Gode råd fra aksjekveldene 2018

For de fleste privatpersoner er det ikke trading og daglig oppfølging av sparepengene som er i fokus, men mer langsiktige målsettinger med sparingen. På høstens mange aksjekvelder fikk deltagerne gode råd for hvordan spare klokere og med mer struktur enn etter innfallsmetoden. I tillegg fikk du konkrete aksjetips.

Første aksjekveld var i Trondheim for snart 3 måneder siden og sist i Stavanger 12.november. Vi har spurt om rådene gjelder fortsatt og det gjør de. På aksjetipsene er noen få tilleggskommentarer, har vi tatt dette med i teksten nedenfor.

1. Markedssynet (her oppdatert for desember)

Det er alltid å få et godt overblikk over markedet. Hvilke drivkrefter ser ekspertene og hva er veien videre? På aksjekveldene hørte vi både seniorstrateg Sigrid W. Slørstad og sjefstrateg Leif-Rune H. Rein dele deres syn. Siden markedene endres etter hvert som vi får nyheter, får dere her se en oppdatert presentasjon fra Nordea:   Oppdatert Markedssyn – desember 2018 

2. Det finnes ingen gratis lunsj

Vi bruker for lang tid og energi på å velge det perfekte fondet eller aksjen i jakt på kortsiktig avkastning. I stedet burde det brukes mer energi på hvordan fordele sparingen mellom renter og aksjer, og deretter i regioner, sektorer m.m. Martin Graftås deler viktige faktorer å ta hensyn til når du skal sette opp en plan for sparingen din. Se presentasjonen til Martin Graftås i Odin forvaltning her

3. Hvorfor du taper ved å ikke spre investeringene

Investeringssjef for Nordea-fondene Robert Næss er tydelig. Spre investeringene! Men hva skjer om du ikke gjør det? Se presentasjonen til Robert Næss i Nordea Assetmanagement her

4. Invester med proffene

Hvordan har det seg at proffene klarer seg så bra i aksjemarkedet? Hvordan tenker de og hva er forskjellen på verdiaksjer og vekstaksjer? Leder for rådgivning Pål Bergskaug i Skagenfondene viste oss konkrete eksempler og ga gode råd til hvordan du også kan handle som proffer som Warren Buffet. Samtidig får du presentert hva en skyggeaktivist er og hva det har med aksjefondet Skagen Insight å gjøre. Se presentasjonen til Pål Bergskaug i Skagenfondene her

5. Hva er egentlig Indeksfond og sparerobot?

De siste årene har vi fått stadig flere muligheter i aksjemarkedet. Tradisjonell fondsforvaltning utfordres av indeksfond. Men hva er egentlig et indeksfond? Formuesrådgiver Jon Nerseth deler noen av fordelene ved indeksfond og hvordan du finner disse. Du får også forklart hva robot-rådgivning er. Se presentasjonen til Jon Nerseth i Noon invest her

6. Investeringer i fremtidens miljøteknologi

Det er ingen tvil om at fokus på klima gir nye forretningsmuligheter og ikke minst investeringsmuligheter. De færreste av oss har muligheten til å identifisere og analyser selskaper som tilbyr løsninger innen miljøteknologi. Sparing i aksjefond kan da være et godt alternativ. Jon Sigurdsen er fondsforvalter og deler innsikt om fondet hans; hvordan finne selskapene, hvilke selskaper og hva han mener om utsiktene fremover. Se presentasjonen til Jon Sigurdsen i DNB her

7. Det grønne energiskiftet

Hva er egentlig det grønne energiskiftet? Energi-analytiker og bærekraftsrådgiver Thina Saltvedt deler innsikt en bransje i store endringer. Du får her god oversikt over olje markedet men like mye om investeringer innen fornybar energi og fremtidsutsiktene. Se presentasjonen til Thina Saltvedt i Nordea Bank her

8. Sjømat gir et hav av muligheter

Vi har alle hørt vi må spise mer fisk av helsemessige årsaker, men spiser vi nok? Og har du tenkt på at sjømat også kan være løsningen på fremtidig matmangel og like mye løse klimaproblemer? Aksjeveteran Arne Troye deler sine «fangstregler» for hvordan han investerer og går i tillegg i dybden på hvordan du kan investere i sjømat gjennom deres sjømatfond Holberg Triton. Abonnerer du forresten på Holberggrafen? Få den fra kilden selv! Se presentasjonen til Arne Troye i Holberg fondene her

