Ønsker du at konfirmasjonsgaven skal motivere til økt interesse for sparing og investering? Er du kanskje litt sent ute? Fortvil ei!
Lengre nede i artikkelen har vi i tillegg laget en liste over interessante bøker du kan gi, men først deler vi litt hvordan du kan gi sparing i gave.
Gi sparing
Visste du at du kan gi bort fond og aksjer i gave? Og det kan gjøres enkelt og raskt. Du trenger heller ikke putte mye penger i det! Du kommer faktisk i gang med bare en 100-lapp. Aksjesparing er f.eks. kjøp av aksjefond (noen velger aksjene for deg), indeksfond (aksjefond som skal kopiere et marked sin indeks) eller kjøp av konkrete aksjer (f.eks. eier nordmenn for mest i sparebanker, Equinor, DNB, Yara, Norsk Hydro etc.).
Så, ja – du kan gi bort både fond og aksjer i konfirmasjonsgave. Vi har skrevet mer om dette i detalj tidligere > men de fleste banker har en god oppskrift på nettsidene sine.
I korte trekk kan du gi bort aksjesparing på følgende vis:
- Du åpner en Aksjesparekonto (ASK) i ditt navn og bestiller aksjefond eller kjøper de aksjer du ønsker å gi bort. Kanskje eier du allerede ASK-konto med fond? I så fall kan du overføre noen fondsandeler (skriv kronebeløp) til den nye «gave-ASK-kontoen». Alle aksjesparekontoer kan ha et kallenavn,- så kall den opp etter konfirmanten.
- Når du har mottakerens VPS-kontonummer, kan du overføre hele aksjesparekontoen med verdipapirer eller bare aksjene/fondene for seg.
- Konfirmanter er umyndige og da må de ha en VPS-konto/Aksjesparekonto som foreldrene har signert for begge to. Hvis du ikke vil dette før selve konfirmasjonsdagen, gjør du som pkt 1 og overfører senere.
- De fleste banker krever nå at du etablerer et kundeforhold hos dem for å få opprettet en ASK-konto der. Dette handler om å identifisere kundene av kontoene og er lovkrav.
Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge, kan dele at til egne barn opprettet hun Aksjesparekonto som fikk barnas navn. Når ungdommene er 18 år, får de kontoene overført i eget navn.
Rentefond:
Nå som vi endelig har fått høyere renter, kan også rentefond være interessant, men da kan du ikke bruke en Aksjesparekonto (for den kan kun ha aksjer og aksjefond) men en vanlig fondshandelskonto (kommer opp automatisk). Alle banker tilbyr rentefond. Da er det greit å vite at desto lavere rentefondene har på nettsidene, normalt, desto lavere risiko har de. De med lavest risiko kalles likviditetsfond eller pengemarkedsfond, mens de med høyere renter og risiko kan hete obligasjonsfond. Og de med høyest rente, nesten like høy avkastning som aksjemarkedet, har høy risiko og kalles som regel HighYield eller Høyrentefond. Rentefond bør kjøpes direkte til mottakeren i mottakerens navn. Rekker du ikke det før jul, så lag et gavebrev der du skriver hva du gir.
Spre gaven ut over året:
Hvis du har litt stram økonomi eller synes det er skummelt å investere alt samtidig i aksjefond, kan du sette opp en månedlig spareavtale til Aksjesparekontoen. Da gir du et fast beløp hver måned (eller kvartalsvis eller årlig).Minste beløp her, er også kr 100 pr gang det kjøpes fondsandeler.
Gavekort og gavebrev:
Lag også et hyggelig gavekort, gjerne med bilder, logo el.l. Legg ved en lenke til AksjeNorge for å bidra med litt kunnskap også.
- AksjeNorges gratis digitale bok «Aksjeskolen» >
- AksjeNorges aksje-sparekalkulator >
Kanskje du kan legge ved en av bøkene nedenfor? Bøker kan faktisk bestilles på nett og sendes direkte til mottakeren (veldig kjekt når man bor langt unna hverandre).
Bøker om aksjer og børs
Det finnes enormt mange bøker for de som ønsker å lære mer om sparing og investering. De vi foreslår her er på norsk, noe som kanskje gjør det enklere for flere å forstå og kunne sitte igjen med mer kunnskap enn før de startet. Alle bøkene er å finne i de fleste bokhandler, i hvert fall på nett.
Aksjeskolen
I Aksjeskolen viser Nordnet-analytiker Roger Berntsen og showmann og investor Alex Rosén hvordan du kan komme i gang med investeringer i aksjer og hvordan lykkes over tid, og dermed passer boken både nybegynnere som erfarne. Roger Berntsen er analytiker hos banken Nordnet og han har mer enn 30 års erfaring med aksjehandel, og kjent for sin fascinasjon for den verdiorienterte «investorguruen» Warren Buffet. Boken er Finansavisens populære videokurs nå som bok. Følg Roger Berntsen også på Twitter/X.
Les mer om boken Aksjeskolen her >
Smarte økonomitips for deg som er ung!
Boken gir deg konkrete tips, beskrivelser av hvordan du går frem, og hva du må gjøre for å få en sunn økonomi, og ikke minst, hvordan du unngår luksusfellen. Her får du oversikt over alt du trenger å vite for å ta gode avgjørelser, og få mer penger til overs til det morsomme og spennende i livet. Du lærer om budsjett, sparing, lån, forsikringer, pensjon og skatt. Boken selges blant annet hos Ark >
Aksjeskolen
Forfatter er Finn Øystein Bergh og boken er utgitt av Universitetsforlaget. Dette er boken for deg som vil lære mer om aksjer og aksjemarkedet, og som ikke bare har lyst å kjøpe indeksfond (forfatterens egne ord). Siden forfatteren har lang og praktisk erfaring fra aksje- og forvaltningsmiljøet, er det mange gode forklaringer på hva vi vet mange lurer på. Du kan lese om porteføljeteori, viktige nøkkeltall, verdsetting, risiko og hva slags avkastning du bør forvente. Boken er svært lettlest og anbefales. Forfatter Finn Øystein Bergh er til daglig partner i Pareto Asset Management.
Les mer om boken Aksjeskolen her >
Boken for de 18-28 år
Bokens tittel «Snaponomi» henvender seg tydelig til de unge. Snaponomi var navnet på navnet på Snapchat-kontoen som ble startet i 2018 for målgruppen 18-28 år Forfatter Lene Drange er kjent fra Luksusfellen, utdannet økonom og jobbet både i media og kredittbransjen. Her deler hun tips om den første lønnsslippen, skattemeldingen, hva som skjer når du ikke betaler regninger i tide og mye mer praktisk på en leken måte. I 2020 kom oppfølgeren kalt «Pengeplanen – 7 steg til bedre familieøkonomi». Boken selges bl.a. hos Ark >
Foto: Shutterstock, og respektive forlag
Forbehold
AksjeNorge har ingen økonomiske incentiver i å anbefale noen av bøkene. Alle bøkene nevnt er i AksjeNorges eierskap allerede.
Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.