Utvalgte grafer før sommerferie

Vi deler her grafene vi viste på TV2 Nyhetskanalens økonomisending i dag kl 09:30.

AksjeNorge sammen med en rekke andre aksje- og finanseksperter stiller opp i de daglige økonomisendingene til TV2 Nyhetskanalen kl 09:30, 10:30 og 11:30 med oppdateringer fra finansmarkedene. I morges deltok daglig leder, Kristin Skaug, på dagens børsoppdatering og delte noen illustrasjoner og grafer om aksjemarkedene hittil i år.

De største på Oslo Børs

Sammensetningen av selskaper på Oslo Børs er i ferd med å endres. Vi ser at bl.a. IT/Teknologi og medtech øker. Men fortsatt er de største fortsatt størst… Verdien av selskapene notert på Oslo Børs (ex. EN Growth) er på kr 3.393 milliarder. Equinor alene er verdt over 593 milliarder kroner.

Hvis du følger OSEBX indeksen for din sparing, er det greit å vite at Equinor utgjør da 14,9 %, DNB hele 11,6 % og tredje største vekting er hos Mowi på 6,1 %. Vektene justeres et par ganger i året av Oslo Børs.

Sterk utvikling tross pandemi

Utvikling i ledende indekser på Oslo Børs har i hovedsak vært positive tross pandemien siden januar 2020 (gjennom 1,5 år), med unntak av energi. Denne sektoren fikk en vesentlig større knekk i fjorårets børsfall i februar/mars 2020, men har såvidt tatt igjen det tapte.

Og som du ser av grafen under: Meget sterk utvikling hittil i 2021. Med god diversifisering (spredning av investeringene) bør de fleste norske småsparere kunne se tilbake til en god start på spareåret 2021.

Norge er liten internasjonalt

Equinor er ett av verdens største energi-selskaper. Allikevel er det lite sett i forhold til tech-gigantene fra USA. Og Oljefondet (les: Statens Pensjonsfond Utland) er et av verdens største fond (kanskje til og med største). Allikevel har verdiene på Microsoft og Amazon blitt mer verdt. Grafen nedenfor viser hver enkelts verdi i milliarder kroner.

I går, 24.juni 2021, nådde Microsoft en ny milepæl da deres markedsverdi var på over USD 2.000 milliarder. Apple er noe mer verdt.

Verdens børser hittil i år

Nedenfor ser du hvor mye børsene har gått hittil i år. Norske aksjer ligger godt over verdens gjennomsnitt.

 

Kilder: Norges Bank/NBIM, Oslo Børs, Yahoo Finance, DI.se og AksjeNorge

Grafikk: AksjeNorge

 

Forbehold:

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. AksjeNorge gir ikke personlige råd om skatt og investeringer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg.  Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger og må ikke ansees som personlige råd. Vi håper allikevel at våre artikler og webinarer er til nytte.