9. Om risikoen for norsk laks fremover

Sjømat-aksjer på Oslo Børs har hatt en rekordavkastning siste året, men en oppgang på over 60%, men kan oppgangen fortsette? Fondsforvalter Audhild Aabø har sett på risikoen for norsk laks og deler hva de viktige driverne blir fremover. Store endringer kommer (landbaserte anlegg) men hun sa hun allikevel er positiv til at norske selskaper har god nok tid til å omstille seg. Se presentasjonen til Audhild A. Aabø i NordeaFondene

10. Laksesektoren med aksjetips

I Trondheim (24.september) delte sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård innsikt i sjømatsektoren men også kom med noen konkrete aksjetips på sjømat-aksjer. Selv om markedet er noen endret siden sist, anbefales de fortsatt men han har noen konkrete tilleggsbemerkninger. Se oppdatert presentasjon fra Kolbjørn Giskeødegård i Nordea her

11. Praktiske tips for privatinvestorer og nybegynnerseminar

Partner og aksjeekspert Karl Oscar Strøm hadde to presentasjoner. I den første er det grunnleggende råd om hva aksjer er og hvordan markedet fungerer. I hans hovedpresentasjon deler han innsikt om hvordan du mer praktisk operer fra dag til dag, og hvordan markedet ser ut. I tillegg delte han konkrete aksjetips fra Pareto Securities, som er av litt kort karakter. Disse er i hovedsak fortsatt gjeldene men grunnet siste tids store endringer i oljeprisen spiller en stor rolle. Han sier konkret at blir oljeprisen rundt 60 USD ser de ingen stor oppgang i Equinor, og Seadrill vil «smake pisken». Mens Schibsted ser fortsatt bra ut. Se presentasjonen til Karl Oscar Strøm i Pareto Securities her: Praktiske tips til aksje- og fondsinvestorer, med kokrete aksjetips   og  Nybegynnerseminar – Karl Oscar Strøm, Pareto Securities

12. Anbefaling: En sektor og 3 aksjetips

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets har som favoritt energisektoren. Se hvorfor han mener energi fortsatt er anbefalt og se hans konkrete aksjeanbefalinger,. I skrivende stund mener han fortsatt disse er gjeldene. Er du aksjekunde i DNB, ser du han nesten hver dag i deres TV-sendinger (nettbanken). Se presentasjonen til Paul Harper i DNB Markets her

13. Sektor og aksjetips, Norge og Sverige

Ny investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen investerer selv i aksjemarkedet både i Norge og Sverige. I hans presentasjon får du tre ulike sektorer presentert med godt overblikk over de ulike aktørene. I tillegg gir han konkrete aksjetips til hver sektor. Se hans presentasjon til Mads Johannesen i Nordnet her

14. Aksjetips og sektoranbefaling fra Bergen

Det er ingen tvil om at fondsforvalter Jon Hille-Walle kan mye om aksjer. Som den bergenser han er, har han også funnet et lokalt aksjetips, men det er fokus på at aksjetipsene er av bærekraftig karakter. Han advarer allikevel for at han har funnet frem aksjer med litt høy risiko. Du kan se presentasjonen til Jon Hille-Walle i  Nordea Asset Management her

 

Om aksjekveldene

Maksimalt 5% av eierne på Oslo Børs er privatpersoner. Som andel av befolkningen, er de svært få og utgjør 350.000 privatpersoner som investerer i enkelt-aksjer i Norge. I fond er det flere som er investert, men langt i fra alle og omtrentlig rundt 1 million nordmenn. AksjeNorge er en ikke-kommersiell organisasjon med formål om å øke kunnskapen til Norges befolkning om sparing i aksje- og verdipapirmarkedet. Aksjekveldene er en del av dette arbeidet.

I høst gjennomførte AksjeNorge i samarbeid med banker, meglerhus, fondsforvaltere, Oslo Børs og VPS om å arrangere Den store aksjekvelden i 5 storbyer. Nok en gang hadde vi rekord-deltagelse og mer enn 3.000 deltok på disse innholdsrike gratis aksjekveldene. Mer en 13 ulike eksperter har stått på scenen og vi har nå samlet alle presentasjonene nedenfor. Uten samarbeidspartnerne hadde ikke disse aksjekveldene vært mulig å gjennomføre som et gratis-tilbud som er åpent for alle. Derfor vil vi i AksjeNorge rette en takk til alle som bidro både økonomisk og faglig: DNB, Holberg Fondene, Nordea, ODIN Forvaltning, SpareBank 1, Pareto Securities, SKAGEN Fondene, Noon Invest og Nordnet.

I en tid er finansmarkedene svinger kraftig på daglig basis er det viktig å se langt fremt. De råd som gis på aksjekveldene er av langsiktig karakter, men det er allikevel tatt hensyn til kortsiktige faktorer og aktuelle nyheter. Det er et sammensatt bilde og nettopp derfor er det fint å få disse gode rådene.