Vi har gått igjennom nye data fra VPS som inkluderer november, altså nesten hele 2024 og her er det mye gøyale funfacts.
Gjennomsnittlig eier nordmenn aksjer på Oslo Børs for i snitt er 318.000 kroner. Men i Kongsberg Kommune har nå de privatpersonene som eier aksjer, i gjennomsnitt har en aksjeformue på rundt 900.000 kroner på Oslo Børs! Er Kongsberg blitt det nye Bærum? I Bærum derimot eier privatpersoner med aksjer på Oslo Børs i gjennomsnitt for «bare» 527.000 kroner og det er kommunen med nest største gjennomsnittlige aksjeformue.
Last ned ny rapport her, basert på data til og med 29. november 2024.
Men ser vi på totalverdiene, er ikke Kongsberg på topp, fordi kommunen har betydelig færre innbyggere. I Kongsberg bor det ca 29.000 personer og i Bærum rundt 132.000.
Trondheim med flest nye aksjonærer i 2024
I tabellen under har vi sortert på kommunene med høyest snittverdi per privatperson som eier aksjer på Oslo Børs. Trondheim fikk i 2024 netto 1.513 nye aksjonærer. Til sammenlikning har Stavanger og Oslo netto mistet hhv. 490 og 429 aksjonærer i løpet av året.
Ser du i kolonnen helt til høyre i tabellen over, ser du hvor mye den samlede aksjeformuen i kommunen har steget i 2024. Hvis vi kan kalle Kongsberg og Trondheim for typiske ingeniør-kommuner, så kan det se slik ut med verdiutviklingen for 2024. Verdiutviklingen består av både nye penger investert, penger tatt ut og gevinst/tap på allerede eksisterende investeringer.
Stavanger og nærliggende kommuner pleier har verdisvingninger i takt med aksjekursene i energi-selskaper. Det er typisk norsk å investere «lokalt».
Vennligst merk: I tabellen over har vi ikke med kommuner der antall aksjonærer er færre enn 4.000. Hadde vi hatt med alle kommuner med få innbyggere og dermed få aksjonærer, hadde Haugesund som er nr 10 på listen over, vært nede på 64. plass av 357 kommuner totalt.
De mest vanlige aksjene å eie
I tabellen nedenfor ser du aksjene som har flest privatperson i Norge som aksjonærer. I forhold til tabellen over, ser du at i aksjene i Kongsberg Gruppen eies av 42.811 nordmenn, mot «bare» 5.262 aksjonærer som bor i Kongsberg Kommune. Så det er langt fra bare Kongsbergensere som eier Kongsberg-aksjen.
Denne topplisten har vært relativt stabil men det er allikevel noen aksjer som har gjort solide hopp de siste årene, som f.eks. Kongsberg Gruppen, Vår Energi, MPC Container Ships, Höegh Autoliners, og flere. Det har vi også laget liste på nedenfor.
Aksjene med flest nye aksjonærer i 2024
I listen nedenfor har vi kun med aksjer som var børsnoterte 1. januar 2024.
- Kongsberg Gruppen: 14.312 – som betyr at de fikk ca 60 nye aksjonærer hver dag eller 8 hver time børsen var åpen
- Höegh Autoliners: 9.306 nye – som betyr at de fikk ca 40 nye aksjonærer hver dag
- Vår Energi fikk 7.041 nye
- Equinor fikk 6.700 nye
- Dof Group fikk 3.937 nye, som er mer enn en dobling av askjonærbasen fra årsskiftet
- Aker Solutions mistet noen i starten av året men fikk mange nye aksjonærer i 4.kvartal og har i år så langt 3 233 nye aksjonærer
- Ellers har det vært populært med Norsk Titanium, Nordic Mining og Rana Gruber som til sammen fikk 5 300 nye aksjonærer
Andre selskaper med mange nye:
En del av de nye selskapene på Oslo Børs i 2024, er datterselskaper skilt ut fra et mor-selskap som fra før av hadde mange aksjonærer, og dermed fikk det nye selskapet like mange aksjonærer fra start. Noen selskaper har fusjonert eller skal fusjonere, fikk også mange nye aksjonærer:
- Cavendish Hydrogen ble børsnotert i år og har oppnådd 18.255 aksjonærer. Selskapet er skilt ut fra NEL
- TGS gjennomførte fusjonen med PGS i sommer og da økte også aksjonærantallet, i tillegg til nye.
- SpareBank1 Sør-Norge økte med mange etter en fusjon mellom SR-bank og Spbk1 Sør-Øst Norge
- Sparebank Vest og Sparebank Sør skal fusjonere neste sommer, men har fått mange nye aksjonærer.
Selskaper som har mistet aksjonærer i løpet av året:
XXL, Telenor og Aker Horizons har alle tre mistet mellom 3.100 og 4.000 aksjonærer i løpet av året
Sjømatselskaper med Lerøy. Mowi og Salmar i spissen har også mistet aksjonærer i løpet av året, med i snitt 1.600 aksjonærer hver seg.
Kvinner økte mest i antall
10.475 flere nordmenn eier aksjer i dag, enn det var for 1 år siden. Kvinnene økte med 120 flere nye enn mennene. Det har aldri skjedd før! Normalt utgjør kvinner 1/3 av antall nye aksjonærer, slik de utgjør 1/3 av de med aksjer på børsen. Videre ser vi at personer i alderen 20-30 år har de siste 8 kvartalene netto falt i antall i 5 av kvartalene. I de alle aldersgrupper over 30 år, øker antallet likt.
Noe av fallet i antall aksjonærer kan stamme fra noen større delistinger i år som hadde en del tusen aksjonærer som ikke nødvendigvis hadde aksjer i andre selskaper:
- Kahoot med sine nesten 21.000 småsparere og Mintra med 3.700 aksjonærer.
- Adevinta ble kjøpt opp og dermed delistet med sine 3.200 aksjonærer, men her er det sannsynlig å kunne anta at en del av disse også har Schibsted aksjer og dermed fortsatt er aksjonærer på Oslo Børs. Merk at Schibsted deler opp selskapet igjen, der mediabiten ikke lengre vil være på børs. Dermed kan en del aksjonærer falle fra.
Samlet aksjeformue på private hender på VPS eller ASK-konto utgjør ca 191 milliarder kroner, som er ca 12,8 milliarder høyere enn ved årsskiftet. Kvinners totale aksjeformue økte med 11,24% mens menn i samme periode økte med 6,09%.
Om denne data-analysen
Hvert kvartal mottar vi data fra Verdipapirsentralen (VPS) og analyserer disse data mot tidligere kvartaler og år. Disse data er fullt mulig for andre å bestille direkte hos VPS, spesielt aktuelt for deg som er journalist og trenger spesielle data.
Data til analysen: Inkluderer data til og med 29.november 2024
Kilder til beholdningsdata: VPS/ Euronext Securities Oslo
Kilder til kursutvikling: Euronext Oslo Børs
Arbeidet med data-analyse ble avsluttet 19.desember 20229
Neste rapport kommer medio januar,- da med fullstendig årsrapport. Du vil finne data her >
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre.
Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning! Listen med aksjer eller land er heller ingen anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.