Mange var optimistiske da Trump ble satt inn som president den 20. januar. Hans måte å påvirke internasjonal handel og også påvirket aksjemarkedene.
I grafen øverst ser du hvordan de globale aksjeindeksene har utviklet seg hittil i 2025, i lokal valuta. Grafen ble laget etter at USA-børsene stengte onsdag 23. april.
Og nedenfor ser du forskjellen på aksjemarkedenes utvikling før og etter den 20. januar.
Disse to bildene, sammen med kalenderen med kvartalsresultater, ble først vist på TV2 Nyhetskanalen i den daglig børsoppdateringen i klokken 09:00-sendingen. Det er Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge som har laget illustrasjonene og delt på TV2.
Ekstreme bevegelser grunnet ekstrem usikkerhet
Det er mye som har skjedd i år. Og det å lage en tidslinje blir for omfattende for det skjer noe daglig med Trump som leder. Noen merkedager:
- Mandag 20. januar trer Trump inn som president. Det neste døgnet har han signert 1.900 presidentordre, hvor blant annet nye tollsatser for deres viktigste handelspartnere kom i fokus: Kanada, Mexico og Kina.
- Fredag 28. februar har Trump møte med Zelenskyj i Det hvite hus. Dette var et møte som sett fra europeiske øyne, endte katastrofalt. Uken etter bestemte EU/Europa seg for å satse mer på europeisk forsvar. Forsvars-aksjer steg til værs.
- Onsdag 2. april: «Liberation Day» kaller Trump dagen og inviterte til pressekonferanse foran Det hvite hus og presenterte tollsatser for de aller flest land. De enorme Tollsatsene medførte enorme fall i aksjemarkedene.
- Fredag 4. april 2025 falt OSEBX (hovedindeksen) med 5,01%. Det er det største fallet siden pandemien. På det meste var Oslo Børs ned 7,78% for året.
- I USA falt derimot aksjene betydelig mer!
I mellom disse datoene presenteres stadig nye tollsatser og krav til handelspartnere, bl.a. på biler, sjeldne råvarer og metaller og ikke minst chiper. Grønnland er også i spill. Trumps støttespillere i næringslivet, altså topplederne for Tesla, Apple, Meta/Facebook, Alphabet/Google, Amazon…. ja de har etterhvert, dog stille, forsøkt å si at en «amerikansk vare» også innholder kinesiske og internasjonale deler og at høy toll vil ramme også amerikanere. Så innimellom får vi plutselige meldinger om lavere tollsatser eller unntak. Apple og Tesla har vært tydelige på at deres produkter er avhengig av internasjonale deler. Det siste vi hørte nå er den høye tollen mot Kina og på biler kanskje skal revurderes.
Oslo Børs topp/bunn i 2025
Oslo Børs stengte 30. desember 2024 på 1.425,05 .
Vi har siden det hatt noen «merkedager»:
- Høyeste notering på Oslo Børs i historien var 20. mars 2025: 1.551,24. I over 10 børsdager var hovedindeksen over 1.500!
- Laveste notering var 7. april 2025: 1.314,60 (altså 15,25% ned fra toppen)
- I dag (24. april) er indeksen 1.451,10
Grafen under viser hovedindeksen til Oslo Børs (OSEBX) og hvordan denne har utviklet seg siden 30. august 2024 til i dag.
På det meste 19 milliarder i minus
Privatpersoners aksjeformue på Oslo Børs var ved årsskiftet ca 192 miliarder kroner og 30 mars 198,7 milliarder. Disse katastrofale børsdagene mandag- onsdag 7-9. april falt privates aksjeformue med rundt 19 milliarder kroner (estimat)! Så fremt beholdningene er den samme, at privatpersoner ikke har solgt seg ut av aksjene, er verdifallet redusert til «bare» 7 milliarder og vi er fortsatt på rekordhøy aksjeformue rundt 192 milliarder. Heldigvis vet vi at de aller fleste ikke solgte seg ut på bunnen, og dermed sålangt redusert tapet.
Mindre heldig er det for de over 10.000 nye aksjonærene hittil i 2025 som kjøpte på topp i første kvartal og har sett verdiene falle mye.
Vi vet dessverre at privatpersoner med fondssparing har redusert eksponeringen sin både i aksjefond og indeksfond, men at rundt halvparten av de som solgte globale fond valgte europeiske fond i stedet.
Vi har skrevet en del om å ikke selge i panikk. Se andre artikler her >
Dessverre har vi heller ingen krystallkule og det er langt fra sikkert at vi får tilbake den «aksje-eurforien» vi hadde med det første. Nyhetene fra USA må roe seg først. Markedene må stabilisere seg. Men først skal vi få resultater fra selskapene….
Kilder: Oslo Børs, Nasdaq, Yahoo Finance, AksjeNorges egne regneark
Grafikk: AksjeNorge
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. Vi vet dessverre ikke hvordan finansmarkedene vil utvikle seg i fremtiden, så lytt til konkrete råd fra analytikere og gjør dine egne vurderinger tilpasset din økonomi og risikotoleranse.
Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnær