Er du én av 650.000 som bør gjøre noe nå?

Over 1,4 millioner nordmenn eier enten aksjer eller aksjefond som mest sannsynelig bør spares i en Aksjesparekonto! Og det er knapt en fjerdedel som har gjort noe med det.

Er du en av de 650.00 småsparere som fortsatt ikke har gjort noe? De fleste har mye å tjene på å flytte til aksjesparekonto før årsskiftet. Flere banker og forvaltere melder om at pga stor pågang må det gjøres innen en måned.

I korte trekk er Aksjesparekonto (ASK):

✅ Det er et eget «konto-univers» der du kan samle dine aksjefond og aksjer. (opprettes enkelt hos banken din)

✅ Stiger verdiene på sparingen din (som du sikkert har hatt en stund), og du ønsker å bytte til andre aksjer eller aksjefond, kan du selge og kjøpe noe nytt som idag, men du får utsatt skatt på gevinsten? Det betyr at du kan re-investere alle pengene og har mer å kunne investere.?

✅ Du kan ta ut det opprinnelig investerte beløpet uten at det påløper skatt (for det er på gevinsten denne beregnes). ?Eventuell formuesskatt betaler du uansett.

Den dagen du vil ta ut gevinsten, betales skatt på denne.

✅ I statsbudsjettet for 2019 er det foreslått enda flere fordeler (se tidl. nyhet)

 

Normalt når du selger aksjer eller aksjefond, beregnes skatt på det du har tjent penger på (gevinsten din). De fleste nordmenn har nå en pen gevinst, og vi ser at stadig flere kvier seg for å selge og sikre gevinsten fordi de må betale skatt på denne. Skatten må du uansett betale på ett eller annet tidspunkt, men med Aksjesparekonto utsetter du gevinstbeskatningen til det øyeblikket du tar ut selve gevinsten!

Gammel sparemoro?

Så, er du en av dem som har eid aksjefond i flere år uten å røre dem eller usikker på om det er riktig? Hvis du overfører til Aksjesparekonto før årsskiftet, er skatteetaten grei og du kan overføre uten å betale skatt på gevinsten før du tar ut selve gevinsten.Vi har dermed et overgangsvindu som snart lukkes. På denne måten kan du velge deg nye aksjer eller aksjefond du selv mener er mye bedre for fremtiden.

Større fondsunivers

Noe annet er at de fleste bankene og fondsforvalterene tilbyr betydelig flere aksjefond i sin Aksjesparekonto enn hva de har gjort før. Som kunde i én bank, kan du plutselig velge mellom flere 10-talls andre banker/forvaltere i nettbanken din, og ditt fondsunivers øker med flere hundre fond som du finner på deres nettsider.

Lær mer på Den store aksjekvelden!

I høst arrangerer AksjeNorge i godt samarbeid med flere banker, meglerhus og fobndsforvaltere, aksjekvelder der du får gode råd om hvordan spare i aksjer og aksjefond, hva som skjer i finansmarkedene og mye mer. Nå er det bare to aksjekvelder igjen: Oslo 5.november og Stavanger 12.november så pass på og meld deg på!

Du kan også lære mer om Aksjesparekonto på våre nettsider, og merk at alle aksjer eller aksjefond som er hjemmehørende i EØS som vi får flyttet til ASK. Husk også å sjekke med banken/fondforvalteren din allerede nå (alt er på nett). Hva venter du på? Lykke til!

Hva hvis jeg ikke gjør noe?

Du kan selvsagt opprette Aksjesparekonto (ASK) når som helst, også i 2019. Det har seg derimot slik at eier du allerede aksjer eller aksjefond som kan flyttes til ASK, er det fornuftig å få det gjort før årsskifte slik at du får full utnyttelse av fordelen ved å få utsatt skatt på gevinsten du allerede har opparbeidet deg.

Hvis du eier aksjer og aksjefond i dag som har gevinst, men venter til 2019 med å overføre, vil Skatteetaten se på dette som et konkret salg (riktig term: realisasjon) og dermed vil du måtte betale skatt på gevinsten for 2019. Skatten skal du allikevel betale på et senere tidspunkt, men hvis overført i 2018 hadde du kunne reinvestere også beløpet du skal betale til Skatteetaten. Du får i prinsipp en kreditt hos Skatteetaten du kan investere.

Alt dette være sagt: ASK har som sagt mange fordeler:

  • utsatt skatt på gevinst
  • et betydelig større fonds-tilbud å velge mellom
  • i tillegg er det nye fordeler foreslått i statsbudsjett for 2019 (skilsmisse. arv og at utbytte får utsatt skatt også)