På Aksjesparekonto kan du samle aksjer og aksjefond du eier i dag – og i fremtiden. Den nye løsningen vil gjøre det enklere for alle å spare langsiktig i aksjemarkedet.

Aksjesparekonto kom i 2017 og i en overgangsperiode kan du flytte over dine «frie» aksjer og aksjefond til Aksjesparekonto uten at det ansees som realisasjon (salg) og du oppnår dermed utsatt gevinstbeskatning på din sparing. Overgangsperioden ble forlenget i Statsbudsjett for 2019til å gjelde ut 2019, men vent allikevel ikke med flytting.

 

Aksjesparekonto (ASK) sidestiller privatpersoner med profesjonelle investorer ved at gevinst ved salg av aksjer og aksjefond kan reinvesteres uten å beskattes fortløpende – så lenge det er innenfor den nye kontostrukturen. Dette gjør det enklere for privatpersoner å spare i aksjemarkedet. Ved å gjøre det enklere å spare i aksjer, vil det bli mer attraktivt å spare i aksjemarkedet fremover. Undersøkelser AksjeNorge har gjort viser at nettopp enkelhet er en av faktorene som er viktig for at vi skal velge å spare mer i aksjer og aksjefond. Det er heller ingen tvil om at nordmenn bør spare mer i aksjemarkedet for å sikre større avkastning på sin spareportefølje over tid.

Du kan nå overføre dine aksjer og aksjefond til en eller flere aksjesparekontoer uten å måtte realisere gevinst gjennom en egen overgangsregel. Myndighetene ønsker gjennom denne overgangsregelen å gjøre det attraktivt å ta i bruk den nye løsningen fra start. Overgangsregelen gjaldt opprinnelig ut 2017, men er nå vedtatt at skal gjelde ut året 2019 (vedtatt og lovfestet den 12. desember 2018).

Aksjesparekonto kort fortalt

Med AksjeNorges kunnskapspakke Aksjemarkedet på noen minutter kan du lære mer om både aksjesparing og aksjesparekonto. Denne filmen er en del av i alt 8 serier som omhandler aksjemarkedet. Dette er Aksjesparekonto – kort fortalt:

AksjeNorge er blant aktørene som har arbeidet lenge for å få på plass en Aksjesparekonto. Vi er dermed glade for at løsningen er blitt en realitet. Vi har også gleden av å oppleve en jevn strøm med henvendelser fra personer som er nysgjerrig på den nye løsningen og som har spørsmål om aksjesparekonto. Les mer på Ofte stilte spørsmål og svar.