SAS-aksjen handles fremdeles

SAS-aksjen handles fremdeles, til tross for advarsler om at den er verdiløs og skal tas av børs.

200 millioner luft?

I oktober ble det kjent at flyselskapet SAS skulle hente rundt 13 milliarder kroner i en restrukturering, og at dagens aksjonærer vil miste alt fordi kreditorer ikke vil få betalt fullt ut. Det ble også kjent at SAS-aksjen skal tas av børs i andre kvartal av 2024. Tross dette handles aksjen på børsen med store svingninger, og børsverdien er fremdeles nesten 200 millioner kroner.

Fortsatt mange aksjonærer

Til tross for at aksjeverdien ikke har sunket til der den ifølge ekspertene burde vært, har den falt betydelig i verdi siden fjerde kvartal 2022. For rundt et år siden eide rundt 23 200 norske privatpersoner aksjer for rundt 3800 kroner i snitt. Snittverdien er nå falt til rundt 270 kroner. Før nyhetene om restruktureringen ble sluppet (Q3 2023) var det 22 300 aksjonærer, og nå er det rundt 20 000 igjen. Det er fremdeles et svært høyt tall, gitt at verdien i teorien er 0.

Hvorfor handles aksjen?

Det er vanskelig å vite hvorfor folk fremdeles ønsker å kjøpe aksjen. Ordningene der man fikk fordeler for å eie aksjer er fjernet, og verdien har selskapet selv sagt at skal gå i null. En mulig forklaring vi ser er at det koster mer i kurtasje enn verdien av aksjene, men dette gjelder isåfall langt fra alle, siden snittverdien for privatpersoner er 268 kroner (og kurtasje sjelden er over 100 kroner for så små beløp). En annen mulig forklaring er at de håper på et annet utfall av restruktureringen enn den som er presentert. Dette er imidlertid svært lite sannsynlig, skal vi tro SAS-sjefen og hva vi har lest i media.

Sjekk mulighetene

Vi i AksjeNorge undres over det høye antallet aksjonærer og verdien på SAS-aksjen. Er det småinvestorer som ikke har skjønt hva det innebærer? Har folk avskrevet aksjen som verdiløs, så de ikke vet at noen er villige til å kjøpe? Tar de seg ikke bryet med å selge for små beløp?

Eier du SAS-aksjer er det uansett lurt å sjekke mulighetene for å selge. Vi understreker imidlertid at vi i AksjeNorge ikke vet veien videre, bare at det er overveiende stor sannsynlighet for at aksjene skal i null.

Les mer

Det er mange som har skrevet om temaet, men vi har listet opp noen få eksempler:

Hvorfor kjøper noen SAS-aksjer fremdeles? – DNB Nyheter

Nesten 60.000 Nordnet-kunder hadde SAS-aksjer: – En ordentlig kilevink – E24

Mads Johannesen i Nordnet: – Man trader et luftslott | Finansavisen

Forbehold

AksjeNorge har ingen analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.