Uken som var, uken som kommer

Bildet over er av Oslo Børs og tatt av daglig leder i AksjeNorge.

Det er fredag ettermiddag og når vi ser tilbake på uken som var, er det mange interessante saker som har rørt seg i finansmarkedene. Vi ser også litt på hva vi har i vente neste uke.

Merk at klokken er rundt klokken 16:30 på fredag når denne artikkelen skrives. Mulig en ny oppdatering med grafer kommer etter at USA er stengt, i løpet av helgen. Dermed er amerikanske børser fortsatt åpen noen timer til.

Hovedindeksen ned 2,23% denne uken

Hver dag denne uken sluttet børsen lavere enn dagen før sluttet. Fredag endte børsen ned 0,61%, tross oppgang i både sjømat og finans-aksjer. Juni måned er så langt ned med 3,4%, i sterk kontrast til 5,06% oppgang i mai. For året er Oslo Børs opp 6,50%.

Nedenfor ser du kursutviklingen hittil i juni i noen av Oslo Børs sektorer:

Uken som var: Store nyheter og viktige hendelser (10.-14.juni)

Forrige helg var det EU-valg der den ytre høyresiden trakk mange stemmer. Frankrikes president så seg da nødt til å utlyse valg for ny Nasjonaforsamling. Det vil skje allerede i juni/juli. Mandag morgen falt de franske bankene mye på disse nyhetene. Uken har ellers vært preget av inflasjonsdata og USAs rentemøte, Teslas generalforsamling, en nynotering på Oslo Børs, kapitalmarkedsdager, Statens Eierskapsmelding, oljemarkedsrapporter, Norges Banks rapport Regionalt Nettverk og SSBs Konjunkturrapport.for å nevne noe.

KPI (konsumprisindeksen) og PPI (produsentprisindeksen) denne uken:

Prisveksten (KPI) publiseres både med månedsendring og årlig endring. Det er allikevel den årlige endringen sentralbankene bruker til sine inflasjonsmål og derfor er det tallet man fokuserer mest på.:

 • KPI: Norges årlige inflasjon kom ned til 3,0% fra mai-mai (ned fra 3,6% april-april ). Kjerneinflasjonen 4,1%.
 • PPI: Norges totale produsentpriser steg med 3,2% fra mai 2023-mai 2024. Månedsendring i metallindustrien + 5,4%
 • KPI i USA: Prisveksten kom også ned her til 3,3% (fra 3,5% sist gang)
 • PPI i USA: Produsentprisene steg med 2,2% siste året

Andre makronyheter;

 • USA rentemøte (FED): Ingen endring, og ønsker å se at inflasjonen kommer mer ned før rentekutt er mulig. Styringsrentene er på 5,50% (de har en range på 5,25% – 5,50%)
 • Norges Bank: Regionalt Nettverk, en rapport om norske bedrifter: Ser bedring samlet sett, men en næring er unntaket. Les mer i vår artikkel >
 • SSB: Ny Konjunkturrapport med prognoser for økonomien. De tror første rentekutt kommer i slutten av 2024 eller i 2025. Les mer i vår artikkel >
 • Japans sentralbank hadde rentemøte og holdt renten uendret. BOJ vil trimme obligasjonskjøp for å tillate langsiktige renter å bevege seg mer fritt. Vil fortsette å kjøpe statsobligasjoner i dagens tempo.
 • Oljemarkedsrapporter fra OPEC (uendrede prognoser; tror på vekst i produksjonen) og IEA (bekymret for overproduksjon av olje i fremtiden)

Børsnyheter vi har lagt merke til;

