Bokanbefalinger fra Mads Johannesen

Det nærmer seg påske og vi har derfor spurt noen av våre samarbeidspartnere om noen anbefalinger til god påskelitteratur for deg som ønsker å lese både faglitteratur og krim om finans og økonomi.

Mads Johannesen er Nordnets investeringsøkonom og du kan se han i en rekke medier. I tillegg til å følge aksjemarkedet nøye liker han også å sette seg ned med en god bok.

Økonomi og finans

Hvis Mads skal anbefale én bok man bør lese plukker han ut Flash Boys. Den handler om et knippe tidligere «bankere» som bygger en børs som det ikke skal være mulig å handle HFT (høyfrekvent algoritmisk handel på). Boken er også lettlest og skrevet på en mer skjønnlitterær måte. Lewis har også skrevet boka bak den kjente filmen The Big Short. Finnes for tiden kun på engelsk.

Flash Boys – Michael Lewis

Mer om boka: Flash Boys is about a small group of Wall Street guys who figure out that the U.S. stock market has been rigged for the benefit of insiders and that, post financial crisis, the markets have become not more free but less, and more controlled by the big Wall Street banks. Working at different firms, they come to this realization separately; but after they discover one another, the flash boys band together and set out to reform the financial markets. This they do by creating an exchange in which high-frequency trading source of the most intractable problems will have no advantage whatsoever. The characters in Flash Boys are fabulous, each completely different from what you think of when you think Wall Street guy. Several have walked away from jobs in the financial sector that paid them millions of dollars a year. From their new vantage point they investigate the big banks, the world s stock exchanges, and high-frequency trading firms as they have never been investigated, and expose the many strange new ways that Wall Street generates profits. The light that Lewis shines into the darkest corners of the financial world may not be good for your blood pressure, because if you have any contact with the market, even a retirement account, this story is happening to you. But in the end, Flash Boys is an uplifting read. Here are people who have somehow preserved a moral sense in an environment where you don t get paid for that; they have perceived an institutionalized injustice and are willing to go to war to fix it.

Finanskrim

Mange foretrekker å lese en krimbok når de skal slappe av i påska. Om du ønsker å lese en spennende bok som har tematikk fra finans og næringsliv anbefaler Mads disse to:

En kule – Tom Kristensen

Om boka: Mads Hammer får jobb i det mellomstore aksjemeglerselskapet Finanspartner i Oslo, som eies og ledes av tre partnere. Markedet har imidlertid tørket inn det siste året og de er derfor på desperat jakt etter en forretning som kan gi stor gevinst. En aksjehandel planlegges i all hemmelighet. Entreprenørselskapet Trosvik & Partners har gjort en oppfinnelse som kan utnyttes i en «pump and dump»-operasjon. Mads Hammer finner ut at to av hans forgjengere har forsvunnet ut av firmaet på merkelig vis. Sakte, men sikkert dras Mads inn i en verden av svindel, skatteparadiser og drap. Drømmen om suksess og store bonuser utvikler seg i stedet til å bli hans livs verste mareritt.

Lindeman & Sachs – Kjell Ola Dahl

Om boka: Vebjørn Lindeman og Erling Sachs er to sentrale aktører i norsk næringsliv, i perioden 1973-1987. Romanen følger deres vei mot makt, penger og status, men handler også om deres kvinner, sønner og døtre. Maktkampen som eksisterer mellom Erling og Vebjørn, bringer etter hvert de to familiene opp i store og alvorlige konflikter. Grådighet, misunnelse, lidenskap, svik og nederlag, er viktige stikkord for handlingen.

 

 

Du kan følge Mads Johannesen på Twitter (@MadsNordnet) eller på Nordnetbloggen om du ønsker å lære mer om markedet eller hente inspirasjon.

God påske!