Med kjærlighet for sparing

Vi vil ikke påstå at det er romantisk å gi bort aksjer, fond eller pensjon på Valentin-dagen. Men å bry seg om sin kjære, handler også om stabil og forutsigbar økonomi, for begge parter. Ikke minst snakke om økonomi og sikre at dere ikke snakker forbi hverandre.

For noen somre siden foreslo vi våre lesere å «ta en brannøvelse» for privatøkonomien. Det handlet om å bytte på rollene. For i de fleste par-forhold er det alltid en som har bedre kontroll og oversikt over husstandens økonomi i dag og dermed bedre forutsetninger for å si noe om fremtiden. Det kan skape usikkerhet for den som ikke vet om alt og det skaper stress for den som har fått ansvaret alene. Begge bør bidra, på sin måte. Vi har derfor noen enkle tips til både Valentin-spare-gave og noen for en sunnere kjæreste-økonomi.

Til deg som insisterer å gi sparing i kjæreste-gave i dag

Det er ingen fasit på hva man kan eller skal gi av sparing. Men noen tips på veien:

  • Ta utgangspunkt i interesse som er der allerede: Er det noe din partner er spesielt interessert i? For eksempel opptatt av teknologi, sjømat, konsum eller energi? Det finnes uttallige fond for den med spesielle interesser som ønsker være investert i enkelt-sektorer.
  • Ulik pensjonsordning? Kanskje du skal bidra til at dere får like god pensjons-økonomi slik at dere kan finne på mye gøy sammen? Hva med å sette opp en fast månedlig sparing til den andres pensjon? Dette kan gjøres på mange vis, mest vanlig er en spareavtale i brede aksjefond (eller indeksfond) og mange har også valgt IPS som er bundet til pensjon (er også aksjefond her).
  • Ukentlig investor-kveld: Lag et opplegg der dere får i oppdrag å dele kunnskap med hverandre. Begge må finne ut noe for den andre til uken etter. Litt som en bok/lese-sirkel. Kanskje dere skal etablere en felles spare-ordning i en Aksjesparekonto som begge kan følge med på?
  • Inviter din kjære til å lytte inn sammen med deg på ulike aksje/fonds-webinarer. Det blir enklere når man er to.

Les mer om tips til sparing som gave >

Rekker ikke, sier du?

Det er ganske enkelt å kjøpe aksjer eller fond som man gir bort. Men det tar også noen dager før den andre ser det på kontoen. Lag derfor et hyggelig gavekort der du forteller hva gaven er og hvorfor. Det behøver ofte ikke være for vanskelig.

Happy wife – happy life

Ja, det har vi hørt i mange år, og mange snakker sjelden eller lite om økonomi. Det går også ut over eventuelle barn man har som aldri hører om bruk av penger (utover at man må spare). Men det å ikke diskutere lønn, utgifter, drømmer, budsjetter og forbruk sammen, er på sikt sjelden en suksess. Så derfor:

  • Når Skattemeldingen i år skal gjennomgås: Ta denne sammen! Gå igjennom alle poster, og ikke vent til siste kveld!
  • Forsøk å tenke deg hvordan din partner føler om økonomi. Hva er det denne kanskje blir stresset over? Og hva blir du stresset av?
  • Sett noen felles økonomiske mål. Bli enige om hvordan dere skal nå målene. Det spiller ingen rolle om det er en ferietur, ny bolig eller feriebolig.
  • Ha papirene i orden: Har dere samboeravtale hvis dere ikke er gitt? Er dere på «runde to» med barn fra tidligere forhold? Da er et viktigere enn noen gang.
  • Beste tipset er kanskje å gå i banken sammen og be om et felles spare-møte og etabler en felles spareplan. De fleste bankene tilbyr gratis møte med en autorisert finansiell rådgiver.

Lykke til og hyggelig Valentin-dag!