Kraftig prisvekst

Fredag kom nye inflasjonstall. Kort etter annonseringen kunne du høre mer om dette på TV2 Nyhetskanalen med «fredagspanelet». Dagens artikkel er også vår julekalenders luke på søndag 12. desember.

Hver fredag kan du få en litt uformell oppdatering av aktuelle saker på TV2 Nyhetskanalen kl 10:30. I disse fredagspanelene møter du fast Holberg fondene, Nordnet og AksjeNorge. Hver representant har med en aktuell graf som deles og diskuteres. Dagens fredagspanel var ledet av TVs økonomi-anker Kjetil Dale og panelet bestod av Kjetil Melkevik i Holberg, Mads Johannesen i Nordnet og Kristin Skaug fra AksjeNorge. AksjeNorge delte en illustrasjon på inflasjon og en graf på teknologiaksjer gjennom pandemien.

Rekordhøy inflasjon (KPI)

Først ut i dag kom Statistisk Sentralbyrå (SSB) ut med siste utvikling i de norske konsumprisene. Den årlige veksten var på 5,10%. Prisøkningen fra oktober til november var på 0,8%. Det er spesielt elektrisitetsprisene som trekker opp inflasjonstallene. Dette er høyeste 12 måneders prisvekst siden høsten 2008.

Senere i dag kom USA med sine konsumpristall som viser en årlig prisvekst på 6,80%, høyeste på 30 år.

I fredagspanelet diskuterte de noen av konsekvensene av slik høy inflasjon:

  • Effekten på rentesettingen: Muligheter for høyere renter og raskere veksttakt.
  • Effekten på USAs nedtrapping av støttekjøp (at de øker nedtrapping, og muligens mer enn ventet)
  • Høy prisvekst gir normalt lavere kjøpekraft hos forbrukerne (såfremt lønnen ikke vokser like mye).
  • Økte renter betyr høyere finansieringskostnader for bedriftene, spesielt de som har lånt mye (typisk «nye» selskaper og selskaper med svak kontantstrøm).

Fra Holberg deles følgende graf på Twitter som forklarer prisutviklingen i energi:

Merk at Norges Bank har neste styringsmøte neste uke (torsdag) og USA på tirsdag og onsdag.

Sjekk også de herlige andre grafene som deles av Holberg: Holberg-grafen > 

 

Forbehold:

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg.  AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.