Tirsdag 7. desember

Vi er glade i grafer i AksjeNorge. Her har du noen av våre nyeste som vi håper gir litt bedre oversikt. Grafene blir dessverre litt uklare på nett (husk vi  «bare er økonomer») så vi kan heller anbefale at laster ned våre nyeste grafer (flere enn de nedenfor) >

45 milliarder kroner mindre i sjømat

De siste 3 månedene har sjømat-aksjene valt mye i verdi fra toppen. Allikevel er det verdt å merke seg at sjømatselskapene er børsens nest største sektor og utgjør 8,4 % av børsens markedsverdi. Verdien på selskapene er kr 295 milliarder totalt sett, og sjømatindeksen er opp 3,25% hittil i år.

I går kveld kom sjømat-selskapet Atlantic Sapphire med sin månedlige oppdatering. Sjekk selskapets nettsider for å se deres presentasjon.

Og hva er mer naturlig enn å se på sjømataksjene på Oslo Børs? Nedenfor ser du dem sortert etter markedsverdi i milliarder kroner.

De store sjømat-selskapene var frem til september blant aksjene med best avkastning i år. Nedenfor viser vi de fire mest vanlige indeksene å se på: Hovedindeksen, energi-indeksen, sjømat-indeksen og shipping-indeksen. Her fra 1. november til og med 6. desember:

2021 har levert et fantastisk børs-år

Men Oslo Børs er mye mer enn bare energi, sjømat og shipping! Materialer og industri har virkelig gitt spesielt høy avkastning (mye grunnet høye råvarepriser).

Typiske selskaper i noen av indeksene:

  • Energi: Equinor og Aker BP
  • Materialer: Norsk Hydro, Yara og Borregaard
  • Forbrukervarer (de vi kan «leve uten»): Kahoot, Komplett, Kid, SAS
  • Konsum (de vi trenger som f.eks. mat): Mowi, Orkla, Lerøy

Full oversikt over indeksene finner du på nettsidene til Oslo Børs >

Har du en plan for investeringene dine?

Flere enn 60 selskaper er notert på Oslo Børs i år. De færreste aksjekursene har så langt gått i pluss. Vi vet at de fleste som eier aksjer på børs, eier i kun 1-3 ulike selskaper. Hvis du er en av dem investerer i disse nye vekst-selskapene som opererer i umodne markeder med produktene/tjenestene sine, er det desto viktigere å sette seg inn selskapets forretningsplan, finansielle situasjon, markedssituasjon m.m.

Uansett: Over 62 nye selskaper i år. Her er de 10 nye aksjene i år med flest aksjonærer. Søylene representerer antall private aksjonærer (les av antall til venstre). Tallene i søylene viser avkastning etter noteringen tidligere i år.

 

Mer funfacts og quiz i julekalenderen

Har du gått glipp av de andre lukene i julekalenderen vår? Søndag hadde vi en quiz der du kunne teste hvor godt du følger med på børsen. Tilbake til julekalenderen >