Torsdag 23. desember

I dag er det fixe-og-ordne-dag! Vi håper de fleste er ferdige med å ordne julegaver, men har du vurdert sparing som gave? Enten til deg selv eller en nær?

Vi har skrevet om dette noen ganger de siste ukene, men for å være konkret:

Gavetips 1: Den uerfarne

Kjøp en bok om sparing/økonomi. Se aktuelle bøker her >

Gi et konkret sparebeløp i fond for å kickstarte sparingen. Du kan gi fond for så lite som en 100-lapp, nok til å skape litt interesse. Lag et hyggelig kort nå og ordne det praktiske i romjulen. . Se her for hvordan >

Gavetips 2: Den nysgjerrige

Fortsatt er vi opptatt av kunnskap. Gi en bok eller henvis til våre nettsider, eller banken deres. Mye gratis kunnskap finnes på nett – det handler bare å vite om hvor.

Gi noen enkelt-aksjer i favoritt-selskapet. Eller aller helst flere ulike aksjer. En enkel måtee med så kort tid til jul, er å opprette en ASK-konto som du viser frem på julaften, men ordner den praktiske overføringen i romjulen. Se her for hvordan >

Gavetips 3: Spareavtale til pensjon for din kjære

Veldig mange i parforhold har ulike jobber med ulik lønn og ulike pensjonsordninger. Noen har minstekravet der arbeidsgiver setter av 2% av årslønn, mens andre har flere-gangeren. Over tid gjør dette at man i et partnerforhold får ulik økonomi, også som pensjonister.

Egen fast sparing (spareavtale) til pensjon kan derfor være en særdeles kjærkommen gave over tid. Du kan spare fast hver måned, eller gjøre enkelt-innskudd. Du kan spare «fritt» (f.eks. vanlige fond) eller til pensjon gjennom IPS (og du kan velge fond her også): Største fordelen med IPS for den som eier den, er at dette er ens egen personlige pensjonssparing, som holdes utenfor ved evt. skilsmisse o.l. (kanskje ekstrasmart for de i parforhold nr 2?). Og pengene kan kun tas ut som pensjonist (tidligst 62 år).

Les deg opp i banken din før du binder sparingen til dette. IPS = Individuell Pensjonssparing.

Formålet kan også være at du setter opp en spareavtale på et felles sparemål som større bolig, oppussing, fantastisk reise etc.

Gavebrev eller gavekort

Lag et hyggelig kort som beskriver hva du har gjort, eller gir. Forklar hva det er. Bruk gjerne en sparekalkulator i banken din og lag en fin grav over forventet verdiutvikling som du kan ha i gavekortet. Er det aksjer finn logoen på nett og tegn eller lim på kortet. Og er det et fond, er det sikkert investert i selskaper som representerer kjente merkevarer. Legg på logoer. Og har du tid, kan du jo kjøpe et lite fysisk produkt å legge ved? Eller en marsipangris som tegn på en sparegris?

For umyndige kan det være greit å legge ved et gavebrev, spesielt hvis beløpet er over kr 200.000.

Lykke til med gavekjøpet! Håper det blir litt sparing under treet!

Se også de andre lukene i vår julekalender >

Forbehold:

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg.  AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.