Utnytt ditt potensiale

I treningssammenheng er vi flinke til å sette mål og ha en plan for treningen. Men hånden på hjertet: Har du plan for din økonomi for 2019 og senere?

Har du satt opp et fysisk budsjett for 2019? Har du en plan for sparingen din? De færreste av oss gjør det og på den måten får vi ikke utnyttet vårt privatøkonomiske potensiale på en god måte.

Med et nytt år er det en fin anledning å innføre nye gode vaner, ikke bare med hensyn til helse og trening, men også økonomien.

Få oversikten og se mulighetene

De fleste banker tilbyr deg en digital løsning som kan vise deg hvor mye du har brukt på bolig, mat, forsikringer og annet. Denne digitale løsningen kalles ofte Min oversikt eller Min økonomi. Det kan være ganske skremmende å se hvor mye vi bruker på de ulike tjenester og varer i løpet av et år, men nettopp ved å se på hva som er brukt, kan vi lettere gjøre grep.

En ting er utgifter og kostnader, men hvordan gikk det med sparingen din? Ikke kommet i gang enda? Trenger du mer kunnskap, så ta vårt enkle aksje-kurs på nett >

Budsjetter eller i det minste lag en skisse

Du trenger ikke lage et detaljbudsjett som viser hver krone, men det kan være lurt å sette opp en enkel tabell som viser de største postene og de som gjentar seg som:

  • Lån og fellesutgifter
  • Forsikringer
  • Strøm
  • Telefoni, wifi og strømmetjenester
  • Transport/bil

Når du setter opp budsjett, må du også føre opp inntekten slik at du ser hvor mye du sitter igjen med hver måned. Kanskje du ser det er ting du kan gjøre mindre av eller rimeligere? Alt du får i overskudd, bør du spare langsiktig.

Aksjesparekonto

Har du aksjer eller aksjefond, har du for første gang på mer enn 7 år negativ avkastning for 2018. Mest sannsynlig har du spart i noen år og har da bra avkastning. De som sparer i aksjer og aksjefond bør i de fleste tilfeller samle denne sparingen Aksjesparekonto. Flytting nå i 2019 medfører at du får utsatt skatt på gevinst og utbytte.

Utnytt bedre din pensjon hos arbeidsgiver

I en fersk undersøkelse fra NORCE og TNS Kantar kan vi lese at folk flest ikke har særlig god oversikt over egen pensjonsopptjening. Faktisk kan man lese av tallene at hele 90% av oss bommer kraftig eller vet ikke. De fleste av oss jobber i privat sektor og har dermed Innskuddspensjon. En del i det offentlige har liknende hos KLP. Visste du at du selv kan bestemme pensjonsprofil, -hvordan denne pensjonen er fordelt mellom renter og aksjer? At du bestemmer risikoen? Og at dette er rimelig enkelt å gjøre noe med? Logg deg inn i nettbanken din – der finner du nok pensjonen din!

Ikke råd til å spare?

I det siste har mange sagt de ikke har økonomi til å spare, men erfaringen er at selv små kutt i enkelte utgifter, er nyttige kutt som gir masse tilbake. Eller kanskje noe du ikke trenger, kan selges på Finn? Årelangt råd er at vi alle bør ha spart opp minst 3 månedslønner som en buffer i tilfelle plutselige utgifter eller endringer i livet generelt. Selv om det høres mye ut, er det allikevel veldig smart å begynne, selv i det små.

Et enkelt regnestykke «der bekker små blir en stor å»:

Kjøper du kaffe på «kaffehjørnet» 5 dager i uken? Forutsetter vi at dette koster 32 kr pr stykk, og du kutter med 2 i uken, blir dette kr 3.456 spart på ett år. Nok til en rimelig vaskemaskin i tilfelle denne går i stykker.

 

Lykke til med å få oversikten! Og ikke utsett dette nå da…..