Ukens hot or not

Årets femte uke ble særdeles begivenhetsrik!

I forbindelse med at Kristin Skaug (daglig leder i AksjeNorge) stiller på TV2 Nyhetskanalen i dag, har hun laget et bilde med ukens heteste nyheter som du ser over. Nedenfor følger noen kommentarer.

IMF: Global vekst 2,9%

Denne uken presenterte IMF, verdens globale pengefond nye vekstanslag for verdensøkonomien. I forhold til deres rapport i høst, oppjusterer de vekstanslagene for 2023 marginalt til 2,9% globalt. I samme rapport nedjusterer de også sine anslag for oljeprisen, i motsetning til Pareto Securities. Les mer om IMFs anslag her >

Oljeprisen i USD 115

Pareto Securities oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen delte ny analyse denne uke med sine oljepris-prognoser. Først skal oljeprisen noe ned før den kommer seg opp på ca usd 115 før sommeren. Da estimatene ble presentert var oljeprisen rundt 82-84 usd fatet. Les mer om Paretos oljeprisanslag i Finansavisen >

Er du kunde i Pareto skal du finne analysen etter innlogging.

Resultater fra norske selskaper

Denne uken fikk vi starten på 4.kvartals resultatene. Telenor var blandt de som presenterte tall og overrasket markedet positivt (endte med kursoppgang), Resulatter fra selskapene kan du selv følge med på her:

Finanskalenderen >

Børsmeldinger med resultater >

Neste uke derimot kommer over 56 børsnoterte selskaper med resultater. Blandt disse finner du Equinor, DNB, Storebrand, Aker BP, Schibsted, Veidekke m.fl. Equinor har også kapitalmarkedsdag.

Økte styringsrenter i USA, UK, ECB, DK

Det var mye spenning rundt styringsrentemøtene i USA og ECB spesielt. Begge hevet rentene i tråd med forventningene. Men det er allikevel verdt å merke seg hva sentralbanksjefene sier, at de ikke slapper av enda, men ser an inflasjonen og vil gjennomføre flere renteoppganger for å bekjempe den enorme prisveksten.

Oljefondet tapte mye i fjor

Da Oljefondets ledere presenterte resultater fra 2022, presenterte de svakeste resultat på mange år. Det kom neppe som noen overraskelse på noen, med tanke på hvor vanskelig investeringsmarkedet var i 2022 der mange opplevde negativ avkastning på lange renter, svakere eiendomsmarked og svært negativ aksjeavkastning globalt. Det er på sin plass å minne om at Oljefondet egentlig heter Statens Pensjonsfond Utland og har kun anledning å investere globalt. Men 2023 har startet bedre og fondets verdier har steget siden årsskifte. Du kan selv følge med på hvor mye verdt Oljefondet er her >

Lengre nede på nettsiden til Oljefondet kan du se presentasjonen på video der resultatene og driften av fondet forklares godt. Oljefondets verdier er et resultat av avkastning på kapitalen i fondet, hvor mye fondet har fått tilført av midler og hvor mye som er tatt ut av fondet. Oljefondet er forøvrig verdens største fond og stadig flere land vurderer å lage tilsvarende fond.

Flyr konkurs

Uken startet med nedslående nyheter fra Flyr: De klarte ikke å komme i mål med neste finansieringsrunde. Selskapet er slått konkurs og boet er i gang med å bli talt opp. De nesten 30.000 privatpersonene som eier aksjene må mest sannsynlig se at investeringene er tapt i sin helhet. Ved en konkurs gjøres boet opp. Aksjonærene står bakerst i køen når boet gjøres opp og det lille vi er kjent med, så er det lite trolig at aksjonærene får noe som helst igjen når alt er talt opp. Merk at når et selskap du har investert i går konkurs, skal du få fradrag på skatten for investert beløp pluss transaksjonskostnader.

Grunnrenten i media igjen

Finansminister Vedum sa i et intervju torsdag at hans partikollega var feil-sitert i Dagbladet som tidligere skrev at grunnrentene muligens ville bli noe mindre enn tidligere uttalt. Vedum sa nå at det ikke medfører riktighet. Siden dette kom frem midt i børsens åpningstid, falt sjømatindeksen umiddelbart med over 6% (store fall i verdi på de største sjømataksjene igjen). Les også DN >

Annet

Ellers kom OKEA med resultater, DOF begjæres konkurs (etter en lang periode med mange utfordringer) og nyheter fra Horisont Energi dro aksjen betydelig ned.

Forbehold

Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.

Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.