Tidligere i år meldte Microsoft at de skal satse 80 milliarder dollar på datasentre for tilpasninger til Kunstig Intelligens. På Trumps andre dag som ny president lanserte han ideen om et nytt selskap, Stargate, som skal tilføres 500 milliarder dollar de neste 4 årene fra store globale tech-selskaper.
Artikkelen er skrevet av Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge (som skriver alle våre artikler).
I dagens TV2-Nyhetene klokken 09:12 snakket AksjeNorges daglig leder om akkurat Stargate og laget en graf for å dele mer innsikt om hvilke selskaper det er snakk om.
I grafen over er selskapene sortert på markedsverdi i milliarder USD. De grønne tallene viser aksjekurs-utviklingen på aksjene hittil i år (til og med 22.januar). Som du ser har de steget mye allerede, og veien videre vet vi dessverre ikke hvor går, men det er tydelig mange er optimistiske (siden kursene stiger).
Microsofts satsing med sine 80 milliarder USD skal fordele pengene med halvparten i USA og resten globalt (inkl. Europa).
I Trumps pressemøte om Stargate sa han at satsingen vil skape 100.000 nye arbeidsplasser i USA. Investeringene skal gjøres over 4 år.
Kritikerne er klare
Med et så stort prosjekt er det også kritikere. Elon Musk som ikke er en del av Open AI lengre (trakk seg for 7 år siden) er heller ikke en del av dette. På X/Twitter ga han uttrykk for sin skepsis ved å si at selskapene ikke har disse pengene (500 milliarder USD).
Energi-analytikere vi har hørt på CNBC har også gitt uttrykk for at driften av disse datasentrene vil kreve mye energi, mer enn dobbelt av dagens kapasitet,- en kapasitet som har tatt 25 år å utvikle, hørte vi. Analytikeren er bare en av mange stemmer/meninger. Vi i AksjeNorge hverken analyserer eller gir konkrete råd på enkelt-aksjer eller konkrete fond.
Vil du investere i selskapene?
Ja, det er fullt mulig gjennom en norsk aksjemegler med USA-handel. Alle aksjene er på børs med unntak av Open AI.
Men for de fleste er det langt enklere å investere i et aksjefond som investerer direkte i selskapene.
Oljefondet stiger på dette
Og vil eller kan du ikke investere, er det greit å vite at Oljefondet eier ca 1% av hvert av disse selskapene (med unntak av Open AI). Men siden Microsoft eier 49% av Open AI, får man ta del i denne verdiskapningen denne veien.
Oljefondets verdi den 23. januar kl 10:40 er verdt kroner 20.115 milliarder kroner og halvparten av pengene er avkastning. Oljefondets verdi endrer seg i takt med utviklingen i aksjemarkedet men også ved tilføringer av midler («oljeskatt») og uttak (til Statsbudsjettet for å dekke underskudd; i henhold til Handlingsregelen).
Nvidia er forøvrig dobbelt så mye verdt som hele det norske oljefondet. Equinor er nesten verdt like mye som (japanske) SoftBank.
Bare hittil i 2025 har verdien til Oljefondet økt fra kroner 17 745 milliarder til kroner 20 115, en økning på 2 370 milliarder kroner som er verdien av Oslo Børs 10 største selskaper til sammen, eller halve verdien av hele Oslo Børs. Oljefondets vekst hittil i år er på hele 13,5% på bare 3-4 uker! Dette kan selvsagt endre seg fort dersom kronekursen stiger eller aksjemarkedet får fall. Nedenfor ser du verdien til Oljefondet de siste årene. Den grønne søylen har vi lagt på med dagens data for fondet.
Og når vi først leker med store tall: Utgiftene i Norges statsbudsjett for 2025 er satt til 1 991 milliarder kroner mens inntektene uten oljeinntekter er 1 577 milliarder. Uten Oljeinntekter og Oljefondet, hadde Norge gått med store underskudd (ca 450 milliarder kroner). Avkastningen hittil i 2025 på Oljefondet (2 370 mrd) er større enn samlede kostnader i den norske stat (1 991 mrd) i 2025. Det er derfor ikke merkelig at temperaturen er høy når bruken av oljepenger diskuteres.
Kunne vi ikke bare tatt gevinst i Oljefondet? Nei – det er ikke så enkelt. En ting er de lovfestede reglene for forvaltning og uttak. Fondets mandat Det er andre er at et stort salg vil påvirke globale aksjemarkeder mye og negativt. Oljefondet er investert i 9 000 selskaper over hele verden. Å selge seg ned med så store beløp vil kunne få aksjemarkedene til å falle kraftig. Det vil også kunne gi synergier i finansmarkedet som på sikt kan være skadelig for Oljefondet (og vår egen sparing) på sikt.
Nedenfor ser du skjermbilde fra Loven om Statens pensjonsfond der det sies tydelig at fondets midler skal ikke bare brukes for dagens generasjoner men også fremtidens generasjoner. Med økende befolkning og prisvekst, er det viktig at Oljefondet får muligheten til å vokse minst like mye eller mer for å ivareta disse interessene.
Kilder:
- Mediekanalene CNBC, TV2 og NRK
- Norges Bank og NBIM
- Lovdata
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. Vi vet dessverre ikke hvordan finansmarkedene vil utvikle seg i fremtiden, så lytt til konkrete råd fra analytikere og gjør dine egne vurderinger tilpasset din økonomi og risikotoleranse.
Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.