Verden holder pusten

Forrige uke presenterte Trump de nye tollsatsene for import av varer inn til USA. I tillegg startet toll-regimet for tidligere tiltak. Noen tidligere tiltak er trukket tilbake, men vil vi se det nå?

Artikkelen er skrevet søndag 6. april 2025

Den 20.mars ble Oslo Børs handlet på rekordnivåer, på 1551,24. Fredag 4. april stengte Oslo Børs på 1396,13 som tilsvarer en nedgang på 10% fra toppen. Nedgangen på Oslo Børs på fredag var den største nedgangen på 5 år (pandemien).

Det er lett å si at mange hadde tjent mye på vei opp, men faktum er at bildet er ikke så svart/hvitt: Faktisk har vi netto over 10.000 nye aksjonærer i 2025, de fleste har handlet på høye nivåer. Og mange av deres tap er betydelig større enn 10%.

15 milliarder i verditap på norske aksjer

Oslo Børs stengte ned 5% på fredag, på linje med resten av verdens børser. Noen spissede markeder falt enda mer. De amerikanske tech-aksjene har vært i sterk motvind hele året. Apple falt 7,3% fredag og er ned 24,77% i år. Tesla-aksjen falt fredag med 10,42% og er ned over 40% hittil i år. Når noen av verdens største selskaper faller så mye, rammer dette folk over hele verden.

Nedenfor ser du de 10 selskapene på Oslo Børs der nordmenn har hatt størst verditap. Verditapene er store fordi majoriteten av nordmenns aksjeformue er i disse aksjene. Verditapet på disse 10 aksjene er 49% av det totale tapet på Oslo Børs, mens det er ytterligere 210 selskaper på børsen. I tillegg kommer tap på aksjefond.

Selv om privatpersoner kan se ut til å ha tapt 15 milliarder så langt i april, hadde investorene en fin start på året, så samlet sett er norske privatpersoners aksjeformue «bare» ned 8 milliarder kroner.

Uken kan se ut til å starte ned

Selv om aksjer handles primært i børsens åpningstider finnes det også et «etter-marked» og et «før-børs-marked». Futures-indeksene er priser på indekser som handles før børsen åpner og kan si noe om retningen børsen åpner. I natt var bildet som følger for de amerikanske indeksen:

I bildet øverst i denne artikkelen ser du en finanskalender. På torsdag får vi de første selskapenes resultater for 1. kvartal, men en rekke selskaper kommer også med oppdateringer. På fredag kommer de første amerikanske store bankene med resultater og de pleier å være viktige drivere for markedet. Ellers er det mange makrodata men det er inflasjonsdata de fleste bryr seg om.

Globale indekser hittil i 2025

Grafen viser indeksenes utvikling i lokal valuta. Med sterkere krone, slår dette da dobbelt negativt ut for nordmenn som er i amerikanske aksjer/fond.

Ikke trade fond!

Gode råd kan bli dyre nå. For ingen vet hvor dette bærer videre. Alt avhenger av faktisk innføring av Toll på varer inn til USA, og hvordan resten av verden svarer. En ting er sikkert: Usikkerheten er stor og det kan falle videre, og det kan snu her eller snart.

Du som er langsiktig investor bør derimot passe på at investeringene dine er godt diversifisert (du sprer risikoen) og at du ikke har høyere risiko enn du tåler økonomisk.

Har du aksjefond og vil ut av markedet,- vær da klar over at kursene du ser i dag på fondene dine er noen dager gamle. Markedene har falt enda mer siden kursen ble satt. Hvis du legger inn salg nå, handler du på en fremtidig kurs (mandag eller tirsdags kurser) og du får dem først kanskje onsdag eller senere. Så ikke gå ofte ut og inn av fond, da bør du heller vurdere aksjer.

Kriser kommer og går

Hvis du ser på Holberg-grafen nedenfor, ser du at aksjemarkedet har ofte kriser. Noen er selvsagt større enn andre! Det er bare du som vet hvilken risiko du tåler. Men ser vi på grafen nedenfor har langsiktige og tålmodige investorer klart seg bra de siste 50 årene. Men noen fall har tatt flere år å ta igjen det tapte. Nedenfor ser du Verdensindeksen uttrykt av Holberg-fondene. Du kan se flere av deres grafer her>

Dagens grafer

Dagens grafer er laget ifm. at daglig leder Kristin Skaug er fast gjest som børskommentator i TV2 Nyhetskanalen mandag og torsdag ca kl. 09:10

Kilder til artikkelen

Oslo Børs, Euronext Securities Oslo / VPS, AksjeNorges tidligere artikler, norske medier (DN, FA, E24), Yahoo Finance, Nasdaq m.m.

Forbehold

Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. Vi vet dessverre ikke hvordan finansmarkedene vil utvikle seg i fremtiden, så lytt til konkrete råd fra analytikere og gjør dine egne vurderinger tilpasset din økonomi og risikotoleranse.

Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.

Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.