Nybegynnerkurs på kvelden

Vi inviterer til gratis nybegynnerkurs i sparing i aksjer og fond.

Nybegynnerkurset er svært grunnleggende og passer alle nybegynnere. Det er spesielt fint å delta på dette nybegynnerkurset dersom du har tenkt å delta på Den store aksjekvelden i Tromsø. Stavanger eller Oslo. Vi ser at noen nybegynnere som har deltatt i de andre byene kunne hatt nytte av noe slikt i forkant, men det var ikke en nødvendighet.

Arrangementet er gjennomført. Egen video publiseres snart.

Foredragsholder er Kristin Skaug, daglig leder for AksjeNorge. Hun har lang erfaring med å handle aksjer og fond og yte investeringsrådgivning for nordmenn. I kurset vil du lære hva en aksje er, hva fond er, hvordan handle, hva du må følge med på, hvordan du velger, hvordan du lager en plan og hva du gjør når du har kommet i gang. Vi setter av ca 40 minutter til foredrag/kurs og resten av tiden til spørsmål.

Alle deltagere kan skrive inn sine spørsmål underveis i webinarets spørre-chatte-funksjon, og det gjøres anonymt for de andre deltagerne. Du kan også sende inn spørsmål på forhånd til post@aksjenorge.no og merke e-posten med «Spørsmål til nybegynnerkurs».

Skulle ikke tiden strekke til og vi ser behov for en kurs nr 2, skal vi selvsagt vurdere å få satt dette opp så snart som mulig. Opptak av webinaret vil deles på våre nettsider.

Forberedelser til kurset

For å få mest mulig ut av dette nybegynnerkurset går det an å gjøre noen enkle forberedelser (ikke et krav).

Noe du bør tenke over:

  • Hvorfor vil du investere i aksjer eller fond? Er det fordi du har hørt andre bli rike eller fordi du ønsker bedre avkastning på sparepengene dine?
  • Hvorfor har du ikke investert tidligere eller tatt en pause? Kunnskap er makt og gir deg trygghet. Men 100% trygge kan vi aldri være, selv ikke når vi går over gaten på grønn mann…
  • Har du en plan for hva du trenger av penger og når? Trenger du penger om 1 år, så er ikke aksjer og aksjefond så lurt, men er det penger du trenger om 3-5 år eller enda lengre, bør du absolutt vurdere å spare i kombinasjonsfond, aksjefond og/eller aksjer. (Starte forsiktig)

Noen ting du kan sjekke eller gjøre før møtet:

  • Hvor er sparepengene i dag? På konto? Hvor mye har du fått i renter de siste årene? Aksjemarkedet i snitt steget med ca 10% (noen år mer, andre mye mindre).-
  • Eier du aksjer eller fond? Hva er det investert i? Finner du frem? Skjønner du hva det er? Se om du klarer å finne noe informasjon som gir mening for deg.
  • Egen Pensjonskonto er noe alle i privat sektor skal ha nå. Det betyr at fra første krone på jobb, tjener du opp til pensjon også gjennom arbeidsgiver. Denne delen av pensjonsopptjeningen din bestemmer du selv hvordan skal investeres. Finn ut hvor din Egen Pensjonskonto er, hvor mye som står der og hvordan det er investert.
  • Sjekke din fremtidige pensjon: Logge deg inn på NorskPensjon.no Dette er en offentlig side der du logger deg inn med BankID og får vite hva du kan forvente av pensjon gjennom Folketrygden (det alle får, men beløpene vil variere). Deretter vil du se hva du har oppspart gjennom ulike arbeidsforhold. Er du fornøyd med det du ser? Antagelig er du ikke det. Og nettopp derfor sier NAV tydelig at alle nordmenn bør spare i tillegg til hva du tjener opp gjennom jobb.
  • Sett opp et budsjett! Hvor mye penger sitter du igjen med hver måned? Er det noe du kan kutte på? Hva skjer med økonomien din dersom du på lønningsdag setter opp en fast månedlig spareavtale på kr 500 eller kr 1.000? Eller er det noe du kan kutte på? En strømmetjeneste som ikke brukes? En avis som ikke leses? Et treningssenter som støver ned?
  • Snakk med samboer/partner/ektefelle om felles økonomi. Er det store utgifter på vei? Sparer dere begge eller bare den ene av dere? Har dere felles sparemål.
  • Snakk med venner eller familie. Hva gjør de? Noe å lære fra dem? Noen småsparer-feller du skal unngå som de gjorde?

Deretter skal du se….

Når du har gjort alt over, vil du fort se at du har bedre oversikt over egen økonomi. Med god oversikt er det ofte enklere å se muligheter.

Du oppdaget kanskje at du bør spare og kan spare smartere? Men merket du ikke at det kanskje er enklere når du også snakker med andre om dette? Kanskje du skal invitere en venn/venninne eller partner på besøk og lytte inn sammen på webinaret, og stille noen spørsmål sammen? Diskutere litt etterpå?

Uansett forberedelser eller ikke: Du er hjertelig velkommen til å delta i det stille eller sende inn spørsmål. Vel møtt!

Påmelding her >

Forbehold

Vennligst merk at AksjeNorge ikke gir personlige økonomiske råd eller konkrete råd om hvilke aksjer, fond eller andre verdipapirer som skal kjøpes eller selges, men gir mer generelle råd. Personlige råd tilpasse deg, din økonomi og din risikotoleranse får du i møte med banken din eller ved bruk av bankens sparekalkulator eller sparerobot.