Og ikke nok med det: Aldri før nå har vi hatt et år der flere nye kvinner enn menn har begynt å investere på Oslo Børs!
Med over 11.000 nye aksjonærer på Oslo Børs i 2024, investerte faktisk én ny privatperson hvert 10.minutt på Oslo Børs. Og aksjene som fikk flest nye hver børs-time var Kongsberg gruppen, Höegh Autoliners, TGS, Vår Energi, Equinor, MPC Container Ships og Frontline, for å nevne noen.
Ny rapport viser økt privat eierandel
Hvert kvartal gjennomfører vi en data-analyse med beholdningsdata på VPS- og ASK-konto. Data mottar vi fra Verdipapirsentralen / Euronext Securities Oslo. Rapporten viser utviklingen i nordmenns private beholdninger i aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Vi sorterer på bl.a. kjønn, alder, kommune, aksjer m.m. Rapporten for 2024 viser at tross høye renter og dyr tid, kommer stadig flere nye aksjonærer til Oslo Børs og gjennomsnittsformuen øker. Aksjeformuen svinger ulikt mellom de ulike fylkene.
Privatpersoner i Norge eier nå 5,06% av samlede verdier på Oslo Børs, mens det vi kaller utenlandske investorer eier 39,30% av børsens verdier. I et historisk perspektiv eier nordmenn for en høyere andel nå mens utlendingene ligger noe lavere enn tidligere. Merk at det også er veldig mange hundretusen privatpersoner i bl.a. Tyskland og Sverige som handler i norske aksjer.
Last ned rapporten her>
Merk at nedenfor kommenterer vi på flere aspekter som ikke nødvendigvis er i rapporten.
Nye selskaper gir mange aksjonærer
Det har vært en del aktivitet med nye selskaper og en del som ble borte i 2024. Oppkjøp av Kahoot og Adevinta medførte at mange tusen aksjonærer ikke lengre hadde aksjer på Oslo Børs. Noen av de nye selskapene på børsen «arvet» aksjonærene fra moderselskapet, slik som Cavendish Hydrogen som er en spin-off fra NEL (som hadde over 23.000 aksjonærer her i Norge). Blandt de 13 nye selskapene er bl.a. Public Property Invest. I tillegg er det en del selskaper som er «opplistet» til hovedlisten fra markedsplassen Euronext Growth. Ofte bidrar det til flere nye aksjonærer pga tilgang på aksjesparekonto.
Aksjene med flest nye aksjonærer 2024
Hvis vi ser bort fra aksjer som folk fikk mange nye, enten pg.a fusjon (TGS og Spbk1 Sør-Norge) eller ble tildelt i en fisjon/spin off (Cavendish). Ser vi på aksjene som folk tok et aktivt valg å investere i, så troner Kongsberg Gruppen på toppen, tett fulgt av Höegh Autoliners.
På den andre siden, er det en rekke aksjer som har frafall av aksjonærer, og det ser vi spesielt på XXL (-3.800 aksjonærer), Aker Horizons (3.777) og Telenor (-3.543). ANdre med frafall er Rec Silicon, Norwegian, Bergen Bio. I tillegg mistet til Mowi, Lerøy og Salmar omtrent like mange aksjonærer (rundt 1.000), men her har også de private aksjeformuene økt gjennom året .
Fordelingen på sektorer
Vi har tatt samlede verdier på private hender på VPS- eller ASK-konto og sortert sektormessig. Nordmenn eier nå for mer kroner i bank/finans/sparebanker enn i energi-selskaper.
Kvinner og menn
Som tidligere år er det fortsatt slik at det er flest menn som eier aksjer på Oslo Børs og de eier i sum for mer enn kvinner. Men når det kommer til nye aksjonærer, så er det slik at for 2024 har det kommet flere nye kvinner til børsen enn menn. Det har ikke skjedd før. Normalt er det 1/3 nye kvinner og 2/3 nye menn.
- 5.950 nye kvinner begynte å handle aksjer. Nå er det totalt 186.200 kvinner som eier aksjer på Oslo Børs.
- 5.300 nye menn begynte å handle aksjer. Nå er det totalt 413.500 menn som eier aksjer på Oslo Børs
Kvinner og menn handler mange av de samme aksjene. Allikevel er det noen ulikheter siden endringen på aksjeformuen er ulik gjennom 2024:
- Oslo Børs hovedindeks steg i 2024 med 9,06% og fondsindeksen steg med 11,28%.
- Kvinner økte aksjeformuen med 12% i 2024. I kroner er det 4,5 milliarder kroner mer i aksjer enn for ett år siden.
- Menn øke aksjeformuen med 6,6% i 2024. I kroner er det 9,3 milliarder kroner mer i aksjer enn for ett år siden.
I aksjene der aksjeformuen til privatpersoner har økt mest i kroner, har kvinners formue økt betydelig mer enn menns formue. Siden vi oprerer med nettotall kan kvinners høyere vekst forklares ved bedre avkastning i kombinasjon med mere penger investert. AKsjene vi ser dette spesielt godt i:
- Höegh Autoliners: Kvinners vekst 505% mens menn har «bare» 343%.
- Kongsberg Gruppen: Kvinners vekst er 159% og menns 141%
- Sparebank1 Østlandet: Kvinners vekst 137% og menns vekst 85%
- Norconsult og Nordic Mining: Kvinners vekst ca 104% og menns 71%
Regionale forskjeller
Over 100 av børsens selskaper har egne spareprogrammer for ansatte som gjør at de kan kjøpe aksjer til en rabatt, men til gjengjeld er investert over lengre tid. Noen får også bonus-aksjer etter å ha eid aksjene over en gitt periode. I de fleste selskaper er aksjeprogrammene svært gunstige og veldig populære. Dette er f.eks. Equinor, Veidekke, Hydro, Yara, Kongsberg Gruppen med flere.
I en liten kommune som Kongsberg hvor Kongsberg Gruppen ligger, er nå hver 4 innbygger investor på Oslo Børs og deres gjennomsnittlige aksjeformue ligger milevis høyere enn landsgjennomsnittet: Kongsbergenserne eier aksjer i snitt for kr 900.000, mens landsgjennomsnittet er 320.000 kroner. Bærum kommune som normalt ligger på topp, ligger på en god andre plass med et snitt på kroner 530.000.
Allikevel viktig å skille på kommunen Kongsberg og investorene i Kongsberg Gruppen. For i selve aksjen, eier de 44.300 aksjonærene aksjer i snitt for 306.000 kroner.
Mer statistikk >
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre. I tillegg runder vi noen ganger av større tall for å få bedre lesevennlighet.
Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning! Listen med aksjer eller land er heller ingen anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.