Kort markedsoppdatering

Bildet over: Aksjene med logoer er aksjer som er mye omtalt i media i det siste

Visste du at hver dag ca. kl. 09:15 stiller Oslo Børs, Nordnet og AksjeNorge fast på TV2 Nyhetskanalen med en kort børsoppdatering. Siden dagens innslag ble avlyst pga. pressekonferanse fra Regjeringen, deler vi her det vi i dag skulle dele med TV2’s seere.

Det skulle være Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge som ville stilt opp i TV2 Nyhetskanalen. Som regel stiller hun fast hver mandag og onsdag.  Cathrine L. Segerlund , kommunikasjonssjef på Oslo Børs, og hennes kollegaer stiller tirsdag og fredag. Torsdagene er det analytiker Roger Berntsen i Nordnet som stiller. Så slå på TV2 Nyhetskanalen og få med deg børsoppdateringer i slutten klokken 9-sendingen.

Toppnoteringer

Oslo Børs nådde nye toppnoteringer også denne uken, senest i går (tirsdag). Det samme gjorde S&P 500, mens Frankrike og Tyskland var på topp før pinsen. Grafen nedenfor viser ulike globale aksjeindekser for de ulike landene nordmenn ofte er investert i. Prosentsatsen er avkastningen på indeksen hittil i år i sin lokale valuta. Det betyr at en del nordmenn opplever i tillegg å ha en urealisert gevinst også for svakere krone og sterk USD. I tillegg kommer utbytter utbetalt.

 

Stikkord til grafen som ville blitt nevnt på TV2:

  • København er i hovedsak drevet at den enorme kursutviklingen til Novo Nordisk (kjent for slankemedisinen).
  • Amerikanske Nasdaq og S&P 500 er drevet av sterke tech-giganter som bl.a. Nvidia.
  • Nvidia kommer senere i dag (onsdag) med kvartals-resultater og mange er spente på hva de sier om utviklingen innen kunstig intelligens (AI).
  • First Solar er et solcelle-selskap som ble omtalt av UBS som et av selskapene som skal bidra til fornybar energi for kunstig intelligens, som trekker mange ganger mer strøm enn vanlig internettsøk. Aksjen gikk mye.
  • Tesla og Apple har fått fornyet tillit hos en amerikanske forvaltere, hørte vi på CNBC. Tesla var en av gårsdagens vinnere.
  • Eli Lilly (helse/medisin) ble omtalt som et selskap som burde vært inngått i gruppen av aksjer kalt Magnificent7 (som en sterk 8’er)

Fokus på grønn energi for AI

Denne uken er det AI-konferanse i Paris. Senere i dag kommer Nvidia med resultater. Analytikere og investorer som harv vært intervjuet på TV-kanalen CNBC har det siste døgnet sagt de forventer enda høyere inntekter fra selskapet, høyere enn hva de tidligere hadde ventet. Vel – det vil vise seg senere i dag. Fra før av har Nvidia-aksjen doblet seg i verdi i år.

Investeringsdirektør Robert Næss skrev i Dagens Næringsliv et innlegg om hvor energikrevende kunstig intelligens er mot ordinære internettsøk. I innlegget stiller han gode spørsmål vi i Norge med fornybar energi (vann) må stille oss før vi selger denne rene energien for billig. Du leser innlegget her >

Samtidig innføres ulike proteksjonistiske tiltak for å beskytte egen teknologi/kunnskap i USA og Kina. Biden har innført nye sanksjoner mot Kina og Kina har innført eller vurderer tilleggs-skatt 25% på el-biler fra USA og EU (lese om her). Og i dette hører vi finansminister Yellen i USA dele at Kina har overkapasitet på fornybar energi. Les deg grundig opp på dette før du vurderer å investere i fornybar energi (også fordi selskapene pt ikke tjener så mye enda og det er store forskjeller på selskapene) eller AI-relaterte selskaper.

Nordmenns aksjeverdier til nye høyder

Nedenfor ser du aksjene med flest privatpersoner som aksjonærer. Grafene er sortert på aksjenes kursutvikling hittil i 2024. Utbytter er ikke tatt med.

Hvis vi antar at de fleste som eide aksjer for 6 uker siden (30.mars) og har gjort få endringer, har nordmenns aksjeformue på Oslo Børs økt med 14 milliarder kroner i sum, der noen har bidratt negativt. Samtidig kommer utbetalinger av utbytter i tillegg. Det betyr at aldri før har nordmenn eid så mye i norske aksjer som nå. Vi estimerer beløpet totalt til å være på rundt kroner 192 milliarder.

VFF (Verdipapirfondenes forening) kunne i går også dele nyhet om at nordmenn fortsetter aksjesparingen i aksjefond. Nordmenn eier nå aksjefond for kroner 385 milliarder, som også er rekord.

Nynotering av ny aksje på børsen

Denne uken, den 24. mai, er siste frist for de som vil tegne seg i Jordanes. Jordanes har mange kjente merkevarer, og for å nevne noen: Sørlands chips, Synnøve (bl.a. ost, meieri etc), Sophie Elises Glöd-hudpleieserie, Peppes Pizza og mange flere. Du finner mer informasjon hos tilrettelegger DNB Markets. Vi skrev også noe om den offentlige tegningen (folks mulighet til å kjøpe aksjer før børsnoteringen), her på våre nettsider. Vår artikkel om nynoteringer >

Jordans er forventet å noteres på børsen tirsdag 28. mai.

Britisk inflasjon høyere enn ventet, men godt under 3%

Sverige kuttet nylig styringsrenten pga. lavere prisvekst. Det var fra før av store forventinger til at England skulle være nest før dagens makrodata: Englands prisvekst ble annonsert i dag og var ventet å komme ned mot 2,1% men de faktiske tallene skuffet: Prisveksten kom inn på 2,3% og et forventet rentekutt i juni er nå utsatt.

Forbehold

Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.