Julegavetips relatert til aksjer/sparing

Ønsker du at en eller flere av årets julegaver skal motivere til økt interesse for sparing og investering og trenger julegavetips? Er du kanskje litt sent ute? Fortvil ei!

Lengre nede i artikkelen har vi laget en liste over interessante bøker du kan gi, men først deler vi litt hvordan du kan gi sparing i gave. Helt nederst finner du krimbøkene.

Gi sparing

Visste du at du kan gi bort fond og aksjer i gave? Og det kan gjøres enkelt og raskt. Du trenger heller ikke putte mye penger i det! Du kommer faktisk i gang med bare en 100-lapp.

Ja – du kan gi bort både fond og aksjer i julegave. Vi har skrevet mer om dette i detalj tidligere > men de fleste banker har en god oppskrift på nettsidene sine.

I korte trekk kan du gi bor aksjesparing på følgende vis:

  1. Du åpner en Aksjesparekonto (ASK) i ditt navn og bestiller aksjefond eller kjøper de aksjer du ønsker å gi bort. Kanskje eier du allerede ASK-konto med fond? I så fall kan du overføre noen fondsandeler (skriv kronebeløp) til den nye «gave-ASK-kontoen».
  2. Når du har mottakerens VPS-kontonummer, kan du overføre hele aksjesparekontoen med verdipapirer eller bare aksjene/fondene for seg.
  3. Umyndige må ha en VPS-konto/Aksjesparekonto som foreldrene har signert for begge to. Hvis du ikke vil dette før jul, gjør du som pkt 1 og overfører senere.
  4. De fleste banker krever nå at du etablerer et kundeforhold hos dem for å få opprettet en ASK-konto der. Dette handler om å identifisere kundene av kontoene og er lovkrav.

Rentefond:

Nå som vi endelig har fått høyere renter, kan også rentefond være interessant, men da kan du ikke bruke en Aksjesparekonto (for den kan kun ha aksjer og aksjefond) men en vanlig fondshandelskonto (kommer opp automatisk). Alle banker tilbyr rentefond. Da er det greit å vite at desto lavere rentefondene har på nettsidene, normalt, desto lavere risiko har de. De med lavest risiko kalles likviditetsfond eller pengemarkedsfond, mens de med høyere renter og risiko kan hete obligasjonsfond. Og de med høyest rente, nesten like høy avkastning som aksjemarkedet, har høy risiko og  kalles som regel HighYield eller Høyrentefond. Rentefond bør kjøpes direkte til mottakeren i mottakerens navn. Rekker du ikke det før jul, så lag et gavebrev der du skriver hva du gir.

Spre gaven ut over året:

Hvis du har litt stram økonomi eller synes det er skummelt å investere alt samtidig i aksjefond, kan du sette opp en månedlig spareavtale til Aksjesparekontoen. Da gir du et fast beløp hver måned (eller kvartalsvis eller årlig).Minste beløp her, er også kr 100 pr gang det kjøpes fondsandeler.

Gi kjæresten bedre pensjon:

Ja – du kan faktisk gi pensjonssparing i gave! Følger samme prinsipp som AKsjesparekonto, eller du kan opprette en IPS-konto.

Gavekort og gavebrev:

Lag også et hyggelig gavekort, gjerne med bilder, logo el.l. Legg ved en lenke til AksjeNorge for å bidra med litt kunnskap også.

Kanskje du kan legge ved en av bøkene nedenfor? Bøker kan faktisk bestilles på nett og sendes direkte til mottakeren (veldig kjekt når man bor langt unna hverandre).

Bøker om aksjer og børs

Det finnes enormt mange bøker for de som ønsker å lære mer om sparing og investering. De vi foreslår her er på norsk, noe som kanskje gjør det enklere for flere å forstå og kunne sitte igjen med mer kunnskap enn før de startet. Alle bøkene er å finne i de fleste bokhandler, i hvert fall på nett.

