Makrokonkurransen 2017 – renter og globalisering

Årets oppgaver i Makrokonkurransen 2017 er publisert. Temaene i år er dagens rekordlave rentenivå, samt globalisering og økonomisk vekst i lys av Brexit og det amerikanske presidentvalget. AksjeNorge inviterer alle elever i videregående skole med interesse for samfunnsøkonomi til å delta i konkurransen.

Les konkurransereglene og last ned oppgaven her

AksjeNorge har som formål å stimulere til økt kunnskap om og interesse for aksje- og verdipapirmarkedet blant befolkningen i Norge. Kunnskap om makroøkonomiske forhold er viktig for å forstå hva som påvirker markedene. Hvert år engasjerer Makrokonkurransen elever og lærere over hele landet, med oppgaver som gir elevene mulighet til å teste sine fagkunnskaper på områder som er dagsaktuelle og hvor elevene kan kombinere fagkunnskap med innsikt i aktuelle politiske og samfunnsøkonomiske forhold. Makrokonkurransen er den eneste konkurransen i landet for elever i videregående skole når det gjelder å skrive den beste makroøkonomiske analysen.

I konkurransen kan du velge mellom to oppgaver. Første oppgave omhandler økonomisk politikk og det rekordlave rentenivået vi ser i Norge og store deler av verden. I den andre oppgaven bes du diskutere begrepene globalisering og proteksjonisme og hvordan disse påvirker økonomisk vekst. Oppgaven sees i sammenheng med på folkeavstemningen i Storbritannia hvor befolkningen stemte for å forlate EU, samt USAs nye president Donald Trump som gjennom valgkampen var kritisk til de internasjonale handelsavtalene USA er en del av.

Les konkurransereglene og last ned oppgaven her

Vinnerne av konkurransen kåres i løpet av våren 2017 av AksjeNorge og noen av landets ledende økonomer. I premie mottar vinnerne andeler i fondet ODIN aksje, samt inviteres til en omvisning på Oslo Børs for å motta utmerkelsen. Alle konkurransedeltakere mottar en diplom i etterkant av konkurransen.

Du kan melde deg på konkurransen her for å motta relevant informasjon om Makrokonkurransen 2017 både under og etter konkurransen holdes og en vinner annonseres.

Har du spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt; post@aksjenorge.no. Lykke til!