Norwegian-aksjonærer brenner verdier

6. mars fikk vi høre at det er mer enn 15.000 som eier tegningsrettigheter i Norwegian Air Shuttle (NAS) og fortsatt ikke har gjort noe med dem. Og det er noe å rope varsko for! Tegningsrettene er verdipapirer med en verdi, slik aksjer har, men deres verdi er tidsbegrenset. Norwegians tegningsretter mister sin verdi 8.mars kl 16:30.

15.000 Norwegian aksjonærer (kilde Nettavisen) risikerer å gi bort halvparten av pengene sine til de andre aksjonærene! Er du en av de som eier tegningsretter i Norwegian og fortsatt ikke har gjort noe med disse?

Det å ikke bruke tegningsrettene, gir deg et direkte tap (og verdien tilfaller de andre aksjonærene). Du har nå muligheten til å bruke tegningsrettene til og med fredag (i morgen) 8. mars klokken 16:30. Da kan du kjøpe (bestille) nye aksjer til kroner 30 per stykk gjennom emisjonen. Markedskurs i dag er rundt 60-62 kr. Ergo får du kjøpt nye aksjer til halv pris!

Hvis du er en av dem som tror at kursen på Norwegian vil falle til 30 kr. eller lavere, så forstår vi hvorfor du ikke ønsker å bruke tegningsrettene. Dog under normale omstendigheter, virker dette usannsynlig på kort sikt.

Aksjer til halv pris

Med en markedskurs i Norwegian på 60-62 kroner, betyr dette at du med bruk av tegningsrettene får kjøpt nye aksjer til halv pris (dvs kr 30). Og eier du fortsatt de opprinnelige Norwegian-aksjene, så unngår du utvanning (lavere eierandel).

Nei, jeg vil ikke bruke mer penger på Norwegian?

Er du en av de som ikke ønsker å investere nye penger inn i Norwegian (og eier tegningsretter), kan du faktisk selge Norwegian aksjene dine i dag i markedet til rundt kroner 60. Samtidig kan du bruke tegningsrettene dine og kjøpe to nye for 30 kr stykk. På denne måten dobler du antall aksjer uten å bruke mer penger. Oppgjør for nye aksjene er 13.mars. Bruker du ikke tegningsrettene vil de bli slettet 8.mars kl 16:30.

Slik får du brukt tegningsrettene dine:

Hvis du bruke tegningsrettighetene din, så må du gi beskjed per post eller elektronisk innen fristen 8. mars klokken 16:30. På grunn av tiden det tar å postlegge og få post frem i tide anbefales det å gjøre det elektronisk. Dette gjør du via nettsidene til tilretteleggerne DNBArctic eller Danske Bank. Du kan også scanne ferdig utfylt skjema og sende på e-post til disse (i hvert fall DnB) før fristen. Hvis du ikke kan sende inn elektronisk, så ring meglerbordet til en av tilretteleggerne i god tid.

Videre følger noen svar på vanligste spørsmålene og noen råd fra tilretteleggerne.

1. Få oversikten

Finn ut hvor mange tegningsretter du har og trekk fra de du har solgt allerede.

2. Finn ut hvor mange aksjer du ønsker å tegne deg for

Finn ut og lever tegningsblankett elektronisk. Link til tegningsblankett har du fått på SMS og du kan gå inn på nettsidene til DNB, Arctic eller Danske Bank for mer informasjon. Husk at alt må være ferdig utfylt senest 8. mars klokken 16:30.

3. Betaling og levering

Betalingsdato for aksje kjøp er den sa 13. mars 2019. Bankkontoen du oppgir i forbindelse med tegningen vil da bli belastet. Det er ditt ansvar å påse at du har nok midler på konto på den oppgitte fristen. Det er ventet at de nye aksjene kan omsettes på Oslo Børs fra
Fra mandag 18. mars 2019.

4. Hvis du gjør ingenting

Dersom du ikke bruker eller har solgt tegningsrettene dine innen angitte frister, vil de bli slettet 8. mars klokken 16:30.

5. Kan jeg tegne meg for flere aksjer jeg har tegningsretter tid?

Ja, men du er kun sikret å få tildelt det antall aksjer som samsvarer med det antall tegningsretter du har og benytter.

6. Kan jeg tegnet meg for færre aksjer en jeg har tegningsretter til?

Ja, du trenger ikke å benytte alle tegningsrettene dine. Ettersom tegningsretten normal har en økonomisk verdi, burde du ha solgt de tegningsrettene du ikke ønsket å benytte. Dette er nå for sent. Det vil si at du nå eier tegningsretter som du bør benytte. Se lengre oppe i denne artikkelen.

7. Hvordan får jeg vite hvor mange aksjer jeg blir tildelt?

Tildelingsbrev sendes ut per post rundt 11. mars 2019. Du kan også finne din tildeling jeg VPS investortjenester via din nettbank eller nettmegler fra og med 11. mars 2019 klokken 12:00.

Merk at tegningen er bindende! Lykke til!

Foto fra Norwegian: https://media.no.norwegian.com/


Ansvarsfraskrivelse: AksjeNorge mener ikke noe om det er riktig eller feil å eie Norwegian-aksjer i fremtiden. Du er selv ansvarlig for den risiko det medfører å eie aksjer, og det å forsøke å tjene på forskjeller i kurs i markedet og på tegningsretter. Mye av innholdet i artikkelen er hentet fra informasjonsbrosjyren sendt aksjonærene i februar. Husk å lese all dokumentasjon nøye og rådfør deg helst med en megler.