Aksjeskolen

I Aksjeskolen viser Nordnet-analytiker Roger Berntsen og showmann og investor Alex Rosén hvordan du kan komme i gang med investeringer i aksjer og hvordan lykkes over tid, og dermed passer boken både nybegynnere som erfarne. Roger Berntsen er analytiker hos banken Nordnet og han har mer enn 30 års erfaring med aksjehandel, og kjent for sin fascinasjon for den verdiorienterte «investorguruen»  Warren Buffet. Boken er Finansavisens populære videokurs nå som bok. Følg Roger Berntsen også på Twitter/X.

Les mer om boken Aksjeskolen her >

 

 


Rentebølgen

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har skrevet «Rentebølgen». Han er en engasjert økonom som ofte setter ting på spissen, med sine mange gode poeng. I boken får vi en herlig gjennomgang av økonomisk historie og renter. Dette er en bok for såvel eldre som unge, de som gjerne vil lære mer. Andreassen skriver på en lettlest og svært så underholdene måte. Dette er kanskje økonomiboken som passer veldig godt også for de som ikke er så interesserte i økonomi men historie… Følg Andreassen også på Twitter/X.

Les mer om boken Rentebølgen her >

 


Rik på gjeld

Skal du bry deg om rente- og gjeldsmarkedet? Det skal du,-mener økonom og forfatter av boken Pål Ringholm. Ringholm har mer enn 30 års erfaring i rentemarkedet, fra ulike banker. I dag jobber han som  investeringsdirektør i PKH – en pensjonskasse med rundt 40 milliarder kroner under forvaltning. Pål Ringholm er også aktiv på twitter/X med interessante grafer og perspektiver.

Boken bestilles hos Hegnar Media>

 

Aksjeskolen

Forfatter er Finn Øystein Bergh og boken er utgitt av Universitetsforlaget. Dette er boken for deg som vil lære mer om aksjer og aksjemarkedet, og som ikke bare har lyst å kjøpe indeksfond (forfatterens egne ord). Siden forfatteren har lang og praktisk erfaring fra aksje- og forvaltningsmiljøet, er det mange gode forklaringer på hva vi vet mange lurer på. Du kan lese om porteføljeteori, viktige nøkkeltall, verdsetting, risiko og hva slags avkastning du bør forvente. Boken er svært lettlest og anbefales. Forfatter Finn Øystein Bergh er til daglig partner i Pareto Asset Management.

Les mer om boken Aksjeskolen her >

Den intelligente investor

Boken er skrevet av Benjamin Graham i 1949. Boken er en klassisk bestselger om verdi-investeringer og boken inspirert hundretusener av mennesker over hele verden. Den verdenskjente verdi-investoren Warren Buffet har selv blitt sitert på bokens forside: #Uten tvil den beste bok om investeringer som noensinne er skrevet». Dette er også en veldig populær bok for nordmenn som allerede er i gang med å investere. Her er det mange gode ledesnorer for den langsiktige investor. Den norske versjonen er utgitt av Hegnar Forlag.

Les mer om boken Den intelligente investor her >

 

Børsen

Oslo Børs fylte 200 år for 2 år siden. I den forbindelse gikk 3 historikere grundig til verks på oppdrag fra børsen og skrev børsens historie. Her lærer vi mye om norsk økonomi, hva vi faktisk levde av og den lange veien til rikdom. Fra å handle trevirke og specidaler til aksjer og derivater. Boken er stor og tykk, fylt med interessante bilder fra tidligere tider og nåtid, en praktbok både for ung som gammel. Oslo Børs er for tiden under oppussing, men er en av få gamle børsbygninger som fortsatt er en børs. Boken kan kjøpes hos Norli >

 

Paleo Trading

Forfatter er Karl Oscar Strøm, økonomen som mange kjenner fra tidligere tid som partner i Pareto Securities. Nå har han sitt eget hedgefond, gjennom Paleo Capital. Han har holdt mange foredrag på Den store Aksjekvelden med AksjeNorge og de som husker det har han snakket mye om det å være en jeger på børsen. Og det er utgangspunktet for hans bok (engelsk); Slik trader du som en jeger. Boken kan kjøpes på Amazon >

 

 

 

Bøker om personlig økonomi

Her har det skjedd mye de siste årene og det er et vidt spenn i å velge i. Trenden er som med kokebøker, at stadig flere ufaglærte skriver bøker om et fag de interesserer seg for eller ønsket selv å lære mer om i prosessen ved å skrive bok. Kanskje du eller venninne/kvinnen følger en finfluenser på instagram som har skrevet bok? Du finner bøkene under søket «personlig økonomi».

