Aksjer og fond i julegave

Er du en av dem som enten ønsker å gi bort eller selv motta aksjer eller fond i julegave? Her deler vi noen konkrete tips til hvordan gå frem.

Det er ikke så vanlig å gi bort aksjer eller fond utenom til dåp eller konfirmasjon, men du vil nok bli overrasket over at mange synes det er en veldig fin gave. Det viktigste du må ha med deg er at for de fleste er det lurt å få aksjer eller aksjefond levert i en Aksjesparekonto. Det andre er at du bør starte tidlig med prosessen, for det tar litt tid, men du rekker det før jul!

Du som ønsker deg sparing: Tipsene nedenfor må du snu rundt og gjøre det enkelt for mottakeren. Lever fra deg riktig info og si hva du sparer til. Det må da være mye bedre med sparing eller å bare få en ting du ikke bruker…?

Hør podcast med julegave-spareideer:

Nora Rydne, journalist i E24, lurte veldig på hvordan hun kan gi bort aksjer i julegave eller hvordan motta i julegave.

Økonomi-kommentator Sindre Heyerdahl i E24 og Kristin Skaug i AksjeNorge ble dermed inviterte som gjester i Noras podcast: «Voksenpoeng med Nora». Her får du gode tips til hvordan du kan ønske deg aksjer og fond i gave, og gode tips for deg som vil gi bort sparing.

Noen fordeler med å få sparing i gave

 • Mottakeren lærer mer om å spare i aksjer eller fond
 • Mottakeren får kick-startet sparingen
 • En gave som kan vare lenge og kan vokse i verdi*, og som du kan fylle opp med mer sparing senere
 • Butikkene blir ikke utsolgte før jul
 • Gaven vil passe, du trenger hverken høyde eller skonummer….

Det praktiske

Det er mange måter å spare til andre på men det er faktisk blitt ganske enkelt, spesielt hvis giver og mottaker er kunder i samme bank eller meglerhus.

For umyndige

Her er det viktig at den umyndiges foreldre allerede har etablert et kundeforhold for barnet i en bank. Begge foresatte må ha signert for etableringen, og det kan skje digitalt med BankID. Skal du gi til barn/ungdom som ikke har VPS-konto eller et kundeforhold, må foreldrene etablere dette først. Det er enkelt og koster ikke noe, men det må gjøres. Tenk på tidsbruken som en god investering inn i fremtiden. Sparing er noe positivt!

Kontaktdetaljer – det du trenger om den som skal motta gaven:

 • Fullt navn
 • Personnummer
 • VPS-kontonummer, og helst den koblet til mottakerens Aksjesparekonto (hvis det er aksjer eller aksjefond som du vil skal i en aksjesparekonto)
 • Bankforbindelse

Kjøpe fond som gave direkte hos banken som har fondet

 • Noen nettløsninger er såpass enkle at du kan trykke på «Gi fond som gave». Følg prosessen.
 • Sikre at du er tidlig ute – transaksjoner for andre tar litt lengre tid

Skal du gi bort fond eller en aksjer du allerede eier når du gir bort:

 • Du kan fylle ut et skjema hos din bank der du skriver opp dine data (VPS-nr, hvilke verdipapirer, antall eller andeler) og mottakerens data (de samme som for deg).
 • Noen banker tillater at du kan laste dette skjemaet opp digitalt (via pc) og dermed er prosessen i gang.
 • Merk at overføring innenfor samme bank kan ta 10-14 dager. Fra en bank til en annen bank kan ta enda lengre tid!

Unntak for noen aksjefond

For at du skal overføre fond fra en bank til en annen bank, er du avhengig av at mottagende bank også har dette fondet i sin portefølje. Med innføringen av Aksjesparekonto (ASK) ble det et mye større fonds-tilbud hos de ulike bankene og mange av de samme fondene finner du hos forskjellige banker.

Vil du gi bort en fix-ferdig aksje-portefølje?

