Fredagsgrafer

Hver fredag kl 10:30 stiller Holberg-fondene, Nordnet og AksjeNorge i TV2-nyheter (Nyhetskanalen) med grafer for å oppsummere uken og siste tids hendelser på børsene.

I studio fra AksjeNorge stilte, i dag, daglig leder Kristin Skaug med 3 grafer (den siste rakk ikke å bli vist på disse få minuttene). Fra Holberg hørte vi Kjetil Melkevik og fra Nordnet møtte Mads Johannesen. TV2s drevne økonomi-journalist Kjetil H. Dale holdt panelet i sjakk. Husk å slå på om en uke igjen. Merk at hver dag kl 09:30, 10:30 og 11:30 har TV2 egne økonomisendinger på Nyhetskanalen for deg som er opptatt av investeringer, børs og næringsliv.

Bildet over: Skjermbilde fra tv-sendingen til TV2.

Du kan se opptaket fra TV2  hos Holberg-fondene  og/eller på TV2 Play.

Nedenfor er grafene til AksjeNorge

Avkastningstallene nedenfor er basert på kurs- eller indeksutvikling og eventuelle utbytte-utbetalinger kommer i tillegg (positivt).

Kommentarer til grafen over:

Det at Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX) viser en oppgang på nesten 10% i år, skyldes i hovedsak store bevegelser i noen enkelte større selskaper som Telenor, Mowi, Salmar, Adevinta, Schibsted, Frontline,Hafnia, Subsea 7 m.fl. Energiaksjene Equinor, Aker BP og Vår ligger flatt for året, og DNB på rundt 6%.

Dette viser tydelig at å satse bare på én sektor eller ett selskap er farlig for porteføljen- for du vet ikke på forhånd hva som vil trekke mest i positiv retning.

Kommentar til illustrasjonen over:

Dette er aksjene som har flest privatpersoner som investorer. I selskaper som svinger mye gjennom året har nordmenn som regel veldig lav gjennomsnittlig kronebeløp investert.

Kommentar til bildet over:

Gjennom pandemien har nordmenn spart mye penger. For ikke mange årene siden hadde nordmenn rundt 950milliarder kroner på bankkonto.I dag er beløpet rundt 1.600 milliarder. Inntil rentene begynte å stige igjen for et år siden, var det direkte ulønnsomt å ha sparepengene på bankkonto. Fortsatt er prisveksten høyere enn rentene, men forskjellen er for mange lettere å leve med i dag. Allikevel er det verdt å merke seg at den totale frie sparingen (vi holder pensjon, bolig utenom) til nordmenn faktisk ikke gir høyere aksjeandel enn knappe 25%.Til sammenlikning forvaltes Oljefondet med 70% aksjeandel.

Desto yngre du er, eller desto lengre det er til du skal bruke pengene, desto høyere aksjeandel skal du tåle å ha på sparingen din. En gammel (og svært forsiktig) tommelfinger-regel var at du skulle ha en aksjeandel som tilsvarte 100 minus alderen din. Mange tåler høyere risiko enn det. Merk at investeringer i aksjer helst skal gjøres for minst 5år eller lengre for å unngå å måtte selge med tap hvis vi får plutselige nye svake markeder (finanskrise, krig, pandemi etc).

Grafene til Nordnet og Holberg

Disse ser du i sendingen lenket til over. Du kan også abonnere på Holberggrafen for å motta deres grafer på fast basis. Og hos Nordnet kan du lese deres markedskommentarer under bloggen deres.

Kilder: SSB, Oslo Børs og VPS/Euronext Securities Oslo

Grafikk og sammenstilling: Kristin Skaug i AksjeNorge

Forbehold

AksjeNorge har ingen aksje-analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.