Skulle også du ha sparket i gang det nye året ved å sette av et fast beløp hver måned til sparing?
Det er veldig enkelt å sette opp en spareavtale om månedsparing i nettbanken. Månedsbeløpet kan være så lite som 100 kroner. Veldig mange av de nye og unge som investerer, sparer fast 2.500 – 3.500 kroner hver måned. Da vokser formuen mer.
Mange er redde for å starte sparingen i fond eller aksjer på grunn av verdisvingningene. Derfor er månedssparing genialt. Nettopp fordi du handler på både gode og dårlige dager, handler du i prinsipp på et slags gjennomsnitt av markedet. Da slipper du å forsøke å «time» sparingen.
Med månedssparing trekkes et fast beløp fra bank-kontoen din, på en fast dato. Du kan velge å spare i noe så trygt som en sparekonto eller BSU-konto. Men skal du spare i 5 år eller lengre, bør du vurdere aksjefond eller børsnoterte aksjer for bedre vekstmuligheter.
Start enkelt
Her har du et forslag til en enkel plan:
- Ha månedsparing på samme dato som du får lønn, for da er du sikker på at du har penger.
- Opprett en Aksjesparekonto, Investeringskonto el.l. der du kan spare i aksjefond og aksjer.
- Sikre god risikospredning. Med aksjefond, vurder fond som investerer bredt og globalt. Velger du norske aksjer, forsøk å velge minst 6-8 solide selskaper i ulike bransjer.
- Start med et mindre beløp og øk beløpet når du føler deg mer komfortabel eller har fått en lønnsøkning.
- Ikke sjekk fondskurser daglig. Da blir du nervøs. Langsiktighet er viktig. For enkelt-aksjer kreves mer oppfølging.
Ha realistiske forventninger
Med investeringer i børsnoterte aksjer tar du høyere risiko enn med aksjefond. Med høyere risiko skal du også forvente høyere avkastning over tid. I gjennomsnitt har Oslo Børs hovedindeks steget med 10 % årlig og ifølge mange eksperter er dette naturlig å forvente i fremtiden også. For aksjefond forventer finansnæringen en årlig avkastning på rundt 6,5 %.
Hvis du sparer fast hver måned i aksjefond og får rundt 6,5 % i årlig avkastning, kan sparingen din ha doblet seg i verdi etter 20 år. Da er den ene halvparten gevinst og den andre halvparten er innskuddene.
Hvis du kan sette inn et større beløp fra start, og du får 6,5 % i årlig avkastning, vil sparesaldoen ha doblet seg etter bare 10 år.
Andre fordeler
Spareavtaler kan også settes på pause og har ingen bindingstid. Hvis du angrer eller har lyst å bruke pengene til noe annet, kan du som regel ta ut alt med 2 dagers oppgjør.
Hvis du heller vil ha kvartalsvise eller årlige innbetalinger, er også det mulig. Sjekk i nettbanken din.
Pensjon
Du kan også sette opp månedssparing til pensjon. Noen har opprettet egne Egen Pensjonskonto, vanlig pensjonskonto eller IPS der de betaler enten månedlig eller årlig inn til egen pensjon. Merk at slik sparing ofte er koblet til en rekke andre regler og er ofte med bindingstid, altså ikke frie midler som på en Aksjesparekonto eller investeringskonto.
Og du – ikke vent med å starte sparingen. Det er heller aldri for sent å starte. Lær mer om investeringer på www.aksjenorge.no
Artikkelen er også i Dagbladet
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet som en redaksjonell artikkel til et avisvedlegg utstedt av Mediaplanet og er planlagt å være tilgjengelig i midten av januar 2025. Artikkelen er skrevet av Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge. Hun har forøvrig skrevet de aller fleste artiklene på AksjeNorges nettsider siden 2018.
Forbehold
Artikkelen er skrevet for å øke kunnskapen om finansmarkeder og aktørene i denne. Feil kan forekomme, dessverre.
Historisk avkastning, forventninger og prognoser er ingen garanti for fremtidig avkastning! Lister med aksjer eller land er heller ingen personlig anbefaling. AksjeNorge gir ikke personlige råd.
Denne artikkelen og dens innhold må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.