Hvilket beløp er best?

Mange lurer på hvor mye de bør investere for

Svaret er individuelt og svaret får du først når du ser på egen økonomi og hva du kan sette av hver måned. Vår erfaring er at veldig mange har et større potensiale for å spare et større fast beløp hver måned enn de tror er mulig og faktisk gjør.

Tidshorisonten

Et egentlig viktigere spørsmål enn beløp er: Hvor lenge skal du eller kan du være investert? – Hvis du skal være investert i en kortere perioden enn 3-5 år, bør du mest sannsynlig unngå aksjemarkedet siden dette kan sving veldig mye i verdi, også nedover. Og aksjemarkedet kan fort bruke flere år på å komme seg igjen eller komme tilbake til tidligere høye nivåer.

Slik sparer folk flest hver måned

Før pandemien var det ikke uvanlig at kvinner hadde spareavtaler i fond på ca 750 kroner og menn på ca 1050 kroner. Dette beløpet har steget de siste årene. Vi ser også at de unge i starten av
karriere-livet investerer mye mer enn tidligere og i mange tilfeller slår foreldre-generasjonen.

Rundt 60 % av alle nordmenn har en spareavtale i fond. Stadig flere har spareavtaler med fast måneds-sparing i fond og fra gjennomsnittlig sparing øker. Faktisk er det nesten 45% som sparer kroner 2.000 eller mer hver måned. Tabellen under viser data fra fondsbransjens forening VFF:

Storebrand: Gjennomsnittet er omtrent 3.200 kroner hver måned, der menn (3.400) i snitt sparer ca kr 500 mer enn kvinner (kr 2.900)

Nordnets kunder ligger mellom 1 000 og 2 500 kroner, avhengig av alder og kjønn. Den høyeste månedlige sparingen finner vi i aldersgruppen 27 til 43 år.

DNBs undersøkelser viser at kvinner sparer i snitt for 1.690 kroner hver måned og menn kr 2.440. Hos DNB ser vi tydelig at det er de i alderen 35-39år og 55-59 år som sparer mest hver måned, der kvinner sparer ca 2.000 kroner og menn 2.800 kroner hver måned.

Sparesaldo

På Nordnets sider kan vi se at deres kunder har i gjennomsnitt investeringer hos dem for i snitt tilsammen kroner 400.000. Dette kan inkluder aksjer, fond, renter, konto, m.m.

I følge data fra Verdipapirsentralen (VPS), eier nordmenn aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs i gjennomsnitt for kroner 318.000, som er noe av det høyeste snittet i historien. Normalt ligger gjennomsnittet på ca 305.000. Men det er store forskjeller i de ulike kommunene: Kongsberg troner på toppen med over 800.000 kroner i snitt, en oppgang som skyldes siste par årenes kraftige aksjekursoppgang i Kongsberg Gruppen. Historisk har Bærum og Asker vært kommunene med høyeste aksjeforume.

Bruk sparekalkulator

Hvis du vet om noe konkret du sparer til på et konkret tidspunkt, går det an å regne ut hvor mye du må spare hver måned. Når du bruker en sparekalkulator er det viktig å bruke en mest mulig realistisk avkastningsforventning (%) sett i forhold til din risikovillighet.

Sparer du i aksjer direkte på børs, bør du muligens forvente rundt 8-10 % i snitt per år. Mens i aksjefond skal du forvente mindre, kanskje rundt 6,50% (etter kostnader). Merk at disse prosentsatsene ikke kan garanteres men er en slags veiledning når du skal planlegge sparingen din.

For å slippe å lage vanskelige regneark i excel eller være god i prosentregning, kan du bruke vår nye aksjesparekalkulatoren. Se kalkulatoren her >

Vår aksjesparekalkulator er utviklet med finansiell støtte fra Finansmarkedsfondet.

Stadig flere velger aksjefond

De siste årene har andelen som investerer i aksjer og aksjefond økt betydelig. 600.000 nordmenn eier aksjer eller egenkapitalbevis på Oslo Børs. Og det er rundt 1,5 millioner nordmenn som eier aksjefond. I tillegg er det enda flere som eier andeler i aksjemarkedet gjennom sine pensjonsordninger hos arbeidsgiver.

Det er spesielt to globale indeksfond (DNB og KLP) som tar en stor andel av markedet. Indeksfond er en aksjeinvestering på lik linje med tradisjonelle aksjefond. Forskjellen ligger i hva fondene måler seg mot og hva målsettingen er. Mens et indeksfond skal FØLGE en indeks, skal vanlige aksjefond tilstrebe å SLÅ indeksen. Dette mer-arbeidet med å slå indeks, krever mer og det er en av grunnene til at slike fond koster noe mer å eie i løpet av året. I tillegg har aksjefondet DNB Teknologi fått mange tusener med norske småsparere. Allikevel er det fortsatt slik at de fleste bankenes egne norske aksjefond er veldig populære og gjør det som regel bra i forhold til indeksen de måler seg mot.

Du kan se hvordan ulike aksjefond har utviklet seg hos Morningstar mens aksjekurser finner du hos Oslo Børs.

Kilder og lenker:

Forbehold

Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om sparing, investering, finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.

Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.