Pensjon deles i tre elementer:

  1. Garantert: Det du får fra Folketrygden – din «garantipensjon». Les om regler for opptjening her >
  2. Jobb: Det du får gjennom tidligere og eksisterende arbeidsgivere (Innskuddspensjon i privat sektor (kalt OTP = Obligatorisk tjenestepensjon), Tjenestepensjon i offentlig sektor, Pensjonskapitalbevis (med investeringsvalg), fripoliser (uten investeringsvalg), m.m.
  3. Egen sparing: Det du selv sparer til pensjon, alt fra konto til fond, eller spesialløsninger for privat pensjonssparing (IPS, Unit Link/Fondskonto/Pensjonskonto)

Innskuddspensjon i privat sektor

1,4 mio nordmenn har Innskuddspensjon via arbeidsgiver. Det betyr at arbeidsgiver hver gang ved lønnsutbetaling setter inn ett innskudd til din pensjon. Denne innbetalingen utgjør en fast prosentandel av lønnen din. Du trekkes ikke for beløpet da arbeidsgiver er pliktig å betale dette. Og alle i bedriften skal ha samme betingelser.

Innskuddspensjon er pensjon med investeringsvalg (fond).

Arbeidsgiver har samme avtale for alle ansatte og pleier normalt å bestemme en standard fordeling mellom aksjer og renter som pensjonen investeres i. Reglene for innskuddspensjon er tydelige:

  • Innskuddet må minimum være 2 % av den ansattes lønn mellom 1 G og 12 G.
  • Innskuddet kan utgjøre inntil 7 % av lønn opp til 12 G
  • Gir muligheten for å betale tilleggs-pensjon for lønn mellom 7,1 – 12 G på inntil 18,1 %.
  • Lønn over 12 G regnes ikke med i pensjonsgrunnlaget.
  • Pensjonen utbetales normalt over 10 år, normalt fra 67 til 77 år.

Ikke alle vet hvor mye som innbetales i Innskuddspensjonen deres hver måned. Ofte handler det om å få litt oversikt over hva man har av avtaler. Deretter hva det kan bety i kroner. Et regneark kan hjelpe og vi har laget et forslag men merk at det ikke er noen fast. Din månedslønn kan variere fra måned til måned (fridager, avspaseringer, trekk for mobil etc.)., så sjekk heller med den banken der pensjonen er. Uansett – vi har laget et regneark for å beregne årlig innskudd på en innskuddspensjon. Kanskje det kan være til litt hjelp?  Last ned enkelt regneark her >

Når du bytter arbeidsgiver

Ved avsluttet arbeidsforhold utstedes Pensjonskapitalbevis (PKB) og fylles ikke lengre opp med kapital, men du selv kan bestemme hvordan pengene er investert.

Full oversikt

Hvis du ikke vet hvor du har de ulike avtalene, om du har noe du ikke vet om eller i det hele tatt lurer på hva du kan forvente, ja da finnes det en fantastisk nettside som gir deg alt: www.norskpensjon.no

Se kort video og ta minikurs om pensjon

Mange har store planer for pensjonisttilværelsen. Marit er en av dem. Men hvordan kan hun sikre best mulig avkastning for fremtiden? Og hva er denne nye IPS-løsningen som ble lansert 1. november 2017? Bli med Marit og lær mer på kun noen minutter.

Ta minikurset om pensjon her: Den viktige pensjonen

 

Pensjonsfilmen er en del av opplæringspakken «Aksjemarkedet på noen minutter» , som er åpent, tilgjengelig og helt gratis for alle

AksjeNorge har utviklet denne kunnskapspakken i samarbeid med Oslo Børs, VPS, LO, NHO og Equatex. Finansmarkedsfondet har støttet prosjektet økonomisk under det som heter et allmennopplysningsprosjekt. Et krav fra finansmarkedsfondet er at løsningen skal være åpen og tilgjengelig for alle. Både Finansmarkedsfondet, samarbeidspartnere og AksjeNorge har med andre ord et mål om at flest mulig skal få mer kunnskap om aksjemarkedet gjennom dette programmet. Det betyr også at det ikke koster deg noe å ta i bruk Aksjemarkedet på noen minutter, og du står helt fritt til å dele innholdet med den du vil.

Aksjer er for alle og vårt mål er enkelt: At alle skal få god informasjon om aksjemarkedet.

Ønsker du å dele Aksjemarkedet på noen minutter med andre og trenger hjelp eller har en god ide til hvordan? Kontakt post@aksjenorge.no.