Børsfallet fra forrige uke fortsetter. I morges åpnet Oslo Børs ned med 5% men i skrivende stund er børsen ned «bare» 2,5%-3,0%. Vi vet at når USA åpner kl 15:30, kan dette snu igjen.
Artikkelen er ble publisert mandag 7. april ca kl 12.I ettertid kan nevnes at Oslo Børs stengte høyere og med mindre tap. Shipping-sektoren gikk i pluss.
Hang Seng som før helgen var for hele 2025 opp med 13% er nå ned såpass mye at ingen globale indekser er opp hittil i 2025! Men hva skal vi gjøre? Alle ser sparepengene reduseres i verdi, pensjonen på Egen Pensjonskonto faller i verdi. Mange har solgt seg ut (derfor faller kursene) og mange vurderer det.
Men da er det viktig å være klar over at denne panikken som tar oss nå, det er ofte den samme uroen vi får når børsene snur opp igjen (uvisst når): Da pleier nemlig mange å ikke klare å komme seg raskt nok inn i markedet igjen og det bidrar til at tapet kan bli større. Det er ikke utenkelig at mange flytter alt fra aksjer til rentefond pga. normalt lavere risiko, men rentefond kan også oppleve store kursfall.
Uansett er det ikke anbefalt å trade i aksjefond eller rentefond. Med fond får du en kurs som settes i fremtiden, når forvalteren har handlet aksjer/investeringer til fondet eller solgt. Du får vite kursen først om 2-3 dager.
Etter store fall, store oppganger
Erik Bruce fra Nordea stilte i TV2 i dag og viktigste budskap fra han var kanskje dette:
Det er etter kraftige fall at vi får de virkelig sterke oppturene i aksjemarkedet.
Videre snakket han om den vanligste feilen vi gjør når markedet faller mye, vi blir nervøse og vi selger aksjene/aksjefondene våre:
– «Da kommer veldig ofte korreksjonen opp igjen. Det er etter kraftige fall at vi får de virkelig sterke oppturene i aksjemarkedet» og han fortsetter med å dele våre erfaringer:
– «Faren er at hvis vi selger oss ut nå, og ja det kan falle mer, men da greier man ikke komme inn når rekylen kommer. Om det er en uke eller en måned, det er veldig vanskelig å si. Det er umulig å si og det er umulig å si hvor mye det skal falle før det»
«Det er de gode månedene i aksjemarkedet som man må ha med seg, og de kommer som regel etter en nedtur.»
Og akkurat dette er det han og kollegaen Joachim Bernhardsen snakket om på investor-seminarer i forrige uke.Vi har lånt en av grafene deres nedenfor:
Å fravike strategien kan bli «dyrt» sa økonomene:
Og så fulgte de opp med denne:
Det de ville illustrere med grafen over er at hvis du går ut av markedet og ikke er med på en rekyl (kraftig oppgang etter et stor fall), har dette historisk hatt stor effekt på porteføljen til folk.
Sissener og Chen på NRK i dag
«Selskapene blir ikke mindre verdt. De blir billigere,» hørte vi forvalter og aksjenestor Jan Petter Sissener til NRK mandag morgen. Og han følger opp
«Sitt i ro er rådet til kundene»
Storebrands leder for allokering og fondsforvalter Olav Chen var også på NRK i dag og sa vi må forvente at det blir ruglete fremover.
Derfor faller aksjemarkedene
Når Trump delte sin plan om nye tollsatser i forrige uke, betyr det at varer inn til USA blir dyrere for bedriftene som importerer råvarer og for den amerikanske befolkningen som kjøper produkter fra utlandet. Noen eksempler:
- I dag produseres en del amerikanske biler og bildeler i Mexico hvor arbeidskraften er billig. Når produktene skal inn til USA nå, blir disse «amerikanske» bilene 25% dyrere.
- Iphone og andre tech-produkter har mange deler som kommer fra andre land og mye produseres i lavkostland. Når disse delene og produktene skal over grensen med de nye «straffetollene» blir produktene veldig mye dyrere enn bare tollen. Dette vil bety at også disse «amerikanske» produktene blir dyrere for konsumentene i USA.
Når produkter blir for dyre å importere til USA eller produksjonen i lav-kostland bremser opp, påvirker dette verdens-økonomien. Den globale etterspørselen vil kunne falle (mye?) og mange frykter derfor resesjon. Resesjon betyr at den økonomiske veksten (BNP) faller i 2 kvartaler etter hverandre. Når vi i AksjeNorge hører pressekonferanser med Trump, kan det høres ut som om han aksepterer at det vil koste dyrt å få landets økonomi på rett kjøl (mindre gjeld og ikke lengre handelsunderskudd). En del amerikanere begynner å protestere og mange frykter for jobbene sine.
Økt sannsynlighet for rentekutt
Vi hører på CNBC mandag morgen at to amerikanske storbanker ser økt sannsynlighet for resesjon. Resesjon betyr fall i BNP-veksten (negativ vekst) i 2 eller flere kvartaler på rad. Goldman Sachs mener det er en 45% sannsynlighet for resesjon. JP Morgan mener det er en 60% sannsynlighet. Og samtidig er europeiske finansinstitusjoner bekymret for USD-fundingen.
Vi hører på CNBC mandag morgen at det nå er 90% sannsynlighet for rentekutt i USA i følge deres spørreundersøkelser. De fleste de spør tror vi får 5 rentekutt i USA. Vi minner om at det ikke er mer enn 1 uke siden at mange trodde at den amerikanske sentralbanken FED ikke vil kutte i år allikevel. Rentekutt kan bidra til å stimulere økonomien i et land og gjøre «penger billigere» slik at bedrifter tør å investere i ansatte og befolkningen tør å konsummere og låne penger igjen. Dette er en veldig forenkling, selvsagt!
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. Vi vet dessverre ikke hvordan finansmarkedene vil utvikle seg i fremtiden, så lytt til konkrete råd fra analytikere og gjør dine egne vurderinger tilpasset din økonomi og risikotoleranse.
Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.