Da kan det være lurt å først opprette en Aksjesparekonto i ditt navn. Deretter kjøpe de aktuelle aksjene. Når kontoen er «full» kan du overføre kontoen i sin helhet til mottakeren (fortsatt under forutsetning at mottaker er kunde der kontoen skal være).

Vil du gi påfyll til en eksisterende aksjesparekonto?

Du kan enten bare overføre krone-beløpet til kontoen (gitt at du har fått det opplyst). Merk at det må gjøre konkrete investeringsvalg av mottaker for at pengene skal bli investert.

Alternativt gjør som nevnt over; overfør fond eller aksjer fra din egen VPS eller Aksjesparekonto.

Aksje i gave – hva velger man?

Vi vet ikke svaret på det. Tenk ut fra mottakeren: Når skal verdiene brukes senere? Er den en langsiktig investering eller bare for gøy et kort øyeblikk?

Noen tips til aksjevalg, vurderinger du kan gjøre:

 • Bli inspirert av aksjeporteføljer du finner i fondene – hvilke aksjer velger forvalterne?
 • Bruker du meglerhusenes ukesporteføljer, er disse kortsiktige. For voksne som skal forvalte selv, kan det være ok. Men for umyndige betyr dette mer engasjement fra foreldre.
 • Husk å spre risikoen godt på flere ulike selskaper
 • Eller velg selskaper du mener er spesielle, så spesielle at kanskje mottakeren ikke ville spart i selv? *
 • Vurder om du skal velge kjente merkevarer mottakeren har et godt forhold til? De yngre barna er opptatt av Roblox (spill), eldre av Sony (Playstation), enkelte kvinner er opptatt av vesker og bobler og kanskje merker her er interessante (LVMH, Nike, etc), eller hva med ting du finner i hjemme som pizza (Grandiosa fra Orkla), joggesko (Nike, Puma, Addidas), biler (her er det mye), eller hva med ny teknologi

Og for de fleste er det mye jobb å velge aksjer, så gjør det enkelt: Bruk en Aksjesparekonto og fyll på med penger eller fond, og så kan mottakeren selv gjøre investeringsvalgene.

Men vær varsom

Investeringer i aksjer og fond medfører risiko. Det er ingen garanti for at investeringene vil stige i verdi, og aksjer kan falle mye og verste fall kan selskapet gå konkurs (men du er vel smart nok til å velge «kloke aksjer»?

En annen ting er at hvis mottakeren er student eller planlegger å studere kan for stor spareportefølje redusere den unges muligheter for fullt stipend. Og for umyndige kan Overformynderiet trekkes inn dersom samlet sparing er for mye (sjekk med foreldre; det er snakk om beløp over 2G, dvs ca kr 200.000). Alternativt kan du skrive et gavebrev som spesifiserer at denne sparingen ikke skal forvaltes av Overformynderiet (sjekk relevante lover). Les  mer om å spare i barnets navn hos DNB >

Innpakning

Å gi bort «penger» kan fort bli litt kjedelig eller noe som ikke får nok oppmerksomhet, av noen. Gjør derfor noe ut av det. Noen tips:

 • Nora vil gi bort sjømat-aksjer og legger ved sushi-biter (pass på holdbarhetsdatoen …)
 • Sindre gir bort andeler i aksjefond og legger ved sokker med sparegriser (eller bilde av den kjente Peppa Gris for den yngre garde)
 • Kristin laget et gavebrev/plakat til aksjene
 • Nora ville også printe ut og ramme inn bilder av sjefen for selskapet hun kjøpte aksjer i
 • Kristin foreslo også å gi bort en avtale om å møtes fast til sosiale aksje-treff
 • Når du kjøper et aksjefond eller indeksfond du vil gi bort, sjekk hvilke kjente selskaper fondet er investert i, og tegn/skriv ut logoene på kortet.

Behov for andre ideer? Her er det bare fantasien som setter grenser. Visste du at når du eier aksjer, inviteres du til Generalforsamlingen når det kommer til våren? Kanskje det kan være en del av pakken; å gå på generalforsamling sammen. Eller hva med å lytte til neste kvartalspresentasjon sammen og diskutere litt?

 

* Forbehold

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg.  AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.