 

Almanakk for 2024

Lise Vermelid er en finfluencer, en klok dame som deler innsikt i hvordan leve mer økonomisk, sette inntekter og kostnader i system. Vermelid er kjent for podcasten Pengesnakk som hun deler hver uke. Hvert år er hun med på å lage en egen almanakk (kalender) der du selv kan føre opp viktig ting som berører din økonomi og få gode tips gjennom året. Kjenner du kanskje noen som trenger litt økonomihjelp i hverdagen? Sjekk ut almanakken. Boken kan kjøpes hos Norli >

 

 

 

Boken du gir til din kvinne eller partner!

Bokens tittel er egentlig «Penga og livet. Ta grep om egen økonomi, bli en økonomisk superkvinne». Boken er skrevet til alle norske kvinner som trenger et lite dytt til bedre økonomisk forståelse og selvstendighet. Skrevet av økonomijournalistene Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun. I flere i 10-år til sammen har journalistene delt innsikt om økonomi i Dagens Næringsliv og har spesielt engasjert seg for å få flere kvinner til å forstå økonomi. Boken er lettlest og ryddig. Handler om alt fra lønn, lån, bolig og arv til aksjer, fond, sparing og pensjon. Anbefales til kvinner i alle aldre.

En selvskreven gave sammen med en kickstart på sparingen i et aksjefond i mottakerens eget navn? Boken kom nylig ut som som pocket-utgave >

 

Boken for de 18-28 år

Bokens tittel «Snaponomi» henvender seg tydelig til de unge. Snaponomi var navnet på navnet på Snapchat-kontoen som ble startet i 2018 for målgruppen 18-28 år Forfatter Lene Drange er kjent fra Luksusfellen, utdannet økonom og jobbet både i media og kredittbransjen. Her deler hun tips om den første lønnsslippen, skattemeldingen, hva som skjer når du ikke betaler regninger i tide og mye mer praktisk på en leken måte. I 2020 kom oppfølgeren kalt «Pengeplanen – 7 steg til bedre familieøkonomi». Boken selges bl.a. hos Ark >

 

 

Smarte økonomitips for deg som er ung!

Boken gir deg konkrete tips, beskrivelser av hvordan du går frem, og hva du må gjøre for å få en sunn økonomi, og ikke minst, hvordan du unngår luksusfellen. Her får du oversikt over alt du trenger å vite for å ta gode avgjørelser, og få mer penger til overs til det morsomme og spennende i livet. Du lærer om budsjett, sparing, lån, forsikringer, pensjon og skatt. Boken selges blant annet hos Ark >

 

 

Krimbøker, film og spill

Hvis du fortsatt ikke har lest krimbøker fra finansverden, skal vi love deg at det er minst like spennende som annen krim. Og faktisk litt læring. Norske finanskrim-forfattere skriver drivende godt. At de alle har erfaring fra eller med finansnæringen bidrar til at historiene henger på grep og ikke bommer på åpenbare fakta.

Vi nevner kort noen av de norske:

Se flere gode tips hos Krimklubben >

Et nytt brettspill som er kommet på markedet er FINANS. Av eldre brettspill må nevnes klassiske Monopol, men også kopien for aksjeinteresserte kalt Børsen og et annet som het Oilboom (ikke lengre i salg).

Filmer som er blitt klassiske finans-filmer er Wall Street-filmene. For å forstå Finanskrisen (2008) anbefales filmen The Big Short. Og en annen mange liker er Margin Call. Trenger du å trekke på smilebåndet, kan vi også anbefale å se TV-serien «Oljefondet» (var på TV Norge), men her er det mest moro og store overdrivelser og selvsagt langt fra reellt, men allikevel noe i det…..

 

 

Foto: Shutterstock, og respektive forlag

 

Forbehold

AksjeNorge har ingen økonomiske incentiver i å anbefale noen av bøkene. Alle bøkene nevnt er i AksjeNorges eierskap allerede.

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg.  AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.