En kort markedsoppdatering

Denne uken har vi fått inflasjonstall fra blandt annet Norge og USA. I dagens nyhetssending 0900 på TV2 snakket vi om dette, laksepriser, Vår energi og mer.

Hver dag på TV2 Nyhetskanalen i sendingen kl 09:00-09:20 deler eksperter fra Oslo Børs, Nordnet og AksjeNorge hvordan børsen åpner og hva som er viktig å følge med på. I dag var det Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge.

USA stengte tirsdag i ny eufori og S&P 500 nådde nye høyder. Du kan lese mer hva som rørte seg i f.eks. morgenrapporten til Roger Berntsen i Nordnet, her >

Inflasjonen på lavere nivåer

… men langt unna målet på 2% i Norge. Mandag kom norske inflasjonstall for februar og tirsdag fra USA. Nedenfor ser du 12-måneders prisveksten for begge land:

 

Lakseprisen opp i år, men ned siste to uker

Hver onsdag klokken 08:00 annonseres nye ukesdata om lakseeksporten. Den flest følger med på er fersk laks. Forrige uke var eksportprisen 107,29, som er ned fra uken før. Eksportvolumet er opp. Sjømatindeksen som reflekterer kursutviklingen i sjømat-aksjene er opp med over 14% i år.

Nedenfor ser du de 6 største sjømatselskapene på Oslo Børs, sortert etter markedsverdi (står skrevet i hvitt på søylene i milliarder kroner), og med prosentvis avkastning så langt i år.

Andre nyheter verdt å se nærmere på

Vår energi gjennomfører i dag en presentasjon om selskapet og deres vurderinger av selskapets fremtid. Fra selskapets nettsider finner du informasjon og lenker til live-strømmingen kl 14 i dag og til evt. opptak. Det kom bl.a. frem at selskapet skal øke doble den daglige produksjonen til rundt 350-400.000 fat/oljeekvivalenter de neste årene, fra 2025. Dette sier de vil generere økt kontantstrøm (4,5-8 milliarder). Les mer hos Vår energi >

Motegigantene Zara og H&M kommer med resultater i dag.

Fremover

Torsdag morgen kl 10:00 kan du lese oppdatert rapport fra Norges Bank om hvordan norsk næringsliv ser på fremtiden. Rapporten kalles Regional Rapport og er viktig når Norges Bank torsdag om en uke presenterer sin rentebeslutning.

Neste uke 19-20. mars har FED (USA) sentralbankmøte og det samme har Norges Bank torsdagen.

Kilder/grafikk

Kilder: Norges Bank, SSB, Oslo Børs, Newsweb.no , FOMC, US labor stats, Vår energi, Nordnet, DNB Markets

Grafikk: AksjeNorge

 

Forbehold

Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.