Premieutdeling – Makrokonkurransen 2019

Vinnerne av årets Makrokonkurranse ble invitert til Oslo Børs for premieutdeling denne uken. Blant elever fra hele landet var det Oslo Katedralskole og Asker Videregående skole som skilte seg ut.

Elevene kunne velge mellom to oppgaver. Tema for årets oppgaver var knyttet til globale handelsavtaler og handelskonflikt, samt pengepolitikkens rolle i den økonomiske veksten i Norge. Hensikten med konkurransen er at elevene skal bruke teori fra samfunnsøkonomi til å diskutere praktiske problemstillinger rundt dagsaktuelle temaer. Noe disse elevene gjorde utrolig bra!

Erlend Østem Myklebust, Thomas Herland Rasmussen og Marikka Udnæs Elsbak fra Oslo Katedralskole gikk av med seieren i årets Makrokonkurransen med oppgaven «Frihandel for fall?». Andreplassen gikk til Johannes Henriksen Elgaaen fra Asker Videregående skole med oppgaven «Norges økonomiske politikk, basert på inflasjonsmålet og hjulpet pengepolitikk». Også oppgaven «Pengepolitikkens formål, frihet og forbehold» av Christine Grønbech fra Oslo Katedralskole utmerket seg i konkurransen og fikk en sterk tredjeplass.

Dette er utrolig flinke elever som har imponert oss i AksjeNorge, juryen og lærerne. Alle har planer om å ta høyere utdanning, innenfor Samfunnsøkonomi eller psykologi, men også som mange andre tidligere vinnere av Makrokonkurransen har noen planer om å starte på Norges Handelshøyskole.

Vi gratulerer elevene med strålende innsats og årets seier!

 

En samlet jury er stadig imponert over innsatsen elevene som deltar i denne konkurransen legger inn i oppgaveskrivingen og den kunnskapen de viser. Den eksterne juryen i år bestod av Martin Graftås fra ODIN Forvaltning, Hanna Sørheim fra Norges Bank, Ole André Kjennerud og Knut A. Magnussen fra DNB.

Jurymedlem Martin Graftås ved ODIN Forvaltning delte ut premie og diplom, hvor årets premie var andeler i fondet ODIN Aksje.

Oppgavene kan lastes ned her:

«Frihandel for fall? – Hva er de største utfordringene for internasjonal handel i dag, og hvordan kan de løses?»

«Norges økonomiske politikk, basert på inflasjonsmålet og hjulpet pengepolitikk»

«Pengepolitikkens formål, frihet og forbehold»

Om Makrokonkurransen

AksjeNorges Makrokonkurranse er den eneste konkurransen i landet for elever i videregående skole når det gjelder å skrive den beste makroøkonomiske analysen. Konkurransen arrangeres en gang i året og er åpen for alle elever i videregående skole. Makrokonkurransen 2020 publiseres i løpet av desember 2019.  Les mer.