April avkastning og kvartalsstall

April er over og her kommer vi med en oppdatering på hva som har skjedd. Og hvordan har det gått med de over 10.000 nye aksjonærer som kjøpte Kongsberg og/eller Kitron aksjer i mars?

Denne måneden har vært preget av mange endringer på kort tid, og dette ser vi også igjen i aksjemarkedet. For 4. måned på rad har Trumps beslutninger og kontra-beskjeder om toll, forhandlinger, fredsforhandlinger og andre meldinger bidratt sterkt, dog ikke med like positiv effekt på børsene.

Nedenfor ser du indeksutviklingen på utvalgte globale børser:

21 milliarder i minus er nå 3,6 milliarder

Vi eide aksjer og EK-bevis på Oslo Børs for rekordhøye 198,6 milliarder den 31. mars. Like etter kom Liberation Day (2. april) som har tatt mye av luften ut av aksjemarkedet og vi hadde den verste dagen på lenge, fredag 4. april, da falt børsen med over 5%, og . Da var norske Oslo Børs-formuer falt med 21 milliarder kroner. Nå, med kurser for hele april , er verdifallet betydelig redusert, til «bare» 3,65 milliarder. Våre tall er estimater og forutsetter at aksjonærene ble sittende i ro og ikke solgte seg ut.

Siden nordmenn har enormt store beholdninger i Equinor, DNB, Kongsberg Gruppen og Kitron, bidrar Kongsberg Gruppen spesielt positivt mot det store verditapet i Equinor.

Vi har sett på kursene før de kraftige fallen og tenker spesielt på de over 10.000 nye aksjonærene som kastet seg på «forsvars-bølgen» i mars og kjøpte Kongsberg og Kitron. Dersom de nye aksjonærene holdt ut den plutselige nedgangen, skal de nå ha positiv avkastning igjen.

Massiv nedsalg i aksjefond

Flere norske banker har fortalt oss at privatpersoner har hatt massiv flukt fra sine globale aksjeindeksfond, spesielt 4-11.april (og sikkert senere). Halvparten av pengene er reinvestert i europeiske aksjefond. Mens meglerhusene for aksjer har sagt at flukten har vært mindre. De fleste har vært med på nedturen og gjenopphentningen.

Tollpause ble «Biggest day…»

Volatiliteten steg med dårlige nyheter (innstrammende) den ene dagen, for deretter noe annet dagen etter. Da Trump valgte å utsette tollsatsene med 90 dager til de fleste land (9. april), førte til en kraftig kursstigning samme dag, og Trump selv kom med utsagnet «Biggest day in financial history» (se CNN), da han så de kraftige kursstigningene.

Det blir spennende å følge med i markedet når de 90 dagene nærmer seg ferdige, i ca midten av juli.

OPEC-uro trekker oljeprisen ned

Samtidig er det uro i olje-kartellet OPEC der Saudi Arabia ikke er enige med de andre landene i å øke produksjonen (som ofte betyr lavere pris). I lang tid har oljeprisen svingt mellom 65-75 usd, men etter siste ukes nyheter, kom oljeprisen under 60 USD fatet. Equinor har dermed hatt to dårlige nyheter på en uke; Trump stanser havvindsatisingen i New York, og svakere utsikter for oljeprisen.

Selskaps-rapportene strømmer inn

Siden det har gått noen uker siden q1 er nå selskapene klare med resultater for første kvartal. Denne uken hadde vi bl.a. Hydro, Equinor, Nordic Semiconductors, Borregaard med flere. I neste uke kommer enda flere. Les mer i egen artikkel om kvartalstallene >

I forbindelse med et intervju med TV2 laget vi en oversikten over store selskaper som har kommet og kommer med tall. Pilene indikerer hvordan de første kursutslagene ble etter nyheten. Merk at selv om disse selskapene kommer med svakere tall, er det fortsatt store inntektsstrømmer, høye positive overskudd og utbytter som utbetales. Kursene påvirkes av hvorvidt selskapene levere som forventet av markedet, kombinert med hvordan selskapets fremtid ser ut.

Nedenfor et forenklet kalender-bilde vi laget i uke 17.

Året samlet sett (hele 2025)

Forbehold

Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. Vi vet dessverre ikke hvordan finansmarkedene vil utvikle seg i fremtiden, så lytt til konkrete råd fra analytikere og gjør dine egne vurderinger tilpasset din økonomi og risikotoleranse.

Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.

Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen.