Tips ved børsuro

Børsene har falt en del de siste ukene. Selv om politisk uro er hovedårsaken og vi har fortsatt handelskrig mellom USA og Kina – hva er lurt å gjøre akkurat nå?

Vi har samlet et knippe med digitalt innhold der eksperter uttaler seg om siste tids børsuro. På selskapets navn er det link til deres respektive Facebook-sider som oppdateres hyppig:

Generelle råd

Kristin Skaug i AksjeNorge har vært gjennom mange oppganger og nedturer med sparepengene sine. Og hun mener det er når Børsen faller, at du lærer mye om deg selv og hvor rasjonell du evner å være. Vi blir nemlig veldig grådige i oppgangstider og sikrer sjelden en gevinst. Og når det faller plutselig er vi raske med å gå ut av alt, uten å evne å komme oss inn igjen når det går opp. Her er noen områder hun anbefaler deg å tenke litt på:

  • Timing: Aksjer og finansmarkeder vil alltid svinge og at det å time markedet er praktisk talt umulig for oss vanlige småsparere. Går du ut (selger) når det plutselig faller, er det stor fare for at du ikke rekker å komme deg inn igjen (kjøpe) før du er tilbake eller høyere enn der du var før fallet.
  • For høy risiko? Hvis du er redd for siste tids svingninger, har du enten for høy risiko eller for kort spare-horisont. Tenk langsiktig eller sikre at noe av sparingen er på konto for det du vil trenge innen kort tid, mens den årelange sparingen din får litt mer rom til å vokse over tid. Ta tiden til hjelp.
  • Redusere tap? Hvis du er engstelig for at det vil falle enda mer, går det an å selge noe (altså ikke alt) og heller gå inn igjen (kjøpe) når du føler markedene er bedre.
  • Målsetting: Hvor mye krever du at sparepengene skal stige? Og når har det falt nok i verdi? Det er viktig å sette ting i perspektiv.
  • Ikke følg med på fondssparingen fra dag til dag. Da vil du sove dårlig. Og se på nyheter og les næringslivsaviser med ordentlige nyheter som gir forklaring på hva det er som er driverne i markedet. Liker du ikke det du leser, så er det kanskje lurt å trekke seg noe tilbake.
  • Er du i enkelt-aksjer, bør du sjekke om aksjene du er investert i vil ha bedre vekst-vilkår med endrede rammebetingelser (renter, handelskrig etc). Er du investert i få aksjer, har du høy risiko og bør vurdere fordele på flere sektorer.
  • Når det har falt en del pleier de mer erfarne å kjøpe igjen…. for da kjøper de «billig» (til lavere kurs enn tidligere).
  • Generelt: Ikke invester med høyere risiko en økonomien din tåler. Og historisk bra avkastning er ingen garanti for at det i fremtiden vil gå like bra.