Stor sparebank-sammenslåing

Onsdag kom børsmeldingen som betyr mye for mange småsparere som eier egenkapitalbevis i Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. Eierne av Sparebanken Sør planlegges å få Sparebanken Vest-bevis i et bytteforhold når fusjonen er godkjent og formaliseres til ca. 1.juli 2025.

I sparebanker eier eierne/investorene egenkapitalbevis og ikke aksjer som for aksjeselskaper. Egenkapitalbevis fortkortes ofte med EK-bevis eller EKB. Største eier i en sparebank er som regel en sparebankstiftelse (der verdier deles ut tilbake til lokal-samfunnet). For deg som er investor er det like enkelt å kjøpe og selge EK-bevis som aksjer og ofte omtales EK-bevisene som sparebank-aksjer (selv om det er feil). Vi i AksjeNorge har fulgt med på eier-data over flere tiår og ofte er det lokalbefolkningen som er eiere av EK-bevis i den lokale sparebanken. Etterhvert som sparebankene har fusjonert og blitt større er også eiermassen utvidet og fra flere regioner.

Det er ikke uvanlig at sparebanker slår seg sammen, men det er spesielt når to store sparebanker med mange kunder og mange investorer slår seg sammen, som nå. En fusjon er en krevende prosess som kan ta lang tid.

Populære EK-bevis

Sparebanken Vest har utviklet seg mye de siste årene og de fleste er kanskje mest kjent med Bulder Bank (digital løsning). De siste årene har antall private investorer/småsparere økt betydelig til rundt 12.600 EKB-eiere i Sparebanken Vest. Per 31.juli eide privatpersoner Sparebanken Vest EK-bevis for kr 1,7 milliarder, og kr 166.000 hver i gjennomsnitt.

I Sparebanken Sør skjedde det også noe stort i november i fjor da sparebankstiftelsen til banken solgte EK-bevis med rett til bonus-aksjer etter 1 og 2 års eierskap. I den forbindelse økte antall antall private investorer/småsparere enormt og sparebanken har nå 10.800 private EKB-eiere. Per 31.juli eide privatpersoner Sparebanken Sør EK-bevis for kr 829 millioner (nå minst kr 1 milliard) , og kr 92.000 hver i gjennomsnitt.

For deg som eier Sparebanken Sør

Aksjekursen på Sparebanken Sør steg med 22% ved børsåpning, roet seg litt og endte opp med en oppgang på 17,26% når dagen var omme. Den kraftige kurs-økning og er basert på bytteforholdet i EK-bevisene:

1 EK-bevis i Sparebanken Sør gir 1,437 EK-bevis i Sparebanken Vest

I børsmeldingen beskriver de hvordan de kom frem til bytteforholdet. Les børsmeldingen på børsens plattform Newsweb her >

Bonus-aksjene:  På pressekonferansen kunne adm.dir for Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, betrygge alle som tegnet seg for EK-bevis i november 2023 og som er berettiget bonusaksjer: «Verdiene vil komme aksjonærene til gode, fra stiftelsen»:

  • Første bonus-aksje-tildeling (nov 2024) vil skje før fusjon og de rettmessige aksjonærene vil få bonus-aksjer i Sparebanken Sør
  • Andre bonus-aksje-tildeling (nov 2025) vil skje når fusjonen er gjennomført (antatt 1.juli 2025) og det er da stiftelsen som vil sørge for at dette skjer riktig for seg. Informasjon om dette vil komme senere, delte Bergskaug.

Vi minner om at bonus-aksjer fordrer at du kjøpte EK-bevisene/aksjene ifm. nedsalget i nov 2024 og er berettiget bonusaksjer ved at du fortsatt eier dem etter 1 og 2 år.

For deg som eier Sparebanken Vest

Aksjekursen på Sparebanken Vest steg litt over 2% ved børsåpning men falt etter pressekonferanse og endte opp til slutt ned 0,40% fra dagen før når dagen var omme. Dine EK-bevis/aksjer vil forbli som i dag, slik vi leser meldingene.

Les fakta hos kilden

I lenkene nedenfor åpnes nye faner seg.

Kilder:

Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, Aksjeregisteret til VPS, Oslo Børs og AksjeNorge

Forbehold

Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne.

Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.