Ta en brannøvelse på økonomien din

Når tok du sist en «brannøvelse» på økonomien din eller familiens?  Vet du hva dere eier eller hvordan dere sparer? Mange kvinner eier formuen med sin partner, men er sjelden godt informert. På tide å ta tak, ta en slags brannøvelse!

Ja, du leste riktig. Er det slik at du lever i et parforhold, kan det være lurt å se hva som skjer hvis den av dere som har best kontroll over økonomien plutselig blir «indisponibel»? Klarer du å finne ut det vesentligste? Men det er minst like viktig om du bor alene. Og hva om de partner ikke er så flink med økonomien som du tror? Det er når man er gode venner, at de gode planene gjøres.

Boliglån:

Finner du ut hva du har i lån? Hva er rentene? Betales det ned avdrag? Hvor lang tid er det igjen av boliglånet? Klarer dere å betjene lånet dersom en av dere mister inntekten?

Andre lån og kredittkort:

Hva er kredittrammen og hva er ubetalt? Ble det full sprekk i sommerferien? Kom rentehevingene i 2022 og 2023 som et sjokk?Kan dere stramme inn litt og få bedre kontroll raskt? Og vet du hvilken rente du betaler på kredittkortet ditt?

Sparing:

Har dere en økonomisk buffer, en konto med ekstra kapital? Hva setter dere av fast hver måned? Hvordan sparer dere? Kan dere spare mer?

Hva skjer dersom dere skiller lag? Hva eier du og hva eier din partner? Skulle du kanskje satt i gang med litt sparing for deg selv? (svaret er ja!)

Pensjon:

Hva får du pensjon? Din partner? Er det nok? Sjekk på nav.no/pensjon Vi vet at kun 10% sjekker ordningen sin og enda færre tilpasser den seg og sine ønsker.

Langsiktig sparing med spareavtale

Mens renten på bankkonto fortsatt ligger lavt, er det fortsatt viktig å være klar over at sparepenger du sparer langsiktig, over flere år, med fordel kan tåle mer risiko og da sparing i aksjefond eller aksjer. Sparer du langsiktig er du ikke så følsom for svingninger i markedet. Og visste du at med den gevinsten aksjeinvesteringer har gitt de siste årene (snitt 10%) så har sparepengene doblet seg hvert syvende år?

Har du spareavtale? En spareavtale er en digital avtale mellom deg og banken eller fondsleverandøren din om et fast trekk fra lønnskontoen din. De fleste velger månedlig trekk. I snitt sparer nordmenn i fond for kr 958 per måned. Desto eldre du er, desto mer kan du spare, og det ser vi på statistikken (kilde: www.vff.no) Menn sparer i snitt for 226 kroner mer enn kvinner hver måned. Men vi ser at disse tallene endres: Yngre under 30 er mye flinkere og sparer større beløp, gjerne 2.000-4.000 hver måned.

Så hvordan står det til med deg? Er du som snittet? En 35-39 åring som sparer kr 861 i fond per måned, eller kvinne som sparer ca  kr 200 mindre? Det hadde vel vært gøy å være litt flinkere enn snittet? Det er sparing til deg selv vi snakker om her….

Lær deg aksje-sparing

Det er velig enkelt for oss med erfaring fra fond og aksjer og trekke frem pekefingeren og si du skal spare mer. Det er også for enkelt å si «du må bare starte». Vi vet at kunnskap er makt, men du trenger heller ikke doktorgrad i finans for å spare. Det første du kan gjøre, er å ta vårt lille digitale kurs «Aksjer på minutter». Dette er en enkel tekst- og video-serie.  Dernest har vi noen enkle tips videre.

Noen enkle tips for deg som vet du har økonomi til spare i aksjer eller aksjefond:

  1. Start enkelt og i det små, versjon A : Start en spareavtale med månedlig sparing på kr 500 i et bredt aksjefond, gjerne et som heter noe med «global» eller «verden» slik at du får spredning over hele verden.
  2. Start enkelt og i det små, versjon B – du som allerede har litt oppspart på en sparekonto: Sett inn et mindre beløp i et bredt aksjefond, gjerne et som heter noe med «global» eller «verden» slik at du får spredning over hele verden. Når du har fått litt erfaring, kan du øke sparebeløpet.
  3. Last ned banken din sin app. Sjekk sparingen en gang i uken. Kursen på et fond endrer seg én gang per dag.
  4. Sjekk banken eller fondsleverandøren din sine nettsider: Har de en månedsrapport eller morgenrapport du kan få på mail eller følge?

Se opptak fra aksjekveldene vi arrangerte i 5 storbyer i høst/vinter: Bli oppdatert her >

Spare i aksjer og aksjefond: Åpne aksjesparekonto!

Aksjesparekonto er politikernes gave til oss vanlige småsparere. Med Aksjesparekonto får du utsatt skatt på gevinsten, og kan ta ut opprinnelig investert beløp uten at skatt utløses, mens gevinsten står igjen på aksjesparekontoen og er investert i et aksjefond eller en aksje. Les mer om ASK-konto her >

 

Vær din egen rådgiver

Veldig mange vil ha de seneste aksjetipsene og jakter kortsiktige gevinster. Vel, det er for de færreste av oss. Men selv om man sparer langsiktig er det viktig å følge litt med på hva som rører seg i finansmarkedene. Og det er faktisk ikke så vanskelig bare man vet hvordan. Noen enkle steg å starte:

  1. Har banken din en sparerobot som kan gi deg konkrete forslag som passer nogenlunde din risikoprofil? De er ikke farlige å prøve, og med sikker innlogging (bankID) så kan du komme i gang ganske lett med sparingen
  2. Sjekk bankens nyheter; Skriver de noe om sparing? Bankene er ikke tjent med å gi kortsiktige råd så du kan trygt lese deres månedsrapporten og morgenrapporter om hvordan markedene beveger seg.
  3. Les «ordentlige» aviser og se «ordentlige» nyheter med økonomi- og politisk stoff. Typisk kan vi si at politisk uro og konflikter er med på å påvirke i negativ retning, mens enighet og handelsavtaler trekker børser oppover.

Skrevet av Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge

 

Forbehold

Denne artikkelen må ikke ansees som en kjøps- eller salgsanbefaling, men kan forklare bevegelser i markedet og eventuelt brukes til inspirasjon. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om verken skatt og investeringer. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer.