Nå er Egen Pensjonskonto her!

Gratulerer til deg og 1,5 millioner andre i Norge som i dag får Egen Pensjonskonto! Alle i privat sektor med innskuddspensjon får nå bedre oversikt og ikke minst lavere kostnader på sin tjenestepensjon. Dette skal bidra til at pensjonen kan vokse mer. All grunn til å feire!

Kort fortalt: Egen pensjonskonto blir en samlekonto for deg som jobber i en bedrift i privat sektor. Her samles: Innskuddspensjonen og eventuelle Pensjonskapitalbevis.

Se våre to nye filmer om Egen Pensjonskonto:

Filmene er produsert med finansiell støtte fra Finansmarkedsfondet.

Les mer om Egen Pensjonskonto her på våre nettsider >

Dette må du tenke på

Det vil uten tvil bli skrevet og delt mye på nett og i media, men ikke alle funksjonalitetene og fordelene med Egen Pensjonskonto kommer fra start, men bli litt fordelt utover i 2021. Det er nemlig hele 75 milliarder i pensjons-kroner som skal flyttes mellom de ulike pensjonsleverandørene fra 1. mai og ut 2021.

Dette bør du gjøre allerede nå:

  1. Finn ut hvilke pensjons-avtaler du har i dag. Full oversikt på norskpensjon.no Du vil kunne finne flere ulike type pensjons-avtaler: Pensjonskapitalbevis, Fripoliser, IPS, Pensjonskonto, m.m.
  2. Finn ut hos hvilke pensjonsleverandører du har de ulike avtalene og logg deg inn hos hver og en av disse (gjøres enkelt med BankID).
  3. Sjekk hver avtale og se hvordan disse pensjonskronene er investert. Er det Pensjonskapitalbevis, IPS, Pensjonskonto o.l. kan du selv velge hvordan de er investert, slik har kunnet i alle år. Men hvordan ser fordelingen ut mellom aksjer og renter? Har du for høy, lav eller passe risiko?
  4. Hvilken risiko mener du selv du burde ha? Prøv gjerne en av sparerobotene som finnes hos bankene for å få litt hjelp.
  5. Gjør en skikkelig vurdering: Er du fornøyd med oppsettet du har eller blir du glad for å få alt samlet i en pensjonskonto heretter?
  6. Opptatt av gebyrene hos de andre leverandørene? Disse sjekker du på Finansportalen

For veldig mange er det helt greit å ikke gjøre noe som helst eller foreta store endringer. Men det er også mange av oss som allerede ett forhold til hvor og hvordan disse pensjonsmidlene forvaltes. Da er det lurt å bruke tiden fornuftig frem til 1. mai:

  1. Reservasjonsperioden for flytting er til 1. mai
  2. Hvis du ikke ønsker at alt skal samles, må du besøke norskpensjon.no og reservere deg for dette
  3. Bruker du reservasjonsretten, sier du også fra deg andre rettigheter (betyr noe for hvem som dekker hvilke kostnader).

Og vil du egentlig alt skal samles fortest mulig, fortere enn det er lagt opp til? 

Merk at allerede i dag kan flytting av Pensjonskapitalbevis og IPS tar inntil 1 måned fra en Pensjonsleverandør til en annen (det er lovfestet at de kan bruke inntil 1 måned). Noen kan også ta gebyrer for flyttingen, fordi dette er tidkrevende og manuelt arbeide. Men årsaken til at vi nevner dette, er at Finans Norge opplyste 31. januar 2021 at den automatiske flyttingen av Pensjonskapitalbevis ifm. innføring av Egen Pensjonskonto, kan trekke ut over 2021.

Et lite varsko

Når Pensjonskapitalbevisene dine også inkluderes i Egen Pensjonskonto, kan du ikke splitte dem opp igjen. Det vil si at hadde to Pensjonskapitalbevis fra før av og disse slås sammen til ett Pensjonskapitalbevis i Egen Pensjonskonto, kan du ikke dele dem opp i to senere.

Lær mer om Egen Pensjonskonto

Vi har laget en eget nettside der vi har samlet mye informasjon, spørsmål & svar, ordbok m.m.
Lær mer her >

Les siste nyheter fra Finans Norge om Egen Pensjonskonto >

 

Kilder: AksjeNorge og Finans Norge