2,2 mrd i sjømat borte i 3.kvartal

Da Regjeringen presenterte sitt forslag til hvordan grunnrente på naturytelser skal gjennomføres, falt de fem største sjømataksjene som har anlegg langs norskekysten.

58 milliarder i sjømataksjer er visket vekk i årets tre første kvartaler for alle investorer, og for privatpersoner utgjør det rundt 2,2 milliarder kroner, eller 27% av investeringene de hadde da 3. kvartal startet, kan vi beregne ut fra nye VPS-data (samlet i ny rapport, se nedenfor. Merk at beregninger er per 30. september). Samtidig har nordmenn med olje- og gass-relaterte aksjer opplevd enda større verdiøkning.

Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge
Foto: CF Wesenberg ( KolonihavenStudio

– Aldri før har vi sett hvor viktig det er å spre risikoen på ulike selskaper og sektorer, istedet for å gamble på én bransje/sektor, deler Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge. Vi vet fra før av de fleste småsparere er tilbøyelige til å investere i det nære (ofte kalt å være «home-biased»), og det ser vi på tallene når vi går inn på fylkesoversikten: Mens rogalendinger med olje/gass-naboer har økt aksjeverdiene i år med 1,9%, har Oslo-folkets aksjeverdier falt med 16% i år.

Er det ikke da selvmotsigende å anbefale folk å spre risikoen når vi ser hvor heldige/dyktige rogalendingene har vært med sine aksjevalg? – Nei, fortsetter Skaug, for det er vanskelig å forutse eksakt hvilken sektor som vil stige eller falle på kort sikt. Over tid har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 10% i året, selv med både dårlige og gode sjømat- og energi-år. Er du kortsiktig (bytter ofte i løpet av kvartalet), kan det selvsagt være noen muligheter, men det krever mer jobb, avslutter Skaug.

Ny rapport

Hvert kvartal mottar vi et datasett fra VPS / Euronext Securities Oslo med nordmenns beholdninger av aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Les nyeste rapport for 3 kvartal 2022 >

På samme nettside der rapporten er publisert, skal du etter hvert også finne flere grafer og andre data vi håper du finner interessant.

Over 22.000 nye aksjonærer i år og bare plass til 3.000 på aksjekvelder!

Ja, over 22.0000 nye nordmenn har begynt å handle aksjer i 2022. Det betyr at mange trenger kunnskap og lære mer. En fantastisk og unik mulighet er å delta på en av våre aksjekvelder utover høsten. De er fysiske, i fem forskjellige byer.

Sikre deg plass! Allerede på mandag 24. oktober var i Bergen, men nå er påmeldingene åpne for de øvrige 4 byer. Dette blir interessante kvelder for erfarne som nybegynnere, ung som gammel. Her hører og møter du analytikere og forvaltere! Bruk anledningen og delta på våre gratis aksjekvelder >  Aksjekveldene er gratis å delta på takket være våre faste økonomiske støttespillere.

 

Forbehold

AksjeNorge har ingen analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i.

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.