Feil kan forekomme

Informasjonen på våre nettsider er nettopp informasjon. Informasjonen er lagt inn manuelt av ansatte i AksjeNorge. I noen tilfeller kan det oppstå skrivefeil som gjør at innholdet blir feil. Skulle du oppdage faktafeil på våre nettsider, vær vennlig å kontakte daglig leder.

Aksjesparekalkulatoren spesielt

Denne er en forenkling av hvordan verdier kan stige over tid. Vi har tatt med i beregningen og forutsatt at du skal tjene på dine investeringer (ellers hadde du ikke gjort dem).

Kalkulatoren regner hele år. Det er ikke eksakte datoer som kommer frem men rundet av til nærmeste hele måned. Vi kunne sikkert laget en enda mer avansert kalkulator, men da ville den blitt for kostbar å lage for AksjeNorge.

Det er ikke tatt hensyn til skatt på utbytter eller gevinster. Det er ikke tatt hensyn til endrede skatter. Det er heller ikke tatt hensyn til inflasjonen som «spiser» av investeringene våre (når inflasjonen er høyere enn avkastningen, spesielt).

Kalkulatoren kan regne feil. Den gir heller ingen garanti for fremtidig avkastning. Investeringer i aksjer, fond, aksjemarkeder, renter og andre investeringer medfører risiko for tap av hele eller deler av investeringen. Det er viktig at du setter deg godt inn i risikoforholdene som gjelder de aktuelle investeringene. Verdier endrer seg i takt med markedshendelser, selskapenes evne til å være lønnsomme og ikke minst hvor god du eller forvalteren er til å velge investeringer. I tillegg er det mye som avhenger av usikkerhet og flaks/uflaks.

Det er ingen estimater eller prognoser i kalkulatoren. Det er 3 standardinnstillinger som du også kan endre selv:

  1. Antall år du investerer – her satt vi 5 år fordi det er anbefalt minst 3-5 år i aksjemarkedet.
  2. Avkastning på 7% fordi det er vanskelig å få så mye som 10% som har vært børsens gjennomsnitt. Her fører du opp det du tror er realistisk for dine investeringer per år.
  3. Sammenliknbar indeks har vi satt til OSEBX – Oslo Børs hovedindeks årlig gjennomsnittlige avkastning. Men her kan du krysse av på linjen under og skrive hva du vil sammenlikne med. Vi anbefaler et nøkternt tall.

Vi håper allikevel at kalkulatoren vil hjelpe deg til å se mulighetene ved å spare langsiktig.

Vi gir ikke personlige råd

Når du leser på våre nettsider positive eller negative ting om aksjer, aksjefond eller andre investeringer, er det viktig at du forstår at dette ikke er personlige råd tilpasset akkurat deg, din risikoprofil, din økonomi eller andre forhold.

Ønsker du personlige råd, bør du kontakte banken din og be om et møte med en autorisert finansiell rådgiver (AFR).

Vi håper allikevel av informasjonen på våre nettsider bidrar til økt forståelse for investeringer i verdipapirmarkedet.

Ingen garantert avkastning

Dessverre er det ikke slik at historisk avkastning er noen garanti for at det samme kan skje i fremtiden. Det er heller ikke slik at noen med 100% sikkerhet kan si hva som vil øke i verdi i fremtiden (kanskje med unntak av fastrente i banken). Det er for komplisert å kunne forutse 100% retningen. Allikevel er det slik at det skal lønne seg å drifte bedrifter, ellers ville ingen drevet med det. Men dessverre er det noen bedrifter som taper penger eller en dag må slås konkurs. Men med den «veldiversifisert portefølje» (les: spredd risikoen) skal du forvente at investeringene stiger i verdi. Hvordan de er investert påvirker avkastnings-mulighetene dine.

Men da tenker du kanskje: Hvorfor skal noen være villige til å investere hvis alle pengene kan gå tapt? – Og svaret på det handler om at du som investor kan gjøre mange gode grep for å redusere risikoen for tap. Noen av disse enkle grepene er:

  • Spre risikoen godt (ikke kjøp aksjer i bare ett selskap, men spre investeringene på flere selskaper i ulike sektorer, og til og med land/regioner hvis mulig)
  • Vær langsiktig: Nettopp fordi verden endres over tid, er også vanskelig å drive selskaper lønnsomt til enhver tid. Noen ganger kan det  oppstå stans i verdenshandelen, andre ganger er det krig som truer eller så går noen sektorer dårlig når andre går bra. Under pandemien så vi at f.eks. helse-aksjer gjorde det bra, mens reiselivsaksjer gikk dårlig. Etter pandemien, når folk fikk kontroll, endret dette bidet seg. Med en tidshorisont på minst 3-5 år skal du ofte oppleve at mye av risikoen er fjernet.
  • Rebalansere: Dette handler om at når noe har steget veldig mye eller falt veldig mye mer enn du hadde sett for deg, så kan det være lurt å «nullstille» porteføljen din ved at du rydder litt og får tilbake opprinnelig sammensetning. Da sikrer du på en måte noen gevinster. Investeringer med store tap bør dog vurderes om du i det hele tatt bør være med på videre.
  • Bruke «skattesmarte» løsninger for privat personer: Med Aksjesparekonto kan du handle aksjer og aksjefond og få utsatt skatt på gevinst. Dermed kan du ha mer penger investert lengre. Liknende muligheter finnes også for andre kontotyper. Husk å sette deg godt inn i hva forskjellene er.