Sjekk hvem som eier aksjen

Euronext Securities Oslo (Verdipapirsentralen ASA) lanserte i sommer en offentlig innsynsportal for aksjeeierregistre til norske selskap som er notert på Oslo Børs’ markedsplasser. Også du kan søke her!

Portalen, som du finner på www.aksjeeierregisteret.no, er gratis å bruke og gir deg enkel tilgang til viktig informasjon om aksjeeierskap. Du må første søke opp et selskap og deretter kan du søke på navn på en person. Du kan også gjøre morsomme søk: Søk på Equinor-aksjonærer som heter Jan. Det er over 1.900 av deres aksjonærer som har Jan som fornavn!

Dette er aksjeeierregisteret

Aksjeeierregisteret er en oversikt over hvem som eier aksjer i et selskap. Dette registeret gir en detaljert liste over aksjonærene og deres beholdninger. Tidligere var denne informasjonen ikke alltid lett tilgjengelig for privatpersoner, men med den nye portalen har dette endret seg.

Det betyr at du kan gå inn på ett konkret selskap, f.eks. Equinor, og se navnene på alle som eier aksjer og har de på på en VPS-konto (inkluderer ASK-konto). Nedenfor ser du et eksempel fra Equinor. Equinor har over 120.000 aksjonærer og den aksjen med flest norske private aksjonærer. Øverst på siden ser du antall aksjonærer og nedenfor ser du listen med aksjonærer, sortert på antall aksjer.

Brukervennlige søk med BankID

Portalen er brukervennlig og krever kun en enkel innlogging med BankID for å få tilgang. Du kan søke på de aller fleste selskap som er notert på Oslo Børs, og få oppdatert informasjon om aksjeeierskapet. Dette er spesielt nyttig for:

  • Investorer: Hvis du vurderer å investere i et selskap, kan du få innsikt i hvem de største aksjonærene er, og hvordan eierskapsstrukturen ser ut.
  • Aksjonærer: Du kan enkelt sjekke og verifisere din egen aksjebeholdning, samt se hvordan eierskapet utvikler seg over tid.
  • Analytikere og journalister: Portalen er en verdifull ressurs for de som trenger nøyaktig og oppdatert informasjon om eierskap i norske børsnoterte selskaper.

Derfor er portalen interessant

Transparens og tilgjengelighet er nøkkelfaktorer i aksjemarkedet. Med Aksjeeierregisteret får alle like enkel mulighet til å få innsikt i aksjeeierskapet i norske selskaper. Dette styrker tilliten til markedet og gir deg som investor bedre verktøy for å gjøre informerte beslutninger. Åpenheten som denne portalen tilbyr, bidrar også til et mer gjennomsiktig marked hvor informasjonen er tilgjengelig for alle.

Portalen ble lansert etter eget initiativ

Initiativet til denne portalen kommer som en del av Euronext Securities Oslo (VPS) sitt arbeid med å fremme transparens og effektivitet i det norske aksjemarkedet. Ved å gjøre aksjeeierregistre offentlig tilgjengelige bidrar de til å styrke tilliten til markedet som helhet. Dette er i tråd med internasjonale trender hvor åpenhet og tilgjengelighet av finansinformasjon er i fokus.

Unntaket

I all hovedsak eier de fleste privatpersoner sine aksjer gjennom en VPS-konto eller en ASK-konto. Kun en liten del eier gjennom en Investeringskonto og en enda mindre andel eier aksjer gjennom privat-eide investeringselskaper (AS). Eierne av AS kan du lett finne via Brønnøysundregistrene og Proff.no.

Men du finner ikke beholdning i aksjer som eies gjennom en Investeringskonto. Investeringskonto er nemlig et forsikringsprodukt der et livselskap står oppført som formell eier av aksjen. Derfor ser du at f.eks. Nordnet og DNB står som eier i mange av aksjene. Du kan ikke bare anta at aksjer som da er eida av DNB eies av privatpersoner for DNB har også et fondsselskap som eier aksjer og på meglerbordet er det egne aksje tradere som investerer i aksjer.

Oppsummering

Den nye innsynsportalen www.aksjeeierregisteret.no representerer et stort skritt fremover for det norske aksjemarkedet. Uansett om du er en erfaren investor, en nysgjerrig aksjonær, eller bare interessert i finans, gir denne portalen deg enkel tilgang til verdifull informasjon. Besøk portalen i dag og utforsk de mange mulighetene den tilbyr!

Vi i AksjeNorge synes portalen er svært interessant og et viktig bidrag for å skape åpenhet om aksje-eierskap i Norge. Samtidig er den en nyttig verktøy for en selv

 

Kilder

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Euronext Securities Oslo (VPS) og deres produktsjef for portalten Nicholas A. Schulz. Du kan lese mer på deres nettsider >

 

Forbehold

Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringe