Selvsagt er det riktig av mediene å skrive om dagens og siste dagers kraftige børsfall. På få dager er Oslo Børs ned 7,2%. Allikevel er det viktig å ikke få panikk. Vi hadde nemlig historisk høye noteringer torsdag i forrige uke, markedene er preget av lavere sommer-aktivitet og det er ikke unormalt med fall etter mye oppgang. Det viktige er å forstå hva børsfallene skyldes og hva det betyr for deg.
Det åpenbare er å få panikk og selge raskt før det blir mindre verdt. Faren er at du ikke kommer inn i markedet når det stiger igjen. Dette er ikke et personlig råd, og du må selv ta dine investeringsvalg basert på din egen risikotoleranse. Vi vil her allikevel dele noen betraktninger som hjelpe på veien, uten av vi sitter på fasiten for fremtiden.
Børsfall i tall
Oslo Børs falt i dag med 3,36% og er ned 7,2% fra tidenes høyeste notering som var på torsdag før helgen. Oslo Børs hovedindeks (OSEBX) endte i dag på 1361,58 mens rekorden var på 1467,37 på torsdag 1. august. Samtidig opplevde Japans børs et fall på over 12% tidligere i dag, som sist skjedde i 1987. Sist Oslo Børs falt mer enn 3% på en dag, var 15.mars 2023, den gang med -3,74%. Men børsene svinger, innenfor hver dag, hver uke, måned og år.
I grafen nedenfor ser du månedlig utvikling på hovedindeksen på Oslo Børs:
I grafen nedenfor ser du årlig utvikling på Oslo Børs siden fra og med 2005:
Poenget med å vise grafene: Børsen vil svinge i verdi men over tid skal det lønne seg å drive bedrifter og skape verdi for sine eiere, altså aksjonærer og fondssparerne.
Noen av årsakene til kursfall
Japansk valuta-skvis
Med lave renter rundt 0% i lang tid har mange investert gjennom «carry trades», det vil si at de låner billig i japanske yen og investerer andre steder til høyere avkastning, for eksempel investerer i Mag7-aksjene (Apple, Tesla, Microsoft, Nvidia m.m.). Når den japanske sentralbanken har strammet inn (økt rentene), blir det en skvis av disse investorene. Svært forenklet: De har stilt penger som «depositum» (margin-konto) for den risiko de tar for å gjøre disse handlene. Når renten blir høyere og yen dyrere, faller regnestykket sammen og mange må ut av aksje-investeringene og da får man et massivt salg av disse store amerikanske aksjene. Merk at de japanske børsene har steget betydelig mer enn alle andre børser det siste 1-2 årene (bl.a. pga sterkere yen)! Derfor er nok dagens fall ikke helt uventet heller.
All time high
En rekke selskaper og børser har gjennom våren og sommeren nådd nye toppnoteringer. Da er det ikke unaturlig at en del selger for å sikre gevinster. Samtidig har flere store selskap skuffet når de har levert sine nyeste kvartals-regnskaper og utsikter for fremtiden. Når flere selger enn kjøper, faller kursene.
Frykt for resesjon i USA
Gjennom de siste to årene har makrodata fra USA blitt fulgt med på av hele verden. Man er redd for at en av verdens største økonomier skal velte. Arbeidsledighet og sysselsetting er viktige områder som vurderes løpende. Dette påvirker forbruk og produksjonen i et land. Nylig publiserte USA siste BNP-data (verdien av hva de produserer og dermed selger) og her ser man på veksten fra kvartal til kvartal, og tallene har skuffet markedet. Dette legger press på FED, den amerikanske sentralbanken, til å kutte renter.
Noen tall fra USA:
- Arbeidsledighet for juli: 4,3% (opp fra forrige måling)
- BNP vekst 2.kvartal: 2,8% (1.kvartal 1,4%)
- Inflasjon per juli: 3%
- ISM-indeksen endelig over 50 igjen, som er positivt. Nye data i kveld den 5.august.
Økt geopolitisk uro
I Midtøsten har uroen og krig tiltatt. Dette er ikke positivt og skaper usikkerhet for handel og vekst. Dermed er det også negativt for selskapene og dermed aksjemarkedet.
Svak kronekurs
Med enda svakere krone, er varer dyrere å importere til Norge. Dermed frykter man at prisveksten ikke kommer ned mot målet. Hvis ikke inflasjonsmålet er innenfor rekkevidde, kan sentralbanken vurdere å utsette rentekutt og faktisk vurdere renteøkninger for å bremse veksten. De ser også på arbeidsmarkedet og kronekursen selv om inflasjonen er viktigst. Og sentralbanken vurderer også renten utfra hva våre handelspartnere gjør (EU og USA).
Generelt lavere risikovillighet
Med uro og usikkerhet i landenes økonomi, er det naturlig at de store investorene blir redde for verditap og dermed trekker ned risiko i porteføljene sine. Det vil si at de selger seg ned. Fryktindeksen VIX er nå på det høyeste nivå siden pandemistart. Se den her >
Du med aksjer på børs: Dette bør du vurdere
De fleste som eier aksjer notert på en børs, har en tendens til å eie aksjer i få selskaper eller i selskaper som opererer i samme marked. Da er vi veldig utsatt for markedsmessige forhold, slik vi nå er med den geopolitiske uroen som råder.
Rebalansere: Har kanskje en av dine aksjer steget eller falt uforholdsmessig mye i forhold til de andre? Er du komfortabel med at fordelingen er mer ujevn nå enn da du kjøpte aksjene? I så fall kan du vurdere å selge deg ned i aksjer som utgjør en vesentlig større andel enn det som var planen, og heller vurdere nye alternativer for bedre risikospredning.
Stoppe tap: Er det aksjer i din portefølje som har falt med svært mye, f.eks. 50%? Da må du huske at aksjen må stige med 100% for å ta igjen det tapte. Det er ikke sikkert at nye investorer i aksjen vil bidra til at aksjekursen stiger så mye. Da kan det være lurt å vurdere å selge noe eller alt og vurdere andre aksjer å være investert i. Mye forskning viser at en del småsparere har vondt for å ta et tap,- og at tapene derfor ofte blir større enn gevinstene som sikres.
En annen grunn til å stoppe tap, kan handle om at selskapets forutsetninger er endret siden du vurderte aksjen sist og kjøpte den. Er det kanskje andre aksjer har bedre utsikter?
Sikre gevinst: Her er det mange som er uenige. Men hvis du har satt deg tydelige mål for en aksje, er det lurt å vurdere når nye topper nås, om det faktisk er like gode utsikter fremover også. I stedet for å selge alt, kan et alternativ være å selge noe for å investere bredere i noe annet med bedre utsikter.
Trading med aksjer: Det er lett å bli langsiktig aksjeinvestor når markedet går i mot deg. Men hvis du er kortsiktig investor er det er viktig å være disiplinert og ikke bli sittende fast. Det viktigste du gjør, er å søke informasjon.
Du som er risikovillig: Kraftige fall pleier ofte å få en korreksjon kort etter. Vi ser at noen mer risikovillige investorer mener det er gode kjøpsmuligheter ved slike plutselige fall. Merk at å gå i mot markedet ofte medfører høy risiko og er ikke noe som anbefales de trygghetssøkende eller nybegynnere. Men kanskje du har stål-tro på et selskap og ser at kursen er lavere og tåler den risikoen det er med å kjøpe mer til lavere kurs, så er dette for noen veldig interessant. Men som sagt – for mange er dette for høy risiko.
Du med fond: Dette bør du vurdere
Hvis du er langsiktig fonds-sparer med månedlig spareavtale
Hver måned kjøper du fondsandeler. Med stigende markeder betaler du høyere pris for andelene, enn når kursen faller. Over tid jevner dette seg normalt ut. Man pleier i sparebransjen å si at med månedlig spareavtale kjøper du på et slags gjennomsnitt av markedet og du slipper å forsøke å time markedet, altså forsøke å være smart med når du kjøper.
Hvis du er langsiktig fonds-sparer med mye av sparepengene i ulike aksjefond
For de fleste langsiktige fonds-sparere som er investert i brede globale aksjefond, som regel det beste å ikke handle i affekt, altså handle i panikk og selge alt fordi det faller. Vi har sett store fall tidligere. Og som regel klarer ikke vi småsparere å komme oss like raskt inn i fond igjen når vi har solgt. Vi blir redde for å kjøpe for dyrt eller redde for å se det falle mer.
Eier du derimot veldig spissede fond i spesielle sektorer som har tjent godt på spesielle markedshendelser, kan det være lurt å vurdere å selge seg noe ned for å spre risikoen noe bedre. Dermed kan du bli mindre utsatt for store verdisvingninger fremover.
Pensjonen din i aksjefond
Dersom det er mindre enn 3-5 år til du skal gå av med pensjon, er det normalt å anbefale lavere aksjeandel i fondsinvesteringene. Da vil du redusere risikoen og ha mer forutsigbare utbetalinger når dagen for pensjonsutbetalinger starter. Hvis du derimot har veldig god økonomi, er det greit å tenke at pensjonen fra NAV/Folketrygden er en sikret del og noen økonomer sverger derfor til 100% i aksjer til du dør (se eget event om dette under Arendalsuka).
Lær mer om investeringer
Nylig lanserte vi vår digitale bok, en slags aksjeskole. Med denne kan du starte grunnleggende men også lære mer om hvordan du kan vurdere selskaper og deres regnskaper (på en enkel måte). Gå til Aksjeskole her >
Sammen med vår aksjeskole lanserte vi også en aksjesparekalkulator. Den er aller best å bruke på PC eller nettbrett. Her kan du legge inn to forskjellige investeringsstrategier og se hvordan aksjesparingen kan utvikle seg over tid. Du kan for eksempel se om det er best å spare et fast beløp med månedlig sparing eller kickstarte sparingen og spare litt mindre hver måned.
Gå til aksjesparekalkulatoren her>
Forbehold
Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.