Tips til egne aksjetreff

Vi merker stor pågang fra personer som ønsker å treffes for å prate om sparing i aksjer og fond. Visste du at det kan du gjøre selv?

Vi snakker ikke her om å investere i aksjer sammen, men skape en møteplass for å diskutere og lære av hverandre. Her kommer noen enkle tips.

Organisering

Sett opp ett fast tidspunkt, f.eks. den første tirsdagen hver måned kl 16-18. Team opp med en du kjenner og bli litt enig om hvorfor dere ønsker å møtes om hvem som skal inviteres. Er det venninne-klubben, fotball-kamerater, kolleger, naboer,- alt kan fungere.

Fortsatt er det litt tabu for mange å dele noe fra egen økonomi, spesielt beløp, så la det være greit å ikke dele alt. Men hva med å dele av erfaringer? Noen kan kanskje mer om sparing i aksjer, mens andre kan noe om fond. Noen jobber kanskje innen eiendom og forstår den bransjen, andre innen helse eller noe helt annet. Alle sitter på mye kunnskap som man ofte ikke tenker på at kan brukes til sparing.

Hva med å dele på kunnskapsdelingen? At to personer til hvert møte forbereder et tema som dere kan diskutere?

Mulige temaer

 • Hva er en portefølje? Hva mens med aksje-vekting?
 • Hva er forskjellen på aksjer og fond?
 • Hva er forskjellen på aksjefond og indeksfond?
 • Slik sparer jeg i aksjer/fond
 • Hvordan legge inn kjøpsordre/salgsordre. Oversikt over verdiene
 • Diskutere plattformer / apper dere bruker for å få oversikten
 • Hvor finner dere informasjon eller hvordan dere holder dere oppdatert
 • Diskuter ulike sektorer og etterhvert konkrete selskaper.
 • Se på de anbefalte ukeporteføljene som er i DN.no hver tirsdag og lær mer der.
 • Pensjon – hva har dere gjort med pensjon? Har dere innskuddspensjon eller pensjonskapitalbevis,- hvem har gjort endringer?  Har dere sjekket minpensjon.no
 • Diskuter hva dere har lest i avisene. Husk mye ligger på de ulike nettavisene: E24.no  DN.no  FA.no  Nettavisen.no
 • Dere kan også få daglige børsoppdateringer på TV2 Nyhetskanalen kl 09:30, 10:30, 11:30 og 16:30.

Bruk info fra finansbransjen

Dele innsikt om en sektor, f.eks. sjømat/fisk, olje, shipping/transport, eiendom, helse, biotech, teknologi, fornybarhet etc.

Er det ingen som mener de kan noe om ulike bransjer, så søk det opp. Veldig mange børsnoterte selskaper deler på sine sider innsikt om sektoren de tilhører. Dette finner du ofte på nettsidene «Om oss» eller «Investor». Et godt eksempel er sjømat-produsenten MOWI som deler en rapport om sjømatbransjen: https://mowi.com/investors/resources/

Alternativt finner du masse informasjon hos finansbransjen. Du kan lese morgenrapporter for daglige oppdateringer eller ukesrapport. I ukerapport aksjer får du en anbefaling om aksjer som er spesielt interessante å investere i i de neste ukene. Her skrives mer om selskapene. Ellers du kan abonnere på interessante artikler fra finansbransjens mange blogger. Nedenfor finner du noen sider hos våre støttespillere der du finner relevante og interessante rapporter og informasjon:

Holberggrafen

Ukeraporten DNB

Pareto Securities

Odin Bloggen

Nordnetbloggen (inkl podcast)

Nordea Fondsmagasinet

Skagen fondene blogg og nyheter

Alfred Berg

Møtes på jobben

Jobber du i en bedrift som aksjeprogram for ansatte? Har dere muligheten til å kjøpe aksjer til rabattert pris? Hva med å invitere inn den som er ansvarlig for aksjeprogrammet til å dele innsikt, evt. gi noe som du deler med gruppen?

Visste du at kun 50% av alle som eier aksjer, eier aksjer i kun ett selskap? At det å kun være investert i ett selskap gjør deg sårbar for svingninger i aksjemarkedet? Normalt anbefales 5-8 ulike selskaper i en aksjeportefølje.

Hva med å samle en liten gjeng fra jobben i kantinen ett fast tidspunkt hver måned? Bytt på å dele innsikt. Gi hverandre oppgaver, gjerne noe de ikke kan noe om som medfører at man lærer noe nytt. Eventuelt ta ansvar for det du er god på. Gjør som en gammel «boksirkel» og bytt på.

Møtes privat, på fritiden

Er det kanskje noen du har diskutert sparing med som du kunne tenke deg å samle en liten gjeng med? Det skal ofte ikke mer til en 4-5 personer. Eller dere kan samles på barnas skole, invitere skolens foreldre og forsøke få inn en gjesteforeleser. Godt mulig at noen foreldre jobber med disse tingene og kan dele masse.

I en mindre gruppe, kan dere kanskje lytte til en podcast sammen eller se en video med markedskommentar og dypdykke litt etterpå? Har dere sett vår digitale kunnskapspakke? Se den her >

Din gevinst

Ved å samles og diskutere sparing som egentlig handler om næringsliv og det vi gjør hver dag, gjør det enklere å ta bedre beslutninger over tid. I sum sitter vi alle sammen med mye kunnskap vi kan dele og bruke klokere. Tenk at du selv er allere et vandrende aksjemarked gjennom alt du konsumerer. Du kan masse om varer og tjenester du bruker i hverdagen: Hvor kommer maten fra? Hvilke sko/klær bruker du/de du omgås? Reiser folk flest mer/mindre, og hvor? Velger flere solsceller på hustakene og kjører el.bil? Hva betyr dette for selskapene som leverer populære produkter?

Søk gjerne etter mer informasjon på våre nettsider. Her ligger det mye som kan brukes i felleskap.

Lykke til!