 • TGS og PGS har fått ja fra britiske konkurransemyndigheter for fusjon. Fusjonen ventes å finne sted fra 1. juli. TGS har en markedsverdi på kroner 15,4 milliarder og PGS er verdsatt til kroner 7,8 milliarder. PGS har allikevel rundt 3 ganger så mange norske småsparere som TGS.
 • Børsnykommeren Cavendish Hydrogen  har fått en kjølig velkomst på Oslo Børs og aksjen er mer enn halvert i verdi (-51,72%) siden notering å onsdag (på 29 kroner per aksje). Cavendish Hydrogen er skilt ut fra NEL ASA og ble onsdag notert på Oslo Børs. Aksjonærene i NEL-aksjen mottok 7.juni aksjer i Cavendish (50 Nel-aksjer ga 1 Cavendish) og dermed har rundt 30.000 nordmenn og over 400.000 utlendinger aksjer, ikke bare i NEL men også Cavendish. Nel-aksjen har sålangt falt 6,8% siden noteringen av det utskilte selskapet. Se også E24 om noteringen > Markedsverdien på Cavendish på fredag er cirka kroner 470,85 millioner. I følge Finansavisen leser vi at selskapet har kroner 600 millioner på konto, men vil trenger mer penger etterhvert.
 • Shipping-selskapet Stolt Nielsen hadde kapitalmarkedsdag denne uken. Markedsverdien er nå kroner 27,7 milliarder og aksjen er notert på hovedlisten til Oslo Børs.
 • Danske infrastrukturfondet Glentra har kommet med bud på Kyoto Group, på omtrent det dobbelte av aksjekursen. Aksjekursen var før nyheten ned 27% for året. Aksjen steg med 92% fredag. Markedsverdien er nå kroner 448 millioner og aksjen er notert på Euronext Growth.
 • Xplora Technologies har også hatt kapitalmarkedsdag denne uken. Aksjekursen har de siste dagene steget rundt 8% men er ned 6% for året. Markedsverdiene er kroner 578 millioner. Aksjen er notert på Euronext Growth.
 • Eiendomsselskapet KMC Properties fusjonerer med Logistea. Er du aksjonær bør du lese børsmeldingene grundig. Les også mer i Finansavisen >

Ny eierskapsmelding: Om Staten som eier på børs

Denne uken gjennomførte NFD den årlige Eiersskapskonferansen med fokus på AI og dagen etter kom Eierskapsmeldingen. Staten er stor eier eller 100% eier av 69 selskaper. Av disse finner vi 8 på børs og de 6 største er Equinor, DNB, Telenor, Kongsberg Gruppem, Norsk Hydro og Yara. Kort leser vi av eierskapsmeldingen at Staten har fått kroner 112,7 milliarder i utbytte, et rekordutbytte. – Dette er penger som kommer fellesskapet vårt til gode, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Uken som kommer (17. – 21. juni)

 • Norges Bank rentemøte på torsdag klokken 10:00. Renten er i dag 4,50% og i hovedsak er det i markedet ikke ventet noen renteendring. Du ser avgjørelsen her >
 • Andre rentemøter onsdag: Sveits og England
 • KPI og PPI fra England. KPI for april kom ned på 3,0%
 • Fra Kina får vi en rekke data mandag knyttet til industriprodukson, detaljhandel, lånerenter m.m.
 • Forventningsindeksen ZEW for Tyskland og Eu kommer tirsdag
 • Endelig inflasjon for hele EU kommer tirsdag
 • Fredag er det fokus på mange lands PMI (Innkjøpssjefindekser; en «stemningsmåling»)

Stengte dager:

 • Onsdag: USA er stengt 19.juni pga Juneteenth – til minne om frigjøringen av slaver 19.juni 1862
 • Fredag: Sverige feirer Midtsommar

I tillegg er det Kongsberg Agenda, en teknologi-uke på Kongsberg. Her er det mye spennende på programmet. Les mer>

 

Kilder:

AksjeNorge besitter lang erfaring og leter opp viktige datoer selv direkte hos relevante aktører som publiserer data (som sentralbanker og statistiske byråer). Men vi kvalitetssjekker også mot andre, som f.eks. DNB Markets, Finansavisen og E24.

Oslo Børs, Newsweb, Norges Bank, SSB, FOMC/FED, ECB, BOJ, Riksbanken. Statistisk Byrå i Sverige, EU, UK og USA. Regjeringen, Stortinget m. fl.

 

Forbehold:

Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Feil kan også forekomme i våre data.

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.