Børsen faller – hva gjør jeg nå?

2022 har så langt vært preget av store geopolitiske og makroøkonomiske faktorer som rister børsene. Oslo børs er ned ca 5,5 % hittil i 2022 og mange lurer på hva som er klokt nå. Vi har snakket med aksjeekspert Mads Johannesen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet påpeker at det er en svært hektisk periode på verdens børser:

– I slike situasjoner er det fort gjort å gjøre kortsiktige og feil valg, men dertil vel så viktig å holde seg til sin strategi. Den internasjonale VIX-indeksen, et mål på markedets forventninger til fremtidig volatilitet i markedet, ofte referert til som fryktindeksen, har doblet seg etter sommeren. Dette tyder på mer usikkerhet også for 2023, og prisen på børsen justeres deretter.

Kjøpe nå?

På spørsmål om dette kan være et godt tidsrom for å handle aksjer, svarer Johannesen: – Akkurat når du skal handle aksjer er alltid vanskelig å bestemme, men som langsiktig fondssparer får du i dag mye billigere aksjer enn hva du fikk ved inngangen til året.

Regjeringen introduserte sist uke et forslag om ny grunnrenteskatt for spesifikke sektorer som utnytter naturressurser. Nyheten sendte aksjekursene til landets ledende fiskeoppdrettsselskaper som Salmar og Mowi rett ned, og forslaget kritiseres av blant annet KPMG-topp Pedro Leite. Han mener forslaget vil gjøre Norge mindre fordelaktig å investere i, særlig lakseoppdrettsnæringen som er under stor internasjonal konkurranse (E24).

Hvilke sektorer?

Vi spør Johannesen om spesifikk land- og sektorrelatert risiko er noe man bør ta til betrakting når man holder en portefølje.

– Politikk og reguleringer er sjeldent bra for aksjemarkedet på kort sikt. De fleste markeder vil over tid bli truffet av forskjellige markedskrefter gjennom forskjellige konjunkturer. Akkurat nå ser vi en oppblomstring i olje og gassektoren som har gitt Norge og Oslo Børs relativt god utvikling i år i forhold til andre.

Johannesen poengterer at det også er perioder der Oslo Børs vil slite med sammenliknet med våre naboland, og at dette i stor grad handler om hvilken sammensetning av selskaper de forskjellige børsene har.

–  Jeg tror man som investor gjør best i å spre sine investeringer over flere bransjer, land og industrier for bedre risikoprofil, avslutter han.

I tråd med OPEC+, som forrige uke besluttet å redusere oljeproduksjonen i et forsøk på å begrense fall i oljeprisen, ser Johannesen positivt på olje og råvarer fremover.

– Også teknologiselskaper har mye underliggende vekstpotensialet og gode langsiktige drivere, selv om man på kort sikt vil oppleve motbør.

Kort oppsummert

  • I usikre tider er det lurt å tenke langsiktig, da den kortsiktige utsikten er svært uforutsigbar.
  • I dagens marked vil du få billigere aksjer enn i normale marked, men de kommer med høyere risiko.
  • Diversifiser over forskjellig bransjer, land og industrier for å bedre risikoprofilen.

Mads Johannesen deler innsikt både gjennom artikler, podcast og video. Han er også fast gjest i TV2 Nyhetskanalens Fredagspanel, hver fredag kl 10:30, som også AksjeNorge og Holberg er.

Sjekk ut Nordnet for blogg, morgenrapport, videoer og Pengepodden her >

 

Denne artikkelen er skrevet av Markus Høvik, prosjektleder i AksjeNorge

Foto: Nordnet

Aktuelle kilder:

E24 om ny skatt på naturressurser >

DN om OPEC+ møtet >

Oslo Børs forside med kurser >

Forbehold

AksjeNorge har ingen analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i.

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.