Fått igjen på skatten?

Er du klar for å svi av litt cash? Det er «faren» når 2,7 millioner nordmenn nå får igjen i snitt 11.000 kroner på skatten. Spørsmålet du skal stille deg når du står foran et potensielt kjøp: Trenger jeg dette? I dag økte også styringsrenten.

I dag kom skatteoppgjøret for 4 millioner lønnstakere og pensjonister. 2,7 millioner får et gjennomsnittsbeløp på 11.000 kroner igjen på skatten, mens rundt 500.000 får restskatt på i gjennomsnitt 18.300 kroner. Næringsdrivende og de som leverte Skattemeldingen på papir (70.000 nordmenn) får løpende oppgjør mellom 15.august og 24.oktober. Denne gruppen består av 900.000 nordmenn. Omtrent 700.000 nordmenn får hverken igjen eller må betale mer.

Buffersparing

Vi alle vet at vi bør ha litt ekstra til en regnværs-dag, når vaskemaskinen må byttes eller du må trekke en tann.Begge disse tingene koster omtrent det gjennomsnittet får igjen på skatten.

I dag økte også Norges Bank renten med 0,25% noe som medfører høyere lånerenter. Det er ventet at flere renteøkninger kommer. Har du regnet på hvor mye dette betyr for din økonomi? Det er lurt å regne på dette og tenke fremover.

Anbefalingen fra eksperter er å ha minst 3 månedslønner som en buffer. Denne sparingen bør være på en konto.

Nybegynner innen sparing?

Veldig mange er ikke vant til å spare i annet enn bankkonto. Hvis du er en av dem som fikk igjen på skatten og strengt tatt ikke trenger pengene de neste årene, bør du vurdere å spare i bredt aksjefond. Aksjefond investerer dine sparepenger for deg i aksjer på børsen, slik at du slipper å selv finne ut hvilke aksjer du skal velge. Aksjefondet er en fin samling av ulike selskaper som gjør det bra og dårlig normalt til ulike tider. Desto bredere (globalt eller godt fordelt på hele børsen) desto mindre risiko. Du skal forvente å tjene i snitt 4-7% mer enn på bankkonto. De siste 10-15 årene har investorer på børsen tjent ca 10% årlig. Lær mer om aksjefond her >

Hvis du er en av dem som får igjen på skatten hvert år, eksempelvis 10.000 kroner og dette hadde vært investert i børsen, ville disse pengene doblet seg i verdi over en 14-års periode. Se illustrasjonen nedenfor. Selvsagt er det umulig å planlegge når det er riktig å gå inn i aksjer eller aksjefond, men en som sparer litt hver måned eller hvert år, treffer sjelden feil over tid.

Slik får du mer igjen neste år

Sjekk Skattemeldingen din. Betaler du kanskje litt for lite skatt hver måned? Har du fått med alle fradragene? Du kan faktisk endre skattemeldingen fortsatt, deler Skatteetaten i dagens pressemelding. Med økte renteutgifter fremover, får du større fradrag, men det kan være lurt å få arbeidsgiver til å trekke noen få hundrelapper mer hver måned. Er du blant de aktive i aksjemarkedet eller med kjøp og salg av aksjefond, bør du vurderer om du skal spare gjennom en Aksjesparekonto.

 

Kilde skattedata: Skatteetaten