Fredag 24. desember

Nå er endelig julen her. Vi ønsker alle våre følgere en riktig god jul og hyggelig julefeiring!

I stedet for å dele en lengre fagartikkel i dag, får du her noen funfacts om nordmenn som investerer på børs:

  • Over 538.000 nordmenn eier nå aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs
  • Siste 2-3 årene har nesten 200.000 nye nordmenn begynt å investere. Det betyr at en tredjedel av børsens aksjonærer er relativt ferske investorer.
  • Cirke to tredjedeler av alle de nye aksjonærene er under 40 år
  • Tidligere var børsens aksjonærer typisk mann over 60 år. Nå er det nesten like mange i aldersgruppen 20-40 år som de over 60 år.
  • Det er fortsatt slik at 30% av aksjonærene er kvinner, og kun 20% av investeringskapitalen tilhører kvinnene. Det betyr at kvinner i gjennomsnitt investerer for mindre enn menn.
  • De aksjene med flest aksjonærer er selskaper som har holdt på mange tiår som Equinor, DNB, Hydro, Yara, Telenor, Orkla, Storebrand og Gjensidige forsikring. Men også nyere selskaper er på topp 10 listen, slik som Norwegian Air Shuttle og Kahoot.
  • Aksjer som har fått flest nye aksjonærer i år er i hovedsak flere av de nye selskapene notert på børsen, slik som Kahoot, Aker Horizons, MPC Container Ships og Autostore for å nevne noen.
  • Børsen er så langt opp med 21% og vi har nå 10 år på rad med stigende børs. Avkastningen i 2021 er foreløpig beste år siden 2013 (da steg børsen med 23% og i 2017 med 19%).

Aksjonær-tallene over viser til utvikling per 30. september og kilden er Euronext VPS. I januar kommer vi med ny statistikk for hele året. Inntil da kan vi glede oss over alt det spennende som skal skje  i 2022.

2022

Når vi går inn i et nytt år, er det stiftelsens 29. år med opplysningsarbeid ovenfor den norske befolkningen om aksjer og verdipapirmarkedet. Vi får daglig henvendelser fra alle kanter av landet. Og vi er så heldig å få møte så mange hyggelige mennesker når vi er med på aksje- og sparemøter eller når vi arrangerer aksjekvelder. Pandemien har selvsagt satt noen begrensninger, men vi håper at vi 2022 får anledning å invitere til nye fysiske aksjekvelder. Og vi skal også arrangere en ren fondsdag. Vi er optimistiske og håper vi allerede har noe interessant å invitere til i februar/mars.

Visste du at driften av AksjeNorge er mulig takket være mange norske selskaper som er opptatte av at nordmenn skal ha god nok kunnskap før de gjør sine investeringer? Sjekk nederst på siden for å se hvem alle disse gode bedriftene er.

Sjekk Julekalenderen 2021

Hver dag gjennom hele desember har vi delt kunnskap, julegavetips, quizer og grafer.

Gå inn på kalenderen og sjekk de andre datoene også. Se julekalenderen her >

GOD JUL!