Morn’a Exxon

I august meddelte Storebrand at de nå utelukker en rekke selskaper fordi de bl.a. motarbeider Parisavtalen. Vi møttes hos E24 for en prat.

Oppdatert 15.september 2020 (med link til Nordnets podcast)

E24 har en egen podkast om aktuelle temaer. Sammen med konserndirektør for Kapitalforvaltningen i Storebrand, Jan Erik Saugestad, ble daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, invitert til podkast-innspilling hos E24-journalist Marius Lorentzen.

Storebrand strammer inn på klimakravene og ekskluderer nå oljegiganter, bl.a. Exxon Mobile og Chevron. Dette sees i sammenheng med Storebrands nye strategi.
Les nyhet fra Storebrand her >

Slik plukker DNB grønne aksjer

DNB har på lik linje med Storebrand og flere aktører egne fond med fokus på det grønne, fossilfritt, bærekraft og ESG. I en nyere episode av Nordnets Pengepodden hører vi spareøkonom Bjørn Erik Sættem intervjue fondsforvalter Øyvind Fjell som forvalter DNB Grønt Norden om hvordan han handler grønne aksjer, om grønne bobler og Quantafuel. Hør podcasten her >

 

Slik finner du de mest bærekraftige selskapene

Det er dessverre ikke noen offisiell liste over selskaper eller rangeringer over hvilke som er mest grønne eller mest bærekraftige. Fondene derimot er enklere å sortere på da fondsforvalterne er tydelige på fondenes mandat og i tillegg kan du sortere fond hos Morningstar. Noen fondsleverandører lar deg også søke etter grønne eller fossilfrie fond i sine lister.

Så hvis du lurer på hvor bra et selskap er på bærekraft eller det grønne, kan du uansett gjøre følgende:

  1. Les selskapets Årsrapport. Alle store norske selskaper er pålagt å skrive hva de gjør på samfunnsansvar, som også handler om bærekraft. Det betyr at de fleste store selskapene også publiserere en egen Bærekraftsrapport.
  2. Selskapets nettsider: Har de en egen side om bærekraft? Hva skriver de der? Handler noe om utviklingen av deres klimaavtrykk (CO2 utslipp)? Hvilke måleparamentre bruker selskapet?
  3. Les selskapets presentasjoner (finner du på nettsidene under investor-informasjon): Her beskrives ofte strategien. Liker du det du leser? Har selskapet en tydelig bærekraftsstrategi? Har de satt seg tydelige mål? har de ansatt en leder for Bærekraft?
  4. Bærekraftsmålene: Hvilke av FNs bærekraftsmål har de sagt de prioriterer? Veldig mange velger kun de bærekraftsmålene som allerede er lovfestet i Norge (f.eks. likestilling). Har de valgt andre mål som er litt mer krevende å etterleve?
  5. Tilknyttede organisasjoner: Hvilke organisasjoner jobber selskapet med eller er medlem av? Er dette organisasjoner som jobber for mer bærekraft eller motarbeider de (ref Storebrands vurdering av selskapene de nå ekskluderer). Eksempler på organisasjoner kan være Miljøfyrtårn, UN Global Compact, Skift, Circular Norway etc.
  6. Sjekk analyser fra meglerhusene: Noen av meglerhusene er flinke til å gjøre vurderinger om et selskap er bærekraftig eller ikke.
  7. Grønne obligasjoner og prosjekter: Nå er det mulig å utstede grønne obligasjoner. Dette er obligasjoner som finansierer konkrete grønne prosjekter. Store selskaper kan utstede slike. Har de grønne obligasjoner? Les artikkel fra Oslo Børs om grønn lånebølge.
  8. Er det finans-aksjer du vil sjekke? Her er det mye som skjer, og for deg som er spesielt interessert, kan du lese oppsummeringen fra Finans Norges etter deres seneste webinar om reguleringer knyttet til investeringer og forvaltning.

Hør E24-Podden her >

Foto: E24.no ved Kristine Masdal Aadne