God sommer!

Det har vært en interessant vår på Oslo Børs. OSEBX var i første halvår over 900 og endte fredag 29.juni på 879,14 som betyr en oppgang på 7,94% i første halvår. Kursutviklingen her hjemme var bedre enn på toneangivende børser ute og olje, sjømat og finans bidro mest til dette, melder Oslo Børs. Det har vært rekordmange nynoteringer denne våren, og det ventes flere utover sommeren. Les Oslo Børs artikkel om årets  nykommere >

Grafen viser utviklingen første halvår 2018 på Oslo Børs og utvalgte markeder.

Så hvem er det som tjener på oppgangen i aksjemarkedene? Tidligere i år kunne vi se av statistikk fra VPS at nordmenn eier norske enkeltaksjer for mer enn kroner 101 milliarder fordelt på rundt 356.000 privatpersoner (dvs. ikke gjennom investeringsselskaper). Av disse utgjør kvinner kun 30%. I forbindelse med delistingen av Norske Skog «forsvant» 8.000 aksjeinvestorer fra børsen, de fleste over 60 år,  siden disse eide kun én aksje og det var i Norske Skog. Den typiske norske aksjonær er ikke lengre over 60 år men i aldersgruppen 30 og 59, og vi har så langt sett størst økning i aldersgruppen 18-39 år. I løpet av sommeren kommer ny statistikk for første halvår.

Tidligere i sommer kunne vi også lese at fast månedlig sparing i aksje- og rentefond øker (kilde: VFF). Det er aldersgruppen 40-59 år som øker med flest antall spareavtaler. Disse sparer fast hver måned i gjennomsnitt kr 979 i fond. Etter at aksjesparekonto (ASK) kom, ser vi også at de som sparer fast igjennom ASK, sparer i gjennomsnitt kr 271 mer enn de som ikke gjør det. Fast månedlig sparing i fond inkluderer både norske og internasjonale verdipapirer.

Veldig grovt sett, ser vi da at nordmenn som allerede sparer i aksjer og aksjefond, sparer jevnt og trutt. Men hva med de som sier de ikke sparer i aksjer og aksjefond? Faktisk sparer også disse i aksjer og aksjefond og er kanskje ikke klar over det. For nå er det nemlig slik at de fleste ansatte i privat næringsliv har en tjenestepensjon (dvs. den som betales inn av arbeidsgiver) som investeres i aksje og rentefond. Og det overaskende mange ikke gjør, er å logge seg inn og sjekke hvilken fordeling det er på disse sparepengene som kommer inn hver måned.

Så kjære leser, her er noen enkle tips til bedre kontroll over egen sparing utover sommeren:

  • Bruk nettbanken for å holde deg oppdatert på din sparing. De fleste tilbyr også mobil-løsninger slik at du ser porteføljen din og kan enkelt gjøre endringer
  • Les deg opp og øk din kunnskap om aksjer, aksjefond, aksjesparekonto m.m. Du finner masse nyttig informasjon her på våre nettsider, men også hos bankene, forvalterne og meglerhusene.  Sjekk ut våre 8 korte filmer om aksjemarkedet 
  • Sjekk ditt pensjonsbehov: De fleste bankene har en åpen digital løsning der du kan beregne hva du får i pensjon sett i forhold til dagens lønn. Du vil da fort se om du ligger i rute.
  • Sjekk eksisterende pensjonsavtale: De fleste bankene viser deg også pensjonssparingen gjennom arbeidsgiver hvis de bruker samme bank som deg. Logg deg inn i nettbanken. Hvis ikke, kan du enkelt logge deg inn på minpensjon.no
  • Oppdag en podcast. De fleste banker og meglerhus har en podcast som sikkert passer deg. Noen snakker relativt overordnet om markedet og gir langsiktige råd mens og andre går i detalj og gir konkrete aksjetips.
  • Du som er på familieferie; snakk med barna dine om sparing og privatøkonomi. I Sverige viser undersøkelser at kun 36% av de unge sier de har fått opplæring i personlig økonomi fra skolen. Så benytt anledningen nå.
  • Behold roen. Finansmarkedene svinger hele tiden. Sparing i aksjefond er langsiktig sparing, som regel med en minste tidshorisont på 3-5 år, gjerne lengre. For å spare smart i enkeltaksjer, råder de fleste til å ha minst 8-16 forskjellige aksjer i porteføljen for å redusere risikoen.

Med det så ønsker vi alle våre følgere en riktig god sommer!