Ukens vinnere og tapere

Dette ble en svært innholdsrik uke, med mange nyheter knyttet til Russland og laks. Oslo Børs hovedindeks endte uken med et fall på 0,85%, til tross for en positiv fredag (+2,14%).

I september falt børsen med 11,68%, og hittil i år er børsen ned 8,21%.

Tirsdag kom nyheter om at gass-rørledningen Nord-Stream 1 fikk gasslekkasjer. Onsdag var det pressekonferanse hvor den nye «lakseskatten» ble presentert og vi fikk et realt laksekrakk rett etter.

For ukes-avkastning beregner vi fra sluttkurs fredag 23. september mot sluttkurs fredag 30.september.

Som du ser over, var det en svært positiv uke for børsens største sektor, energi som utgjør 33% av hovedindeksen og bidro til at ukesfallet ikke ble så ille. Sjømat falt med 26,87%. Sjømat utgjør rundt 10% av børsen, mens shipping utgjør kun 4%.

Ukens vinner-aksjer

Noen av de mer selskaps-spesifikke årsakene til oppgang i disse aksjene: Det kom bud fra Visma på House of Control. Kontrakt-nyheter fra DOF.  Nyheter om høye rater for Cool Company.

Et lite tips er å lese børskommentar fra Finansavisen >

Ukens taper-aksjer

Her er det lakseprodusentene som falt mye og fort onsdag som preger listen. Regjeringen har pekt ut de 5 største lakseprodusentene til å betale en «grunnrente» fra 2023 på norske havområder der de har oppdrettsanlegg, en slags leie-avtale på landets natur-ressurser. Dette tok aksjemarkedet dårlig. Aksjene det gjelder i hovedsak er Mowi, Salmar, Lerøy, Austevoll og Grieg Seafood. I hvilken grad det også vil påvirke fusjonen mellom Salmar og Norway Royal Salmon gjenstår å se.

Scatec hadde kapitalmarkedsdag på torsdag og nyheter derfra trakk aksjen ned sammen med en analyse-kommentar fra DNB Markets som er redd for at selskapet må hente ny kapital som vil medføre utvanning av eksisterende aksjonærer (dvs at aksjeandelen blir mindre). Hvis dette skjer, må de ca 16.000 aksjonærene følge nøye med på meldinger fra selskapet om eventuelle tegningsrettigheter.

Techstep falt på negative nyheter om behov for kostnadskutt og ny kapital.

Aksjer med flest privatpersoner som aksjonærer

Du kan selv laste ned data på aksjekurser, indekser og utvikling på nettsidene til Oslo Børs >

Børsmeldinger finner du på Newsweb.no >

Forbehold og kilder:

Om data brukt: For ukes-avkastning beregner vi fra sluttkurs fredag 23. september mot sluttkurs fredag 30.september. Tabellene med beregninger er basert på egne regneark i AksjeNorge, så feil kan forekomme. Kurs-data er manuelt lastet ned fra nettsidene til Oslo Børs. Antall aksjonærer er data fra Euronext Securities Oslo (VPS).

Forbehold: AksjeNorge har ingen analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.