Tips til Makrokonkurransen fra fjorårets vinnere

Har du meldt deg på Makrokonkurransen eller er usikker på om du skal?

Fjorårets vinnere av Makrokonkurransen, Kevin Chen og Nikolas Almås, har nå begge startet  på studier, men før de reiste kom de med noen tips til hvordan de løste oppgaven.

«Start tidlig, gjerne en måned før fristen, fordi man må ofte foreta seg store endringer i innholdet av oppgaven underveis og det er viktig å få tilbakemeldinger fra andre underveis til hva som kan bli bedre og hva som allerede er bra. Vårt første utkast til oppgaven var nemlig ganske annerledes enn det vi leverte til fristen.

Fordyp dere gjerne i hvert deres tema, men samarbeid og snakk sammen. Det er viktig at alle på gruppen har en felles visjon og ide om hvor denne oppgaven skal lede hen. Samarbeid er en key faktor for å lykkes med et så stort og kompleks oppgave.

Lag en disposisjon og sikre gode overganger mellom tema og avsnitt. Dette gjør oppgaven interessant å lese, hold en råd tråd gjennom hele oppgaven.

Skriv en spennende innledning for å sikre et godt førsteinntrykk av oppgaven. Start gjerne historisk eller kreativ, men det viktigste er at man aktualiserer problemstillingen. Hvorfor skal du skrive om akkurat dette temaet? Hvorfor skal vi lese akkurat din oppgave? Hvordan er dette temaet aktuelt i dag? Da setter man seg selv opp for suksess allerede fra innledningen av, og det hjelper stort med helhetsinntrykket på oppgaven.

Prøv å ordlegge seg simpelt og vær forståelig. Personlig tror vi ikke at man får plusspoeng for å bruke uforståelige fagbegreper og ikke skriv unødvendig mye. Vi måtte kutte oppgaven med 1000 ord da vi hadde klart et første utkast. Når man ordlegger seg kort blir analysen og oppgaven i seg selv mer spennende og lese. I tillegg tar det ikke evig mange sider før man endelig kommer fram til poenget.

Skriv en god avslutning og gå gjerne tilbake til innledningen for å vise til at man har svart på det som faktisk var problemstillingen (sirkelkomposisjon). Oppsummer og knytt de forskjellige temaene i oppgaven sammen, og avslutt med en liten sånn «mic-drop setning».

Noter gjerne kilder underveis og bruk fotnoter og kapitler. Det ser sykt kult og profesjonelt ut. Ha en kul forside med bilde!»

Trenger du mer informasjon om Makrokonkurransen finner du det her.

Vi har også åpnet påmeldingen slik at du kan melde deg på og motta informasjon underveis. PÅMELDING.

For andre spørsmål kan du sende oss en mail på post@aksjenorge.no.

Lykke til!