14 tips for å sikre en god ferie

Sommeren er godt i gang og AksjeNorge ønsker deg en riktig god ferie idet fellesferien står for dør. I den forbindelse tar vi et skritt til siden og gir deg våre 14 beste ferietips.

Les også våre nyttige tips for investeringer i aksjer og i aksjefond.

 1. Kom i gang med ferieplanlegging så tidlig som mulig. Dess lenger tidshorisont, dess større sjanse har du til å lykkes med god ferieminne-avkastning historisk sett.
 2. Tenk langsiktig, minst 10-15 år og helst lenger frem i tid. Bruk solkrem med høy faktor og bevar huden ung og frisk inn i alderdommen.
 3. Ikke legg alle eggene i en kurv, spre din risiko. Selv med en god solkrem, lønner det seg å holde seg mest mulig borte fra direkte sollys mellom 12 og 14. Beskytt også kroppen med solbriller, hatt og lange armer. Skulle solkremen svikte en dag, er sjansen likevel stor for at kroppen ikke blir brent.
 4. Skaff deg noe innsikt i feriemarkedet. Les, se på ulike geografiske områder og snakk med andre som har ferieerfaring. Spør deg selv spørsmål som om valuta eller politiske forhold kan påvirke ferien din.
 5. Bruk penger på ferier du er interessert i, på et sted du tror du vil trives og som tilbyr aktiviteter du liker. Helst en ferie som har potensial for både avkobling, og godt minneutbytte. Tenk at det er hele opplevelsen du kjøper, ikke bare en seng å sove i.
 6. Bruk så mye penger at det har betydning for deg, samtidig som det er innenfor din risikoprofil. Trenger du pengene til andre utgifter i nærmeste fremtid, bør du kanskje vurdere å droppe ferien i år – la det bli en «Staycation». Gode Staycation tips finner du her.
 7. Stol mer på deg selv enn andres oppfatninger og meninger. Husk at det ikke nødvendigvis er de mest tiltrekkende feriene der og da som gir deg best avkastning over tid. Du vil ikke ha mye glede av å se tilbake på en uke med fjellklatring, hvis du egentlig trenger en rolig uke ved sjøen når du først har fri.
 8. Ikke la mangel på teoretisk kunnskap stå i veien for å reise på ferie. Kombiner lesing om feriestedet i løpet av reisen. Hvis du ikke kommer i gang, går du glipp av mange gleder og gode muligheter.

Og når du er kommet i gang med ferien

 1. Husk at feriedestinasjoner svinger i verdi – både opp og ned. Tenk langsiktig og hvor du tror stedet vil være i fremtiden når det blåser som verst. Det kan godt hende stedet vil gi deg mye glede om både 5,10 og 15 år dersom det har de riktige fasilitetene, selv om ikke værforholdene er helt topp akkurat nå.
 2. En tommelfingerregel er uansett at om du sover dårlig om natten, har du trolig valgt feil ferie.
 3. Det koster penger å feriere. Husk å ta dette med i regnestykket når du planlegger antall aktiviteter underveis.
 4. Igjen, ikke legg alle eggene i en kurv. Dette gjelder ikke bare solbeskyttelse. Ha alltid flere aktiviteter i bakhånd en regnværsdag. Da tåler du bedre nedturer som kan komme når dagen ikke starter helt som du var tenkt.
 5. Spar jevn og trutt, gjerne månedlig frem mot avreise. Da reduserer du risikoen for å ende opp med høye nivåer feriegjeld når du kommer hjem.

Helt til slutt; har du ikke kommet i gang med langsiktig sparing i aksjemarkedet enda?

 1. Mangel på kunnskap oppgis stadig som en av grunnene til at mange ikke kommer i gang med aksjesparing. Les mer om undersøkelser som er gjort. Kanskje ferien er en fin tid til å tenke over hvordan man vil gå i gang med egen sparing i aksjer og fond så snart sommeren er over?

Les mer om nyttige tips til aksjesparing og nyttige tips til fondssparing – ikke helt ulikt våre nyttige tips til god ferieplanlegging. God sommer!